Alegoria e shpellës së Platonit dhe lidhja e saj me të tashmen

0
359
Plato's cave

Shpella e Platonit (LEXO POSHTË) 🤯‼️ — Përktheu Arben Çokaj

Alegoria e Platonit për shpellën është një nga historitë më të mëdha të filozofisë. Kjo na lejon të kuptojmë se si filozofi grek e perceptonte botën në kohët e lashta.

Përralla përfshin një shpjegim metaforik, në të cilin qenia njerëzore përballet me njohurinë, të filozofit të lashtë grek Platonit.

Në teorinë e tij, Platoni shpjegon se si mund të kapet ekzistenca e dy botëve, përkatësisht përmes botës së ndjeshme (që është ajo e njohur përmes shqisave) dhe botës së kuptueshme (e cila perceptohet përmes njohurive pa ndërhyrjen e shqisave).

Në alegorinë e shpellës, Platoni përshkruan një grup njerëzish që qëndrojnë të lidhur me zinxhirë në thellësitë e një shpelle që nga lindja; gjendja e tyre është e tillë që ata mund të shikojnë vetëm nga muri përballë tyre pasi janë të lidhur me zinxhirë dhe nuk mund të lëvizin.

Pikërisht pas të burgosurve në një distancë të caktuar dhe mbi kokat e tyre, një zjarr i madh ndriçon murin. Në mes ka një korridor në të cilin burrat qarkullojnë me objekte të ndryshme, që falë ndriçimit të zjarrit nxjerrin hijet e tyre në mënyrë që të burgosurit të shohin.

Të burgosurit i konsiderojnë si të vërteta hijet e objekteve që projektohen, pasi nuk dinë asgjë se çfarë po ndodh pas shpinës së tyre. Megjithatë, nëse njëri prej burrave do të shkëputej nga zinxhirët dhe do të shikonte mbrapa, ai vetëm do të hutohej dhe mërzitej nga realiteti.

Drita e zjarrit do ta bënte atë të largonte shikimin dhe figurat e paqarta që mund të shihte do t’i dukeshin më pak reale sesa hijet që kishte parë gjatë gjithë jetës së tij.

Në mënyrë të ngjashme, nëse dikush do ta detyronte këtë person të ecte në drejtim të zjarrit dhe ta kalonte atë derisa të ishin jashtë shpellës, rrezet e diellit do të ishin më të bezdisshme për të dhe ai do të dëshironte të kthehej në zonën e errët.

Megjithatë, alegoria përfundon me hyrjen e të burgosurit në shpellë për të “liruar” ish-shoqëruesit e tij të lidhur me zinxhirë, duke shkaktuar të qeshura. Shakaja do të ishte se kjo do të vërtetonte se shikimi i tij ishte dëmtuar nga kalimi i tij nga rrezet e diellit në errësirën e shpellës.

Kur ky i burgosur përpiqet të zgjidhë dhe të ngrejë ish-shoqëruesit e tij drejt dritës, Platoni beson se ata mund ta vrasin atë; ai është i sigurt se ata me të vërtetë do t’i merrnin jetën, nëse u jepej mundësia.

E gjithë kjo histori është një aludim për përpjekjen e Sokratit për të ndihmuar njerëzit të arrijnë të vërtetën dhe dështimin e tyre, për ta bërë këtë vetëm për t’u dënuar me vdekje.

Alegoria e Shpellës sot

Historia bashkon një sërë temash shumë të zakonshme filozofike, domethënë ekzistencën e një të vërtete, që ekziston pavarësisht nga opinionet e individëve; prania e mashtrimeve të vazhdueshme që na pengojnë nga e vërteta; dhe ndryshimi cilësor i nevojshëm në qasjen e së vërtetës.

Skenarët e ndryshëm janë lehtësisht të krahasueshëm me këto ide; Një shembull i mrekullueshëm është informacioni që shpërndahet sot nëpër mediat e botës, duke përfshirë rrjetet sociale dhe pjesën tjetër të internetit.

Nëse e krahasojmë këtë me anë të fazave të alegorisë së Platonit, do të kemi një analizë më të detajuar të lidhjes së tregimit me të tashmen.

Para së gjithash, ekziston një mashtrim që supozon se realiteti i ofruar nga këto burime informacioni janë thjesht hije ose thërrime të mesazhit të synuar ose të së vërtetës aktuale; me fjalë të tjera, popullata e përgjithshme konsumon informacionin pa e vënë në dyshim atë.

Një nga shpjegimet se si mashtrimi është kaq thellësisht ndikues në jetën e njeriut është se, për Platonin, ai përbëhet nga ajo që duket të jetë një këndvështrim dukshëm sipërfaqësor. Nëse nuk kemi arsye për të vënë në dyshim diçka, nuk e bëjmë, dhe për rrjedhojë mbizotëron falsiteti i saj.

Të paktë janë ata që arrijnë të hyjnë në fazën e dytë, çlirimin, i cili arrihet përmes pyetjeve, kërkimeve dhe studimeve.

Çlirimi përfshin analizimin objektivisht të shkallës në të cilën bindjet e dikujt lëkunden, gjë që natyrisht prodhon pasiguri dhe ankth. Për të kaluar këtë gjendje, megjithatë, është e nevojshme të vazhdohet të avanconi dhe të zbuloni njohuri të reja.

Pranimi mund të konsiderohet faza më e ndërlikuar, pasi nënkupton heqjen dorë nga besimet e mëparshme. Kjo është e vështirë të pranohet, por pasi të arrihet, nuk ka kthim prapa.

Platoni mori parasysh mënyrën se si kushtet tona të së kaluarës ndikojnë në mënyrën se si e përjetojmë të tashmen, dhe kjo është arsyeja pse ai supozoi se një ndryshim rrënjësor në kuptimin tonë të gjërave duhej të shoqërohej domosdoshmërisht me parehati.

Faza e fundit për të arritur tek e vërteta përfshin ‘kthimin‘, i cili është kulmi i procesit të të mësuarit midis realiteteve të ndryshme. Kjo konsiston në përhapjen e ideve të reja, shumica e të cilave mund të gjenerojë konfuzion, përbuzje ose urrejtje për të pasur guximin për të vënë në dyshim dogmat bazë që strukturojnë shoqërinë.

Ndiqni Question Antiquity për më shumë❕


 

Platoni
Libri VII i Republikës

Alegoria e shpellës së Platonit

Ja një histori e vogël nga libri më i famshëm i Platonit, Republika. Sokrati po flet me një ndjekës të ri të tij të quajtur Glaucon dhe po i tregon atij këtë fabul, për të ilustruar se si është të jesh filozof — një dashnor i mençurisë: Shumica e njerëzve, duke përfshirë edhe ne, jetojnë në një botë të injorancës relative. Madje jemi rehat me atë injorancë, sepse kjo është gjithçka që dimë. Kur ne fillimisht fillojmë të përballemi me të vërtetën, procesi mund të jetë i frikshëm dhe shumë njerëz kthehen në jetët e tyre të vjetra. Por nëse vazhdoni të kërkoni të vërtetën, përfundimisht do të jeni në gjendje ta trajtoni atë më mirë. Në fakt, ju dëshironi më shumë! Është e vërtetë që shumë njerëz rreth jush tani mund të mendojnë se jeni të çuditshëm apo edhe një rrezik për shoqërinë, por ju nuk ju intereson. Pasi të keni shijuar të vërtetën, nuk do të dëshironi të ktheheni në të qenit injorantë!

– C. George Boeree


[Sokrati po flet me Glaukonin]

[Sokrati:] Dhe tani, thashë, më lejoni të tregoj në figurë se sa larg është natyra jonë e ndriçuar apo e pandriçuar: — Ja! qenie njerëzore që jetojnë në një strofkë të nëndheshme, e cila ka një gojë të hapur drejt dritës dhe që e arrin të gjithën përgjatë strofkës; Këtu ata kanë qenë që nga fëmijëria e tyre dhe i kanë këmbët dhe qafat e tyre të lidhura me zinxhirë në mënyrë që të mos lëvizin dhe të shohin vetëm para tyre, duke u penguar nga zinxhirët që të mos rrotullohen rreth kokës së tyre. Mbi dhe pas tyre një zjarr flakëron nga larg, dhe midis zjarrit dhe të burgosurve ka një rrugë të ngritur; dhe do të shihni, nëse shikoni, një mur të ulët të ndërtuar gjatë rrugës, si ekrani që kanë lojtarët e marionetave përpara, mbi të cilin tregojnë kukullat.

[Glaukoni:] E shoh.

Dhe a shihni, thashë, burra që kalojnë përgjatë murit që mbajnë lloj-lloj enësh, dhe statuja e figura kafshësh prej druri, guri dhe materiale të ndryshme, që shfaqen mbi mur? Disa prej tyre flasin, të tjerët heshtin.

Më keni treguar një imazh të çuditshëm dhe ata janë të burgosur të çuditshëm.

Ashtu si ne, iu përgjigja; dhe shohin vetëm hijet e tyre, apo hijet e njëri-tjetrit, të cilat zjarri i hedh në murin përballë të shpellës?

E vërtetë, tha ai; ata s’mund të shihnin asgjë përveç hijeve, nëse nuk do të lejoheshin të lëviznin kokën?

Dhe nga objektet që barten në të njëjtën mënyrë ata do të shihnin vetëm hijet?

Po, tha ai.

Dhe nëse ata do të mund të bisedonin me njëri-tjetrin, a nuk do të mendonin se po e emërtonin atë që ishte në të vërtetë përpara tyre?

Shumë e vërtetë.

Dhe supozoni më tej se burgu kishte një jehonë, që vinte nga ana tjetër, a nuk do të dëshironin ata kur një nga kalimtarët foli, se zëri që ata dëgjuan vinte nga hija që kalonte?

Nuk ka dyshim, u përgjigj ai.

Për ta, thashë, e vërteta nuk do të ishte asgjë tjetër veçse hijet e imazheve.

Kjo është e sigurt.

Dhe tani shikoni përsëri, dhe shikoni se çfarë do të pasojë natyrshëm, nëse të burgosurit lirohen dhe shpërdorohen nga gabimi i tyre. Në fillim, kur ndonjëri prej tyre çlirohet dhe detyrohet papritmas të ngrihet dhe të kthejë qafën e të ecë e të shikojë drejt dritës, ai do të pësojë dhimbje të forta; shkëlqimi do ta shqetësojë atë dhe ai nuk do të jetë në gjendje të shohë realitetet e të cilave në gjendjen e tij të mëparshme kishte parë hijet; dhe pastaj koncepto dikë që i thotë se ajo që pa më parë ishte një iluzion, por se tani, kur ai po i afrohet qenies dhe syri i tij është kthyer drejt ekzistencës më reale, ai ka një vizion më të qartë, – cila do të jetë pergjigjia e tij? Dhe ju mund të imagjinoni më tej se instruktori i tij po tregon objektet, ndërsa kalojnë dhe i kërkon atij t’i emërtojë ato, a nuk do të jetë ai i hutuar? A nuk do t’i duken atij hijet që ai pa më parë, se janë më të vërteta se objektet që i shfaqen tani?

Shumë më e vërtetë.

Dhe nëse ai detyrohet të shikojë drejt dritës, a nuk do të ketë një dhimbje në sytë e tij, që do ta bëjë atë të largohet për të marrë objektet e shikimit që ai mund t’i shohë dhe që ai do t’i konceptojë se janë në realitet më të qarta se gjërat që po i tregohen tani?

E vërtetë, tha ai.

Dhe supozoni edhe një herë, që ai tërhiqet zvarrë me ngurrim në një ngjitje të pjerrët dhe të thyer dhe mbahet fort derisa të jetë i detyruar në praninë e vetë diellit, a nuk ka gjasa që ai të ketë dhimbje dhe acarim? Kur t’i afrohet dritës, sytë e tij do të verbohen dhe nuk do të jetë në gjendje të shohë asgjë nga ato që tani quhen realitete.

Jo të gjitha në një moment, tha ai.

Ai do të kërkojë të mësohet me pamjen e botës së sipërme. Dhe së pari ai do të shohë më së miri hijet, më pas reflektimet e njerëzve dhe objekteve të tjera në ujë, dhe pastaj vetë objektet; atëherë ai do të shikojë dritën e hënës, të yjeve dhe qiellit të gërmuar; dhe ai do të shohë qiellin dhe yjet natën më mirë se diellin apo dritën e diellit gjatë ditës?

Sigurisht.

Së fundi, ai do të jetë në gjendje të shohë diellin, dhe jo thjesht reflektimet e tij në ujë, por ai do ta shohë atë në vendin e tij të duhur dhe jo në një tjetër; dhe ai do ta mendojë atë siç është.

Sigurisht.

Ai më pas do të vazhdojë të argumentojë se ky është ai që jep stinën dhe vitet dhe është mbrojtësi i gjithçkaje që është në botën e dukshme dhe në një farë mënyre shkaku i të gjitha gjërave me të cilat ai dhe shokët e tij janë mësuar?

Është e qartë, tha ai, së pari do të shihte diellin dhe më pas do të arsyetonte për të.

Dhe kur kujtoi vendbanimin e tij të vjetër dhe mençurinë e strofkës dhe të shokëve të tij të burgosur, a nuk mendoni se ai do ta përgëzonte veten për ndryshimin dhe do t’i vinte keq?

Sigurisht, ai do ndihej keq.

Dhe nëse ata e kishin zakon të nderonin mes tyre ata që ishin më të shpejtë për të vëzhguar hijet që kalonin dhe për të vënë në dukje se cili prej tyre shkoi përpara, dhe cili pasoi dhe cilët ishin bashkë; prandaj kush ishte në gjendje të nxirrte më së miri përfundime për të ardhmen, a mendoni se ai do të kujdesej për nderime dhe lavdi të tilla, apo do t’i kishte zili zotëruesit e tyre? A nuk do të thoshte me Homerin,

Më mirë të jesh shërbëtori i varfër i një zotërie të varfër dhe të durosh çdo gjë, sesa të mendosh si ata dhe të jetosh sipas mënyrës së tyre?

Po, tha ai, mendoj se më mirë do të vuante çdo gjë se sa të argëtonte këto nocione të rreme dhe të jetonte në këtë mënyrë të mjerueshme.

Imagjinoni edhe një herë, thashë, një i tillë të dalë papritur nga dielli për t’u zëvendësuar në situatën e tij të vjetër; a nuk do të ishte i sigurt se do t’i kishte sytë plot errësirë?

E sigurt, tha ai.

Dhe nëse do të kishte një garë, dhe ai duhej të konkurronte në matjen e hijeve me të burgosurit, që nuk kishin lëvizur kurrë nga strofka, ndërsa shikimi i tij ishte ende i dobët dhe para syve i ishte bërë i qëndrueshëm (dhe koha që do të duhej të fitonte këtë zakon të ri të shikimit mund të jetë shumë i konsiderueshëm) a nuk do të ishte ai qesharak? Njerëzit do të thoshin për të, se ai shkoi lart dhe zbriti, ai erdhi pa sytë e tij; dhe se ishte më mirë të mos mendohej as të ngjitej; dhe nëse dikush përpiqet të lirojë një tjetër dhe ta çojë në dritë, ata do të kapin vetëm fajtorin dhe do ta vrasin.

Nuk ka dyshim, tha ai.

E gjithë kjo alegori, thashë, mund t’ia bashkëngjitni tani, i dashur Glaukon, argumentit të mëparshëm; burgu është bota e shikimit, drita e zjarrit është dielli dhe nuk do të më keqkuptoni nëse e interpretoni udhëtimin lart si ngjitja e shpirtit në botën intelektuale, sipas besimit tim të varfër, i cili, me dëshirën tënde, jam shprehur nëse me të drejtë apo pa të drejtë. Por, qoftë e vërtetë apo e rreme, mendimi im është se në botën e dijes, ideja e së mirës shfaqet e fundit dhe shihet vetëm me përpjekje; dhe, kur shihet, supozohet gjithashtu se është autori universal i të gjitha gjërave të bukura dhe të drejta, prindi i dritës dhe i zotit të dritës në këtë botë të dukshme dhe burimi i menjëhershëm i arsyes dhe së vërtetës tek intelektuali; dhe se kjo është fuqia mbi të cilën ai që do të vepronte në mënyrë racionale, qoftë në jetën publike apo private, duhet t’i fiksojë sytë.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.