40+ fakte rreth Greqisë së lashtë, që mund të befasojnë edhe një profesor historie

0
815
Greece - Intro

Fakte të mahnitshme për Greqinë e lashtë

Nga Michael Bullier9 gusht 2021DrivePedia.comPërktheu Arben Çokaj

Greqia e lashtë konsiderohet si një nga qytetërimet më të vjetra të botës dhe me të vërtetë kështu. Qytetërimi i lashtë grek është një thesar faktesh të mrekullueshme, faktoide befasuese dhe copëza befasuese informacioni, që mund të hutojnë edhe profesorët më të vendosur të historisë. Këtu po shikojmë fakte të tilla, që mund të na kthejnë në lavdinë e Greqisë antike.

Ata shpikën Yo-Yo

Ndërsa gjuha greke mund të jetë një nga gjuhët më të vjetra në botë, Greqia e lashtë ka disa nga shpikjet e tjera më të vjetra për t’u mburrur. Një shpikje e tillë është yo-yo. Besohet se është shpikur në vitin 440 p.e.s., yo-yo konsiderohet si një nga lodrat më të vjetra në botë.

Ata shpikën Yo-Yo

Një yo-yo ishte pjesë e pothuajse çdo familjeje të Greqisë së lashtë dhe bëhej duke përdorur disqe terrakote të lyer me dru, metal ose të lyer. Ishte zbukuruar me imazhet e perëndive nga panteoni grek.

Një nga shkrimet më të vjetra në botë

Greqishtja ka dallimin si një nga gjuhët më të vjetra në botë. Alfabeti grek u shpik në fillim të shekullit të 8-të p.e.s. Shumë vepra të rëndësishme dhe tekste të rëndësishme si poezitë e Iliadës, veprat e Aristotelit dhe Platonit fillimisht u shkruan në greqisht.

Një nga shkrimet më të vjetra në botë

Thuhet se gjuha greke është një burim i sistemeve të shkrimit latin, armen, koptik dhe cirilik. Shkronjat greke ishin gjithashtu shkrimi i parë i alfabetit në histori, që kishte shkronja të përcaktuara mirë për zanoret.

Dionisi ishte një nga perënditë e tyre të dashur

Dionisi (i njohur gjithashtu si Bacchus) ishte një nga perënditë më të njohura dhe më të adhuruara në mitologjinë e lashtë greke. Ai së bashku me Demetrin, u konsideruan si hyjni supreme në Tokë.

Dionisi ishte një nga perënditë e tyre të dashur

Thuhet se kishte lindur nga zjarri, Dionisi njihej me dashuri si “Perëndia i verës”. Ai u etiketua si perëndia e rrushit, të korrave dhe pjellorisë gjithashtu. Për nder të tij u organizuan disa shfaqje tragjike dhe komike.

Foshnjat u hodhën në një gropë

Sipas një miti jashtëzakonisht popullor spartan, thuhet se djemtë e mitur, të cilët konsideroheshin të dobët, i hodhën në një gropë. Këtë gjetje e ka nxjerrë në dritë historiani i lashtë grek Plutarku.

Foshnjat u hodhën në një gropë

Megjithatë, sipas shkencëtarëve aktualë, kjo praktikë nuk u zhvillua fare. Kjo e vendosë teorinë e Plutarkut për injorimin e klithmave të foshnjave dhe përfshirjen e shtetit në vendosjen e përshtatshmërisë së foshnjave për të pushuar.

Rreth perëndive greke

Në mitologjinë greke, Zeusi besohet të jetë kryezoti i Panteonit Grek. Edhe pse ky fakt është pjesërisht i saktë. Le ta shpjegojmë. Greqia e lashtë ishte e ndarë në shtete të ndryshme të pavarura, ku secili polis kishte kultin e tij të veçantë.

Rreth perëndive greke

Megjithëse grekët e lashtë besonin me zjarr në numrin ‘n’ të perëndive, ata praktikuan konceptin e henoteizmit – një praktikë e adhurimit të një perëndie nga panteoni i perëndive, duke mos mohuar ekzistencën e perëndive të tjera.

Mbretërit e ngatërruar grekë

Shumë heronj dhe figura të lashta greke bënë gjëra mjaft të ngatërruara. Edhe heronjtë më të mirë përfunduan duke bërë disa gjëra të tmerrshme ndonjëherë – dhe kjo përfshinte panteonin e perëndive. Ndërsa perënditë si Urani, Athina, Zeusi, Hadesi, Jasoni dhe Athena, bënë disa vepra vërtet të tmerrshme; të vdekshmit nuk ishin prapa.

Mbretërit e ngatërruar grekë

Për shembull, Akili braktisi grupin e tij të miqve, pasi pati një debat në mes të Luftës së Trojës. Herakliu besohet se ka shumë dashnorë përveç katër grave.

Ushqim pa shije

Grekja e lashtë (ushqimi lakonian) ishte mjaft i papëlqyeshëm. Një nga vaktet e tyre të rregullta përbëhej nga kokrra të zeza, që besohej të ishte një përzierje e thjerrëzave dhe gjakut të viçit.

Ushqim pa shije

Kjo pjatë (nëse mund ta quash kështu) ishte baza e shakave të ndryshme mes spartanëve dhe shpesh barazohej me guximin spartan. Thuhej se vetëm një spartan i vërtetë kishte guximin ta hante këtë në baza ditore. Ne pajtohemi me këtë!

E Hetaerës

Gratë në Greqinë e lashtë konsideroheshin si qytetare të dorës së dytë në përgjithësi dhe gëzonin një status të ulët se meshkujt. Por, kishte disa gra që ishin të pavarura në vetvete. Këto gra ishin hetaera.

E Hetaerës

Në thelb, hetaerat ishin shoqëruese të profilit të lartë, që u morën me artin e stimulimit intelektual gjithashtu. Ndryshe nga pornai (një kategori tjetër shoqëruesesh në Greqinë e lashtë), ata kishin pak dashnorë, por të pasur. Për t’u bërë ngrohëse, një grua duhej të studionte në një shkollë speciale që nga fëmijëria.

Grekët kishin një mënyrë të veçantë të të ngrënit të ushqimit

Sipas besimeve mbizotëruese, grekët preferonin të shtriheshin gjatë ngrënies. Epo, kjo deklaratë mund të mos jetë plotësisht e vërtetë. Ky zakon fillimisht filloi në 7 para Krishtit dhe më vonë u adoptua nga Romakët.

Grekët kishin një mënyrë të veçantë të të ngrënit të ushqimit

Thuhet se grekët hanin ashtu, pasi ngrënia e ushqimit të shtrirë nënkuptonte fuqi dhe status në shoqëri. Megjithatë, vetëm burrat lejoheshin të shtriheshin. Gratë në përgjithësi u ndaluan nga banketet dhe në raste të rralla, nëse lejoheshin, pritej që të hanin ndërsa zinin një pozicion ulur.

Grekët ishin (shumë) të çrregullt

Grekët e lashtë nuk besonin në Marie-kondo-ing1 të hapësirave të tyre ose në maksimën e pastërtisë është pranë perëndishmërisë. Atyre u pëlqente t’i mbanin hapësirat e tyre sa më të pista. Muret e shtëpisë së tyre normalisht errësoheshin nga tymi i blozës, që dilte vazhdimisht teksa gatuanin mish për vaktet e tyre.

Grekët ishin (shumë) të çrregullt

Poema e Homerit përshkruan blozën që shkatërron armët, që vareshin në muret e një familjeje mesatare greke. Me pak fjalë, muret e zeza ishin një dukuri e zakonshme në një shtëpi mesatare në atë kohë.

Fëmijëria e një fëmije spartan ishte një seri vështirësish

Spartanët njiheshin si shumë (shumë!) të rreptë ndaj fëmijëve të tyre. Stili i tyre prindëror kufizohej me autoritaritetin. Një fëmijë spartan dërgohej në një kamp të posaçëm ushtarak sapo ai mbushte shtatë vjeç.

Fëmijëria e një fëmije spartan ishte një seri vështirësish

Deri në moshën 12 vjeç, një djalë spartan nuk lejohej të vishte rroba dhe duhej të mbijetonte lakuriq. Ata gjithashtu pritej që të rregullonin ushqimin për veten e tyre dhe të ishin të aftë në aftësi fizike, mjeshtërinë e shpatës dhe hedhjen e shtizave.

Gratë u ndaluan nga Lojërat Olimpike

Në Greqinë e lashtë, gratë nuk lejoheshin të merrnin pjesë  në Lojërat Olimpike. Kjo do të thotë që Lojërat Olimpike ishin pak a shumë, një fushë mashkullore. Historianët kanë renditur një mori arsyesh të mundshme për një përjashtim të tillë.

Gratë u ndaluan nga Lojërat Olimpike

Disa nga arsyet e mundshme pas ndalimit përfshijnë statusin e shkallës së dytë të grave në kulturën e lashtë greke, trajnimin e gjatë (deri në dhjetë muaj), që kërkohet për t’u përgatitur për Olimpiadën ndër të tjera.

Spartanët i ndaluan ushqimet epikuriane

Delikatesat ishin një jo-jo e rreptë në një familje të lashtë spartane. Mos harroni, thjerrëzat me gjak viçi. Kjo ishte një normë. Një vakt spartan, për ta thënë me mirësjellje, ishte një çështje modeste pa asnjë bujë.

Spartanët i ndaluan ushqimet epikuriane

Një vakt normal spartan zakonisht përbëhej nga një supë me thjerrëza ose kokrra elbi me lakër dhe rrepë. Sipas Homerit, spartanëve u pëlqente të shijonin ushqimet me bazë drithërat dhe shpesh hanin elb me verë dhe djathë dhie.

Simpoziumet: Korridoret e haresë

Në Greqinë e lashtë, simpoziumet ishin një tjetër zonë e dominuar nga meshkujt e karakterizuar nga argëtimi me bankete. Këto bankete vetëm me meshkuj ishin korridoret e gëzimit të shoqëruara me muzikë, valle dhe forma të tjera festimi.

Simpoziumet: Korridoret e haresë

Një simpozium drejtohej nga një simpoziark – një person që vepronte si përgjegjës për mbrëmjen. Në këtë mjedis social u organizuan gjithashtu shumë lojëra të bazuara në konkurrencë. Simpoziumi si fjalë, megjithatë, tani ka evoluar për të treguar një kongregacion akademik.

Spartanët dinin si të vishen për luftë

Spartanët dinin të vishen për luftë. Dhe, ata mbanin shumë pajisje dhe pajisje mbrojtëse në një luftë. Një ushtar spartan, i njohur gjithashtu si hopliti, mbante një parzmore, mbrojtëse në kyçet e këmbëve dhe një helmetë gjigante bronzi përpara se të shkonte për të vrarë.

Spartanët dinin si të vishen për luftë

Përveç kësaj, ata mbanin një mburojë të rrumbullakët kryesisht prej bronzi dhe druri, një shtizë të gjatë dhe një shpatë. Një ushtar spartan shpesh kishte flokë të gjatë dhe ishte kryesisht i veshur me një mantel të kuq, siç tregohet në filmin 300.

Armëpushimi Olimpik

Në fillim të Lojërave Olimpike, të gjitha luftërat ushtarake në Greqinë e lashtë iu dhanë fund ose më saktë u shtynë me tre muaj. Tradita, e cila njihet si Armëpushimi Olimpik daton në vitin 776 para Krishtit dhe filloi për të siguruar, që qyteti pritës të mos sulmohej gjatë ngjarjes së Lojërave Olimpike.

Armëpushimi Olimpik

Ai gjithashtu u mundësoi vizitorëve të arrinin në vendin e lojërave në mënyrë të sigurtë, pa pasur nevojë të shqetësoheshin për lëvizjen e tyre. Kjo do të thotë se luftërat u zhvilluan ende gjatë asaj periudhe, thjesht jo në vendndodhjen e Lojërave Olimpike.

Para Spartanëve, ekzistonte Banda e Shenjtë e Tebës

Spartanët dihet se kanë një sasi të madhe guximi, qëndrueshmërie dhe vetëkontrolli. 300 Spartanët, tashmë të përjetësuar në kulturën popullore, me filmin me të njëjtin emër, u bazua në Betejën e Termopileve.

Para Spartanëve, ekzistonte Banda e Shenjtë e Tebës

Spartanët e vështirë për t’u mposhtur u mundën nga Banda e Shenjtë e Tebës. Banda e përbërë nga njëqind e pesëdhjetë burra, të gjithë të dashuruar, i dha fund eminitetit të Spartanit. Banda u ngrit në lavdi me Betejën e Leuctra në 371 B.C.

Hirushja e frymëzuar nga Rhodopis

Rhodopis ishte një hetaera e famshme në kulturën e lashtë greke. Historia e saj frymëzoi përrallën e kultit Hirushja. Sipas folklorit, kur Rhodopis po bënte banjë; një shqiponjë i vodhi pantoflat dhe i vendosi menjëherë në prehrin e një faraoni egjiptian.

Hirushja e frymëzuar nga Rhodopis

I dashuruar nga pantoflat, faraoni vendosi të nisë një grup kërkimi për të zbuluar pronarin e pantoflës. Kërkimi i tij e çoi te Rhodopis. Ata përfundimisht u martuan dhe Rhodopis u bë Mbretëresha e Egjiptit.

Gratë konsideroheshin thjesht si objekte

Në Greqinë e lashtë, gratë trajtoheshin si ndotës. Ata nuk kishin lëvizshmëri, fjalë për fjalë nuk kishin të drejta dhe duhej të vareshin shumë nga burri i tyre. Në Athinë, një grua konsiderohej si objekt i shtëpisë së një burri. Pra, në Greqinë e lashtë, grave shpesh u mohohej personaliteti dhe entiteti i tyre.

Gratë konsideroheshin thjesht si objekte

Ata u inkurajuan të qëndronin brenda katër mureve të shtëpisë dhe u dekurajuan të dilnin vetëm. U konsiderua gjithashtu një sakrilegj të shqiptoje emrin e një gruaje të martuar në mjedisin publik.

Grekët e lashtë paguheshin mirë

Grekët e lashtë merrnin një rrogë të mirë çdo muaj në krahasim me qytetërimet e tjera. Gjatë epokës së zhvillimit ekonomik në shekullin IV dhe V p.e.s., Greqia e lashtë u bë vendi më i zhvilluar në botë.

Grekët e lashtë paguheshin mirë

Zhvillimi ekonomik u reflektua në pagat e njerëzve të thjeshtë. Një qytetar mesatar i Greqisë fitonte 12 kg grurë gjatë asaj periudhe. Kjo ishte pothuajse katër herë më e lartë se një romak mesatar, i cili fitonte 3,75 kg grurë në muaj.

Gratë Spartane ishin më të lira

Megjithëse gjendja e grave të Greqisë së lashtë ishte e tmerrshme; gratë e Spartës ishin pak më të çliruara se homologet e tyre greke. Ata gëzonin një pjesë të caktuar të privilegjeve dhe lirisë, përndryshe i mohoheshin pjesës tjetër të popullit femër.

Gratë Spartane ishin më të lira

Një grua në Spartë mund të zotëronte tokën e saj dhe të merrej me sport. Ato gjithashtu u arsimuan. Megjithëse duhej të kryenin punët e shtëpisë, ata kishin sferat e tyre të lirisë ndryshe nga homologët e tyre grekë.

Jetët Martesore të spartanëve

Në Spartë, martesa e rregulluar ishte normë. Martesat e dashurisë ishin të pakta. Përsëri, shumica e martesave ishin të rreme, në kuptimin që një burrë shpesh kishte shumë partnere.

Jetët Martesore të spartanëve

Mashtrimi i bashkëshortit ishte një praktikë e zakonshme. Ironikisht, spartanët dënoheshin rëndë, nëse vendosnin të qëndronin beqarë. Kishte makineri ligjore për t’i indoktrinuar të rinjtë në martesë, pasi të arrinin një moshë të caktuar. Nuk u kursyen as ata që zgjodhën të martoheshin vonë.

Një zbrazëtirë në “Politikën e Jo-Gruas” në Olimpiadë

Megjithëse femrat, në përgjithësi, nuk lejoheshin në Olimpiadë – as si pjesëmarrëse dhe as si spektatore; kishte një boshllëk të vogël, që lejonte hyrjen e grave me kuaj në lojërat e kuajve.

Një zbrazëtirë në “Politikën e Jo-Gruas” në Olimpiadë

Cynisca, Princesha Spartane, e përdori këtë rregull për të krijuar një moment historik në historinë e grave, kur e fitoi ngjarjen pa marrë pjesë në të. Kuajt e Cynisca përfunduan të parët në lojëra dy herë në 396 dhe 392 p.e.s. duke e bërë atë një fituese të qartë.

Grekët e dinin vlerën e “kripës”

Grekët, ashtu si homologët e tyre romakë, përdorën kripën për qëllime tregtare. Ata blinin skllevër në këmbim të kripës. Ata gjithashtu besuan në thënien: Askush nuk duhet t’i besojë një njeriu, pa ngrënë më parë një sasi kripë me të.

Grekët e dinin vlerën e “kripës”

Fjala ‘alas’ është një fjalë greke për kripë. Grekët janë të njohur gjithashtu për shpikjen e shprehjes “nuk ia vlen kripën e tij“. Ata gjithashtu përdorën kripën për të bërë sapunë dhe detergjentë me yndyrë shtazore dhe hi.

Olimpiada ishte një ngjarje paraprake

Olimpiada ishte një ngjarje e madhe në kulturën e lashtë greke. Ishte shumë e pritur dhe e ndjekur nga një mori njerëzish. Grekët e lashtë i donin aq shumë Lojërat Olimpike, saqë ata projektuan kalendarët e tyre shoqërorë rreth saj.

Olimpiada ishte një ngjarje paraprake

Ngjarja mbahej një herë në katër vjet në muajin korrik ose gusht. Siç u përmend më herët, Olimpiada u pasua nga një armëpushim olimpik – një deklaratë paqeje, që shtyu luftën në vendin pritës për tre muaj.

Ata shpikën “shtrëngimin e duarve”

Grekët në një farë mënyre revolucionarizuan mënyrën se si njerëzit në mbarë botën përshëndesin. Ata i dhanë botës – shtrëngime duarsh. Po, grekët shpikën shtrëngimet e duarve dhe kjo mund të shihet në piktura, skulptura dhe vepra arti të ndryshme greke të lashta.

Ata shpikën “shtrëngimin e duarve”

Praktika e shtrëngimit të duarve ishte, megjithatë, e njohur si deksioza në greqishten e lashtë. Punime të shumta arti tregojnë Herën duke shtrënguar duart me Athenën, perëndeshën greke të urtësisë. Megjithatë, në Greqinë e lashtë, shtrëngimet e duarve bëheshin midis të barabartëve.

Gratë greke ishin mjaft përpara në modë

Në retrospektivë, gratë greke ishin mjaft të zgjuara në modë. Le të shtjellojmë. Deklarata e vetullave dhe e bashkimit të vetullave mund të jenë në trend sot (Faleminderit, Cara Delevingne); por gratë e Greqisë ishin në krye të kësaj tendence tashmë mbizotëruese.

Gratë greke ishin mjaft përpara në modë

Bashkimi i vetullave në kulturën e Greqisë së lashtë ishte një shenjë intelekti dhe konsiderohej një ideal bukurie. Gratë që nuk kishin vetulla të njëtrajtshme i vizatonin ato duke përdorur grim. Ata shpesh përdornin blozë, pluhur të zi ose ngulnin qime dhie në mes të vetullave për të dhënë një iluzion të vetullave të bashkuara.

Ata besonin në marrjen e siestave

Grekët e lashtë ishin gjithashtu një grup njerëzish të qetë, që besonin në përfitimet terapeutike të një sieste pasdite. Në Greqinë e lashtë, ishte zakon të bënit një sy gjumë pasdite, veçanërisht gjatë muajve të verës.

Ata besonin në marrjen e siestave

Grekët besonin se një sy gjumë gjatë pasdites mund të parandalojë tharjen e trupit. Pas dremitjes, grekët hanin diçka dhe vazhdonin punën deri në muzg. Edhe ne mendojmë se dremitja e pasdites duhet të jetë e detyrueshme – me ligj.

Ata krijuan fjalën “Idiot”

Fjala idiot rrjedh etimologjikisht nga fjala greke idiōtēs; që nënkuptonte një person privat. Fillimisht, fjala u përdor në një kontekst dhe mjedis krejtësisht të ndryshëm. Fjala në formën e saj origjinale përdorej për t’iu referuar kujtdo, që distancohej nga politika.

Ata krijuan fjalën “Idiot”

Ah, sa e donin politikën grekët e lashtë. Gjithsesi, bota ka evoluar për të treguar dikë, që ka një nivel të ulët inteligjence. Nëse jeni mjaftueshëm i zgjuar; ju do të lidhni pikat midis kuptimit të tij të mëparshëm dhe aktual dhe do të merrni mesazhin që po përpiqet të përcjellë.

Ata i dhanë ‘muzikën’ botës

Grekët gjithashtu mund të vlerësohen që i dhanë botës dhuratën e muzikës. Të paktën në formën e fjalës! Fjala muzikë rrjedh nga Muzat, perëndeshë e arteve sipas mitit grek.

Ata i dhanë ‘muzikën’ botës

Muzika e Greqisë së lashtë hodhi bazën për muzikën perëndimore si në teori ashtu edhe në kompozim. Ai u studiua gjithashtu nga filozofë të shquar si Pitagora, për të fituar njohuri në sfera të tjera të jetës.

Hedhja e mollëve ishte një deklaratë dashurie

Greqia e lashtë kishte një mënyrë të lezetshme dhe nënkuptuese të dhunshme (në varësi të mënyrës se si e shikoni) për t’i propozuar dikujt. Se dikush është i dashuri i tyre! Grekët hidhnin mollë, për të kërkuar dorën e dikujt.

Hedhja e mollëve ishte një deklaratë dashurie

Në disa raste, këto mollë u bënë shkak për mosmarrëveshje. Mollët u hodhën edhe mbi çiftet e martuara për t’u uruar atyre një jetë të mbarë. Në një shënim pa lidhje, Njutoni u godit nga një mollë, përpara se të na jepte ligjet e rënies së lirë. Sa për ta thënë!

Barku i dalë ishte një lloj trupi i preferuar

Harrojini ato abs të dërrasës së larjes; trupi i pompuar nga hekuri dhe ai muskulaturë. Në Greqinë e lashtë, babi ishte brenda; barku i tenxheres ishte një lloj trupi dhe forma e ligjshme dhe nuk konsiderohej si një rezervë e tepërt e yndyrës. As një person me bark nuk konsiderohej si përtaci apo grykës.

Barku i dalë ishte një lloj trupi i preferuar

Në fakt, ishte krejt e kundërta. Ata me bark mendohej se ishin liderë shembullorë. Ky është një standard trupor, që nuk e kemi problem ta huazojmë nga e kaluara.

Ata shpikën qafore qensh me thumba

Grekët e lashtë ishin shpikësit e qaforeve të qenve me thumba. Sidoqoftë, ato fillimisht u përdorën për një qëllim tjetër. Megjithëse egjiptianët dhanë prototipin e parë të qaforeve të qenve; ishin grekët ata që e përsosën atë për qëllime praktike.

Ata shpikën qafore qensh me thumba

Në Greqinë e lashtë, qentë e deleve në fermë mbanin këto qafore qensh me thumba të quajtura gjithashtu mellium, në mënyrë që të mbronin qafën e tyre nga sulmi i ujqërve ndërsa mbronin tufën e deleve. Me sa duket, ishte një shpikje e bazuar në nevojë për të luftuar sulmet e rregullta të ujqërve ndaj kafshëve të fermës, përfshirë qentë vigjilentë.

Ata jetonin gjatë

Shumë grekë të lashtë përfunduan një shekull të plotë të jetës së tyre. Ata kishin një jetëgjatësi të madhe, e gjitha kjo falë një diete të shëndetshme mesdhetare, aktivitetit fizik rigoroz të përditshëm dhe një mekanizmi të shkëlqyer higjienik.

Ata jetonin gjatë

Dieta mesdhetare sipas versionit të saj grek përfshin një konsum bujar të vajit të ullirit (i quajtur edhe eliksiri i jetës), perimeve dhe frutave. Thuhet se ka përfitime të panumërta në sistem, duke përfshirë zvogëlimin e rrezikut të Alzheimerit, rritjen e jetëgjatësisë dhe uljen e rrezikut të Parkinsonit.

Buzëkuqi i kuq kishte një kuptim tjetër

Në Greqinë e lashtë, buzëkuqi i kuq (i bërë nga pigmente të kuqe dhe jashtëqitjet e krokodilit) ishte i rezervuar për disa lloje femrash. Vetëm shoqërueset lejoheshin ta mbanin këtë nuancë ligjërisht. Së shpejti kjo hije u dallua nga tregtia e mishit.

Buzëkuqi i kuq kishte një kuptim tjetër

Sipas ligjit grek, çdo grua tjetër përveç tyre mund të penalizohej për veshjen e nuancës së kuqe në publik, pasi konsiderohej e pahijshme. Në mënyrë të ngjashme, mashtruesit mund të arrestoheshin, sepse nuk mbanin hijen e tyre të caktuar të profesionit.

Teksti i Boustrofedonit

Ishte një praktikë e zakonshme në Greqinë e lashtë për të shkruar dorëshkrime në një mënyrë të dyanshme. Kjo do të thotë se ndërsa një rresht i dorëshkrimit ishte shkruar nga e majta në të djathtë; rreshti tjetër do të shkruhet nga e djathta në të majtë.

Teksti i Boustrofedonit

Sikur kjo të mos ishte e vështirë dhe konfuze si për lexuesin ashtu edhe për autorin, ai përfshinte pasqyrimin e shkronjave nga një rresht në tjetrin. Shembulli këtu: Më pëlqejnë të gjitha gjërat rreth Greqisë. Greqia për gjërat që të gjithë i dua.

Ata shpikën makinën shitëse

Duke ardhur te një shpikje tjetër, grekët e lashtë shpikën makinën e parë shitëse në botë. Por, kjo makinë shitëse nuk shpërndante pije të gazuara apo patate të skuqura. Ishte një sistem shitjesh i bazuar në monedha, për të shpërndarë një produkt shpirtëror, dmth. ujin e shenjtë.

Ata shpikën makinën shitëse

Sipas studiuesve, meqenëse qytetërimi grek ishte një nga qytetërimet më të shquara që adoptoi monedhat, kjo makinë shitëse ishte një përparim drejt kësaj. Megjithatë, ai u bë plani për të gjitha makinat shitëse moderne.

Pjeprat, Përtej Frutave

Në Greqinë e lashtë, pjepri përdorej për të përshkruar frutat – si dhe përdorej si një fjalë kodi për t’iu referuar një pjese të caktuar të anatomisë së grave. Përveç kësaj, ai përdorej edhe si term i përgjithshëm për të përshkruar të gjitha frutat, që ishin ose dukeshin të huaja.

Pjeprat, Përtej Frutave

Mēlopepon greke (mollë-pagur) është një emër për pagur të ndryshëm që japin fruta. Pra, në thelb, kjo fjalë kishte kuptime krejtësisht të ndryshme në varësi të kontekstit në të cilin përdorej.

Më shumë pushtet për qytetarët

Qytetarët e Greqisë së lashtë ishin mjaft të fuqizuar në kuptimin qytetar. Ata kishin një sistem, që i lejonte të mblidheshin së bashku për të formuar një grup dhe të mërgonin një politikan për një dekadë. Praktika u quajt ostrakismos (ostracizëm) dhe ishte krijuar për të mbrojtur strukturën e demokracisë.

Më shumë pushtet për qytetarët

Ostrakizmi ishte një masë ndëshkuese ndaj të gjithë politikanëve, që mendohej se përbënin një rrezik real dhe potencial ndaj demokracisë greke në atë kohë.

Ata shpikën Kettlebells2

Grekët e lashtë shpikën shumë gjëra. Kur nuk po shpiknin gjëra apo objekte fizike; ata shpikën fjalë dhe fraza që janë të njohura sot. Për shembull, kettlebell. Në Greqinë e shekullit të 5-të, një prototip i Kettlebell, i njohur si Greek Haltere, u zbulua se përdorej për të shtyrë atletët në kërcimin së gjati.

Ata shpikën Kettlebells

Sipas disa studimeve kërkimore, këto kettlebells peshonin nga dy deri në nëntë kilogramë dhe u përdorën në lojërat Olimpike. Megjithatë, një kazan në Muzeun Arkeologjik të Olimpias në Athinë, Greqi peshon rreth 144 kg.

Ata nuk kishin letër higjienike

Natyrisht, grekët e lashtë ishin disa shekuj shumë herët për të pasur në dispozicion letrën higjienike me tre shtresa. Ndërsa shumica e kulturave gjetën alternativa të ngjashme me letrën tonë të dashur, grekët kishin një mjet të pazakontë për këtë detyrë.

Ata nuk kishin letër higjienike

Megjithëse pjesa më e madhe e botës së lashtë përdorte gjethe, lesh, sfungjer dhe materiale të tjera të buta, grekët përdorën gurë, copa qeramike dhe guralecë. Është e qartë se lypësit nuk mund të jenë zgjedhës kur na thërret natyra.

Bota e tyre ishte plot ngjyra

Bazuar në shkrimet e kohës dhe konkretisht, Homeri i famshëm, që shkroi Iliadën dhe Odisenë, duket sikur grekët e lashtë e perceptonin ngjyrën ndryshe nga ne. Ose, të paktën, ata folën ndryshe për këtë.

Bota e tyre ishte plot ngjyra

Sipas Mark Bradly, një profesor i Historisë së Lashtë në Universitetin e Nottinghamit, grekët e shihnin ngjyrën si guaskën më të jashtme të dukshme të një objekti. Pra, zjarri ishte ngjyrë zjarri, qielli ishte në ngjyrë qielli, lëkura ishte në ngjyrën e lëkurës, e kështu me radhë.

Koha ishte gjithçka

Ndonëse mund të tingëllojë mjaft e çuditshme për ne sot, grekët në fakt kishin dy fjalë të ndryshme për të përshkruar aspekte të kohës. E para, Chronos, vepron shumë si kuptimi ynë kronologjik i kohës. Pra, në thelb, i referohet kohës së matur, si një orë.

Koha ishte gjithçka

E dyta, Kairos, mat momentet dhe jo sekondat. Më konkretisht, flet për momentin e duhur ose perfekt për diçka. Është përshkruar – ndërsa bota mban frymën, fatet mund të ndryshojnë dhe gjithçka mund të ndryshojë. Shumë e thellë, apo jo?

Flokët nuk ishin të rëndësishëm vetëm për gratë

Në Greqinë e lashtë, flokët nuk ishin vetëm një simbol statusi për gratë – burrat ishin shumë krenarë për flokët e tyre të harlisur dhe mjekrën e mrekullueshme. Ashtu si kultura e sotme e hipsterëve, grekët do të konkurronin për të parë se kush i kishte qimet e fytyrës më të rregulluara.

Flokët nuk ishin të rëndësishëm vetëm për gratë

Të kesh një mjekër të gjatë dhe të mirëmbajtur ishte një simbol i burrërisë dhe mençurisë. Humbja e flokëve në kokën e tyre, megjithatë, konsiderohej gjithashtu pozitive, pasi barazohej me moshën dhe mençurinë. Kjo është arsyeja pse bustet e filozofëve janë shpesh tullace e me mjekra të mëdha.

Kush dëshiron tortë me djathë?

Ndërsa mund të duket e pamundur, duke marrë parasysh zierjen e tyre të çuditshme me fasule, grekët ishin të interesuar për ëmbëlsinë. Në fakt, grekët na dhanë kekun e parë me djathë! Versioni i tyre i tortës së dashur ishte bërë nga miell, grurë, mjaltë dhe, natyrisht, djathë.

Kush dëshiron tortë me djathë?

Ëmbëlsira kremoze u përdorën për të festuar me stil në traditat e dasmave. Megjithatë, më interesantja ishte se ëmbëlsirat me djathë u jepeshin si ushqime energjike për konkurrentët gjatë Lojërave Olimpike. Kjo është një traditë që duhet ta rikthejmë patjetër!

Statujat greke ishin me shumë ngjyra

Statujat e bukura greke kanë qenë një status simbol i të pasurve dhe të famshëmve për shekuj. Ata shpesh konsiderohen si shprehja më e mirë artistike falë gurit të bardhë elegant. Në fakt, ata ishin aq të admiruar sa skulpturat në Rilindje bënë çmos për të imituar stilin e tyre.

Statujat greke ishin me shumë ngjyra

Por, falë teknologjisë moderne të imazhit, ne tani e dimë se statujat në Greqinë e Lashtë ishin pikturuar me shumë ngjyra të ndezura dhe modele të ndërlikuara. Rindërtimet e bëra nga historianët dhe arkeologët na japin një paraqitje të shkurtër se sa shumëngjyrëshe ishin vërtet këto statuja.

Grekët krijuan kompjuterin e parë

Ndërsa kompjuterët modernë dixhitalë nuk u ndërtuan deri në vitet 1970, kompjuterët analogë kanë ekzistuar për shumë më gjatë. Në fakt, kompjuteri i parë (i llojit) u përdor në Greqinë e Lashtë. Pajisja mbresëlënëse me fuqi dore u quajt mekanizmi Antikythera i frymëzuar nga mbytja e anijes, në të cilën u gjet.

Grekët krijuan kompjuterin e parë

Makina mendohet se është krijuar në shekullin e dytë para Krishtit dhe është përdorur për të parashikuar pozicionet astronomike dhe eklipset dekada më përpara. Ai përdorte gjithashtu ingranazhe, që do të thotë se ishte tepër kompleks për kohën. Makinat e këtij kompleksiteti u shfaqën përsëri vetëm në shekullin e 14-të!

Ata na dhanë teatrin

Ndërsa ata nuk ishin qytetërimi i parë njerëzor që vlerësoi artin e tregimit, grekët ishin ata që krijuan një lëvizje të tërë kulturore rreth tij. Kompanitë greke teatrore shkruan dhe interpretuan pjesë të panumërta, disa prej të cilave shfaqen edhe sot!

Ata na dhanë teatrin

Popullariteti i teatrit kishte të bënte edhe me arkitekturën e zgjuar të amfiteatrit – ai u ndërtua në një formë të përshtatshme akustike, që lejonte edhe ata që ishin më larg skenës të dëgjonin akoma aktorët në mënyrë perfekte.

Fjala lezbike erdhi nga Greqia

Ishulli i Lesbos është ishulli i tretë më i madh grek, emri i të cilit vjen nga fjala greke për pyll (ose drurë). Por, kjo nuk është ajo për të cilën ishulli është i famshëm. Më së miri njihet si origjina e fjalës “lesbike”.

Fjala lezbike erdhi nga Greqia

Gjithçka falë Sapphos, një poeteje greke, që ka lindur në ishull. Sappho ishte një poete tepër popullore në atë kohë – ajo u shpall në mënyrë të famshme nga Platoni “Muza e Dhjetë“. Poezia e saj romantike për një grua të dashuruar ende studiohet dhe lexohet edhe sot e kësaj dite. Ajo është gjithashtu origjina e termit “dashuri safike“.

Toka ishte e rrumbullakët për grekët e lashtë

Greqia e lashtë kishte shumë studiues, që studionin matematikë, astronomi dhe gjeografi. Pra, në kundërshtim me besimin popullor, ata në fakt e dinin se Toka ishte e rrumbullakët dhe rrotullohej në hapësirë. Eratosthenes i Kirenës është i famshëm për të qenë personi i parë i njohur, që llogariti perimetrin e tokës.

Toka ishte e rrumbullakët për grekët e lashtë

Ai e bëri këtë duke përdorur rezultate të gjera të anketave, që ai kishte akses në sajë të punës së tij si kryebibliotekar në Bibliotekën e famshme të Aleksandrisë. Ai ishte gjithashtu matematikani i parë, që krijoi një projeksion global të botës falë njohurive të tij gjeografike.

Ju do të pini verë si kjo

Ndonëse është e rreme të pish një gotë verë sot së bashku me mbajtjen e gotës nga trupi kryesor ndër të tjera, në Greqinë e lashtë konsiderohej si një gafë sociale të pish verë të koncentruar.

Ju do të pini verë si kjo

Njëri prej tyre pritej të shtonte ujë në gotën e tyre në raportin 3:1. Ata që nuk përzienin ujë me verën e tyre, u etiketuan si alkoolikë dhe pa asnjë moral. Përzierjet e forta, megjithatë, u përdorën në raste të kufizuara duke bërë festë.

Një popullsi e madhe e përbërë nga skllevër

Në Greqinë e lashtë, skllevërit përbënin gjysmën deri në tetëdhjetë për qind të popullsisë së përgjithshme. Siç ju thamë më herët, skllevërit silleshin në mënyrë të shfrenuar me kripë si monedhë. Skllevërit e Greqisë së lashtë nuk kishin vullnet të lirë dhe ishin plotësisht në pronësi të zotërisë së tyre.

Një popullsi e madhe e përbërë nga skllevër

Aristoteli i konsideronte si një pronë që merr frymë. Arsyeja për një popullsi kaq të madhe ishin luftërat e shpeshta që zhvilloheshin. Sipas një vlerësimi kërkimor, një nga katër personat në Athinë ishte skllav gjatë vitit 320 para Krishtit.

Mashtrimi i shpikësit të demit të pacipë

Perilaus i Athinës, shpikësi i Demit të pacipë u mashtrua duke u bërë një kok turku. Demi i pacipë, në thelb ishte një statujë e zbrazët. Sapo një burrë hynte brenda demit, xhelati do të ndezte një zjarr poshtë tij duke e djegur atë njeri për vdekje.

Mashtrimi i shpikësit të demit të pacipë

Perilaus u ndëshkua për shpikjen e tij nga Phalaris, sundimtari i Greqisë antike. Atij iu kërkua të provonte nëse shpikja e tij funksionoi. Ai pranoi duke hyrë në barkun e demit. Para se të digjej për vdekje, ai u shpëtua. Por më vonë, ai u hodh nga një shkëmb.

Gjimnaz pa veshje

Gjimnazet e Greqisë së lashtë ishin një zonë pa veshje – dhe kryesisht një zonë e dominuar nga meshkujt e rritur. Gjimnazet që përkthehen në një shkollë për ushtrime të zhveshura e përmbushën kuptimin e saj dhe shërbyen si zonë stërvitore për atletët.

Gjimnaz pa veshje

Grekët e lashtë besonin në garën nudo, si shenjë respekti për perënditë e Panteonit Grek. Gjimnazi shërbeu edhe si një vend për t’u kënaqur me muhabetet shoqërore dhe intelektuale.

Ata shpikën Tapetin e Kuq

Koncepti i tapetit të kuq e ka origjinën në Greqinë e lashtë. Më parë njihej si Rruga Crimson (një nuancë e kuqe). Të konsideruar si një luks i përshtatshëm vetëm për hyjnoret, qilimat e kuq ishin për perënditë, dhe jo për të vdekshmit.

Ata shpikën Tapetin e Kuq

Rruga e Crimson Path gjen përshkrim në shfaqjen antike Agamemnon, shfaqja e parë në trilogjinë e Oresteia. E kuqja në Greqinë e lashtë konsiderohej e shenjtë dhe e vështirë për t’u prodhuar. Është bërë duke nxjerrë ngjyra nga insekti kermes.


  1. Kondo-ing është akti i largimit të dikujt nga jeta juaj, nëse ai nuk ju shkakton gëzim. Trendi është frymëzuar nga ndjesia e rregullit dhe ylli i Netflix, Marie Kondo. Një tjetër tendencë është ‘hinch-ing’, që i sheh njerëzit të përpiqen t’i bëjnë partnerët e çrregullt.
  2. një peshë e madhe në formë topi prej gize me një dorezë të vetme.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.