MARRËVESHJET NDËRKOMBËTARE SIPAS TË DREJTËS KANUNORE

0
163
Takimi Kurti-Vuçiq - 2 maj 2023, Bruksel

Nga: Binak MAXHARRAJ

/Çdo marrëvshje ndërkombëtare e panënshkruar është e pavlerë, paçaver, inekzistente e pa obligueshme/
/Ambasadori Hovenier: Çuditet se si marrëveshjet ndërkombetare nuk nënshkruhen, kurse emisari Escobar me debilet e Evropes Borell dhe Lajçak thonë se nënshkrimet nuk janë te obligueshme sespe ”palet janë deklaruar gojarisht se i pranojnë”/
/Opinioni amerikan dhe ai boteroer është në pritje të ndonjë verdikti te Gjykates Federale Amerikane, se a do t’i lejohet Donald Trump vazhdimi i fushates parazgjedhore, i cili ka akuzë edhe për sulmin ne Kapitoll Hill, ku pati 9 të vrarë/

Ka llojë llojë marevshjeve te cilat mund te jenë te vlershme dhe te pa vlerë. Të gjitha marevshjet te çfardo loji dhe forme çofshin duhet te jenë te vlerëshme, te nenshkruara. Çdo marrëvshje e pa nenshkruar nuk është marevshje, është vetem një letër e pa vlerë, paçavër, inegzistente qe nuk çon peshë e as qe pranohet si e tillë.

Por diçka e tillë nuk po po aplikohet nga BE kur është ne pyertje dialogu midis Kosovës dhe Serbisë. Mbrenda 12 viteve janë arrijtë gojarisht mbi 38 mareveshje te gjitha nuk janë të nrnshkrara sespe gojarisht Serbia i pranonte, por nuk i nenshkruente. Por as nuk i zbatonte, sespe Vuçiq e dinte se çfarë e gjenë nese ato nenshkruhën behën obligative.

Por janë nenshkruan vetem dy mareveshje nga ana e servileve tanë pushtetarë pa presion nga askush ajo e vitit 2013/2015 te nenshkruara nga Hashim Thaçit dhe Isa Mustafës për Asocoacionin e komunave me shumicë serbe te cilat Daçiq dhe Vuçiq i nenshkruan me deshirë sespe ishin ne favor te Serbisë. Me këto dy marevshje te nenshkuara tashti Serbia po e bënë rrotull krejtë boten qe ato te realizohën sespe janë nenshkrar nga lideret tanë në”emer te populliit”.

Rreth këtyre dy marevshjeve qe tri vite po shkonë rrfojkë jeta politike ne Kosovë.Këto dy mareveshje janë kopoli te vetë opozites e cila ne vend se te turperohet qe vetë i kanë nenshkruar po “hanë m…t” po gjuajn shkelma ne qeverin Kurti se pse i pranoj ato ne vend se ti dalin në ndihme se si te dilet nga ky makth i nenshkrimit te tyre ata bahen bashkë me Vuçiqin për realizimin e tyre.

Keshtu vepruan këta të “mëdhënjët e kombit” te nenshtruar dhe të shantazhuar edhe kur e nenshkruan Mareveshjën me Malin e Zi për demarkacionin ku i humbëm Çakorrin përkrenarën e Kosovës me 8300 hektar tokë.Atëherë pati edhe protesta popullore te cilat nuk u përfillën sespe ishte në pyetje loja politike midis krereve tanë për përfitime personale te cilën fatëkeqesisht e miratoi edhe Parlamenti I Kosovës I cili beri aktin me te turpshem historic ne demë te Kosovës.

Ky ishte tupri dhe tradhetia me e madhe qe iu be Kosovës dhe popullit te sajë?!

Historia dhe gjeneratat e ardhshme do ta denojnë këtë tradheti e cila iu bë Kosovës dhe popullit te saj.

Por jo vetem këto por po i përmendi edhe dy mareveshjet e fundit asaj te Brukselit te shkurtit 2023 dhe Ohrit te Marsit 2023.te cilat ne esencë sjellin njohje de facto,por jo dejure.Në këto dy marevshje faktikisht inegzistente,te pa vlera,sikur me qellim për shkak te Serbis u la anash sespe ajo de jure nuk u futë ne këto mareveshje,sespe nuk insistuan as BE e as SHBA qe kjo te ndodhë.Është e çuditeshme se si SHBA u terhoqë nga insisime I saj qe marevshja përfundimtare duhet te këtë ne qendër edhe njohjën reciproke,ne këtë insistonte edhe presidenti Joe Biden por ai nuk regaoi fare,u ligeshtu ndaj qendrimit te tij:Opozita e mjerë e Kosovlës për këtë e fajsonte kryeministrin Kuri e jo ndërkombetaret nga BE dhe SHBA-ja.

Në kët rast pra fajin nuk është jetim po insistuar nga BE:SHBA, pra është te ndrkombetaret e jo te Kurti siç e akuzon opozita pa bazë.Këto dy mareveshje u aprovuan nga te pranishmit,përveç Kurtit,sipas te drejtes kanunore,pra sipas fjalës dhe “beses”se dhenë,anipse dihet se BE historikishte ishte e pabesë ndaj shqiptarve,por e terë kjo u beë duke I besuar te pabesit gogolit te Serbisë Aleksanderë Vuçiq i cili siç dihet ne shtetin e tij kurr nuk ka funksionuar institucioni i besese,sespe i pa besi te pretë ne besë ne çdo rast,sespe është i pa besë.

Kjo me se miri e tregon fakti se i pabesi Vuçiq posa u këthye ne Serbia deklaroi se marevshjet e Brukselit dhe te Ohrit nuk i kamë nënshkruar dhe si të tilla nuk i zbatoi Dhe ashtu doli edhe sot e kësaj dite e deklaron një gjë te ketill,qe do te thotë se për Serbin dhe Vuçiqin këto dy marevshje nuk egistojnë edhe nese insiston BE dhe SHBA se ato nuk do te realozohën dhe se nuk ka gjykatë nderkomblëtare qe i benë këto dy marevshje te detyruara,te oblgueshme pasiqe qe janë vetem letra te pa vlerë,paçavra,për te cilat Albin Kurti as qe duhet te deshprohet,por ai duhet te insistoi dhe te kushtezoi edhe marevshjet e Asocoacionit me nenshkrimin e këtyre dy mrevshjvev.Dhe nese kjo nuk do te ndodhë,këtu këputet edhe dialogu me Serbinë pasiqe nuk ka me se për çka te diagolohet.

Por kryeministri i Kosovës edhe sot e kësaj dite insiston qe këto dy marevshje te nenshkruhën nse duhet qe procesi te shkoj përpara.

Është shumë interesant se si BE dhe SHBA e banë këtë gabim katastrofal qe është ne kundershtim me drejtesin dhe ligjet si ne BE poashtu edhe në SHBA.Vet Vuçiq,pra,i poshtreoi BE edhe SHBA te cilet i besonin te pa besit Vuçiq.i cili jo fort larg pasiqe u kethy ne Beograd deklaroi haptas se nuk do ti përfillë e aq me pak ti realizoi këto marevshje,te cilat nuk kaluan as një javë dhe i shkeli me te dya kembët tetë nenet e këtyre marevshjeve sidmoms ato qe kishin te bënin me aderimin e kosovës ne organizmat ndekombetar,në pengimin e njohjeve dhe vazhdimin e ç’njohjeve etj.

Prandej për Vuçiqin këto marevshje janë të pa vlerë dhe si te tilla as nuk do to zbatojë sespe nuk kanë neshkrime qe ti obligojë.Kjo është ajo qe Albin Kurti kërkon dhe vazhdon te kerkoj qe këto mreveshje e Brukselit dhe e Ohrtit te neshkruhën.Se pse këto marevshje nuk u nenshkruan po çuditet edhe vet ambasadori Amerikan ne Kosovë Hovenier, i cili kërkon qe këto marevshje te nenshkruhen dhe se nuk e kupton se pse ndodhi ky gjestë ne kundërshtim me te drejtën dhe ligjet amerikane.Por.ambasadori Hovenir bën mire te pyes emisarin e DASH-it Gariell Escobar i cili ishte i kyqyr ne dialog,por fare nuk reagoi e as insistoi qe at ate neshkruhën duke iu bashkuar kështu qendrimeve te Borreliot dhe Lajçakut se edhe maevshjet e pa neshkruara te obliguar gojarishtë janë te vlrshme, çka nuk sëhtë e vertetë sespe çdo marevshje ndërkombetare e pa panen nuk është obligatib, pos qe është nje leter, leckë e pa vlernë për drejtesin ndëkombetare.

Në këtë situate zhvillimesh dramatike qe do te ndoshin ne këtë vitë,siç është mos saksionimi I Serbisë për sulin terrorist ne Banjskë nga ana e Bshkesisë Nderkombetare,por edhe me tutje po e ledhaton,po e përgedhelë me qellim qe ajo te këlthehet nga Perendimi,sespe Serbia kurr nuk këthehet kah përendimi sespe ai tani me është futë thell nen ambrelen Ruse dhe Putini nuk e lejon,sespe edhe ashtu Vuçiq benë ate se çfarë i dikton Putin duke e pritë përfundimin e luftes ne Ukrainë, sipas planeve te tij qe i ka për Ballkanin Përendimor. Nese humbë Rusia humbë edhe vetë Vuçiq por fiton përendimi kurse Vuçiqi do te jetë ne një mjegull te dendur ku ai as vetë nuk din kah te ia mbanë.
Por nuk do mend se pos kesaj Serbia dhe Vuçiq nuk po i nenshkruan marevshjet e Brukselit dhe te Ohrit si duket është duke I pritë dy zgjedhjet e medha qe sivjet do te ndodhin,ato të BE-së ne Pranverë dhe ato te SHBA-s ne nentor.

Por,e keshilloi edhe kryeministrin Albin Kurti, qe perderi sa Vuçiq po relaksohet duke mos vepruar asgje nd]ë drejtim te dialogut për ndonjë marevshje përfundimtare,edhe kryeministri I Kosoves Albin Kurti nuk duhet te ngutet me kërkesat e nderkombetarve,qe nuk duhet te lejoj qe ai te jetë ne thenjeshtër te tyre,kurse Viçiq jo qe nuk pranon dhe nuk realozon agjë për këto 13 vite shterpë te dialogut.

Për Vuçiqin edhe nuk janë aq te rendësishme Zgjedhjet parlamentare në Evropë se sa ato te nentorit ne SHBA.Aleksander Vuçiq I cili nuk po levizë as para as mbas as anash kur është ne pyetje marevshjet dhe dialogu me Kosovën,ai ashiqare është ne pritje të padurueshme se çfarë do te ndodhë me zgjedhjet presdienciale ne SHBA ne netor ne Amerik.Shpresat,synimet dhe andrrat Vuçiq qysh tash i ka drejtuar kah zgjedhjet ne Amerikë te cilat edhe zyrtarisht kanë filluar.

Sipas zgjedhjeve te filluar veçams për nominim për krytar nga republikanet dhe Demokratet sipas sondazheve te deritashme ne përparesi është qe kandidatui republican Donal Trump është ne rrugë te mbarë ne filale te takohet me kryetarin ne detyrë Je Biden.Pra,nese përseri vjen ne pushtet Trump Serbisë dhe Vuçiqit do ti rriten veshet sa te magarit nga gezimi sespe po I kethën jaranet e vjetër sidomos amb.Ricard Grenell I cili veq tani po I pregatit shpatat dhe sakicat për ti ra pameshirshëm Ballkanit Përendimor e sidomos Kosoves te cilën Grenell e ka aq ne “qejfë”.

Por, me ardhjen e Trump ne pushtet do te tronditet dhe lekundet edhe bota,e sidomos Evropa,këtë ai tha edhe vetë këto ditë kur deklaroi qe Luften ne Ukrain do ta “ndalë për 24”,si Putin nuk do te pranoi qe lufta te ndalet veq ashtu “pa gjahun” vetë për çka edhe e ka nisë luftën,por as Ukrina nuk do te neshtrohet deri ne farosje qe te pesoi Ukrahina qoftë me ndarjeën apo pushtimin e saj,do te luftoi për”jetë a vdekje”.

Por,jam I mendimin qe Donald Trump duhet te ndalet,për hire te vetë Amërikës,Evropes dhe krejtë botes.Donald Trump kur i humbi zgjedhjet ne Amerikë ne vitin 2020 ai u rebelua nuk I pranoi zgjedhjuze,beri presion ne gjykatat dhe govarnatoret e disa shteteve qe ato te anulohën.Por ai vazhdoi me rebelimin e tifozeve te tij deri me 6 janar 2021 kur Amerikes I ndodhi me e keqeja ne historin e sajë.Pas tubimit te tifozeve rebelues para Shtepis se Bardhë me mijera e mijera rebelues ia mesyen ndertese se Kapitoll Hill.U shkarraviten nepër muret e ndertese se Kongresit për te ndaluar çertifikimin e rezultateve për fitorën e Jo Bidenit.

Demoluan çdo gjë qe gjeten përpara nepër zyret e Kongresi.Rebeluesit ishin tëpër agresiv.Ne ate rremuj u vran 9 veta,700 te tjerë janë nepër burgje te denuar,kurse mbi 45o ne priceset gjyqesore,Ishtje ky një suëm I ça presedan ne drejtesinë dhe vlerat demokratike te shoqerisë Amerikane qindra vjeqare.

Por,edhe vetë ish-presidenti për shkak te kësaj po sorollatet nepër gjykata.Janë te ngritura mbi 91 akuza ndaj tij për vepra te ndryshme,qe me e rendesishmja është ajo lidhur me ngjarjet ne Kapitoll Hill.Për te cilat është mire qe drejtesia Amerikane te jepë verdiktin e saj sa a duhet qe ish-presidenti Donald Trump ti lejohet te vazhdohe fushaten parzgjedhore qe për bazë e ka vepren e rend ne Kapitoll Hill.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.