Zbulohen: dhjetëra fëmijë azilkërkues të rrëmbyer nga hoteli i Home Office

0
214
Hove UK

Hove, ku fëmijët e pashoqëruar azilkërkues janë rrëmbyer, sipas një kontraktori që punon për Home Office. Fotografia: Andy Hall/The Observer

Thirrja për hetim pasi hetimi i Observer zbulon shkallën e trafikimit nga bandat kriminale

The Guardian – Redaktori i Çështjeve të Brendshme,
Mark Townsend@townsendmark – 21 janar 2023 – Përktheu Arben Çokaj

Dhjetra fëmijë azilkërkues janë rrëmbyer nga bandat nga një hotel në Brighton i drejtuar nga Zyra e Brendshme në një model, që me sa duket po përsëritet në të gjithë bregun jugor, mund të zbulojë një hetim i Observer.

Një sinjalizues, i cili punon për kontraktorin e Home Office Mitie, dhe burime për mbrojtjen e fëmijëve përshkruajnë fëmijët që rrëmbehen nga rruga jashtë hotelit dhe futen në makina.

Fëmijët fjalë për fjalë po merren nga jashtë ndërtesës, po zhduken dhe nuk gjenden. Ata po merren nga rruga nga trafikantët”, tha burimi.

Fëmijët e pashoqëruar azilkërkues janë zhdukur nga hotelet
Ata thjesht zhduken“: sinjalizuesit u takuan nga muri i vetëkënaqësisë për fëmijët emigrantë të humbur. – Lexo më shumë…

Gjithashtu ka dalë se Home Office është paralajmëruar vazhdimisht nga policia se banorët e pambrojtur të hotelit – fëmijët azilkërkues që kishin mbërritur së fundmi në MB pa prindër ose kujdestarë – do të ishin në shënjestër të rrjeteve kriminale.

Rreth 600 fëmijë të pashoqëruar kanë kaluar nëpër hotelin Sussex në 18 muajt e fundit, me 136 të raportuar të zhdukur. Më shumë se gjysma e tyre – 79 – mbeten të pagjetur.

Sekretarja e brendshme në hije, Yvette Cooper, e përshkroi zbulimin si “me të vërtetë të tmerrshme dhe skandaloze” dhe i bëri thirrje qeverisë të zbulonte se sa fëmijë ishin zhdukur dhe çfarë po bëhej për t’i gjetur ata.

Ajo shtoi: “Suella Braverman [sekretarja e Brendshme] ka dështuar të veprojë sipas paralajmërimeve të përsëritura, që i janë dhënë në lidhje me masat mbrojtëse krejtësisht të papërshtatshme për fëmijët në kujdesin e tyre.

Është një shpërdorim total i detyrës për Home Office, që kaq keq të dështojë në mbrojtjen e sigurisë së fëmijëve ose të godasë bandat e rrezikshme, duke i vënë ata në rrezik të tmerrshëm. Ministrat duhet të vendosin urgjentisht masa të reja mbrojtjeje.

Informatori i Mitie përshkroi gjithashtu dëshmitarë të fëmijëve të trafikuar nga një hotel i ngjashëm, i drejtuar nga Home Office në Hythe, Kent, duke vlerësuar se 10% e të rinjve zhdukeshin çdo javë.

Burimi për mbrojtjen e fëmijëve tha se disa nga fëmijët e humbur nga hoteli Brighton mund të jenë trafikuar deri në Mançester dhe Skoci. Një rast është nën hetim nga policia Metropolitane në Londër.

Të dhënat e zbuluara në tetor treguan se 222 fëmijë të pashoqëruar azilkërkues mungonin në hotelet e drejtuara nga Home Office. Ministrat pranuan se nuk kishin asnjë ide për vendndodhjen e tyre.

Ndërkohë, ka dalë gjithashtu se asnjë udhëzim i ri për policinë nuk është lëshuar për gjurmimin e fëmijëve azilkërkues të zhdukur, me burime që thonë se ai mbetet në “zhvillim”.

Të dhënat e reja të publikuara sipas Aktit të Lirisë së Informacionit tregojnë se fëmijët e sapoardhur të pashoqëruar kalojnë mesatarisht 16.5 ditë në hotelet e Home Office, përpara se të transferohen në kujdesin e këshillit në të gjithë vendin.

Kur u pyet për të komentuar, këshilli i qytetit të Brighton and Hove, i cili tradicionalisht kujdeset për fëmijët azilkërkues, kur ata mbërrijnë në MB pa prindër ose kujdestarë, i referoi policisë pyetjet për kriminelët që synojnë fëmijët. Policia e Sussex tha se pyetjet për kriminelët që synojnë fëmijët duhet t’i drejtohen Zyrës së Brendshme.

Zyra e Brendshme tha: “Autoritetet lokale kanë një detyrë ligjore për të mbrojtur të gjithë fëmijët, pavarësisht se nga janë zhdukur. Në rastin shqetësues kur një fëmijë zhduket, ata punojnë ngushtë me agjencitë e tjera lokale, përfshirë policinë, për të përcaktuar urgjentisht vendndodhjen e tyre dhe për t’u siguruar që ata janë të sigurt.

Ne kemi procedura të forta mbrojtëse për të siguruar që të gjithë fëmijët në kujdesin tonë të jenë sa më të sigurt dhe të mbështetur sa të jetë e mundur, pasi ne kërkojmë vendosje urgjente me një autoritet lokale.

Këshilli i qytetit të Brighton dhe Hove shtoi: “Ne kemi qenë të përfshirë në mënyrë aktive kur ndonjë fëmijë raportohet i zhdukur dhe kemi punuar me policinë dhe agjencitë e tjera për t’i gjetur ata.”

Catherine Hankinson, drejtuese e Këshillit Kombëtar të Shefave të Policisë për personat e zhdukur, tha se takimet e rregullta të shumë agjencive nga policia shqyrtonin përgjigjen ndaj çdo fëmije emigrant të zhdukur, që nuk ishte gjetur.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.