KEDS, KESCO, LIMAK-QELIK dhe BIK, MEGA HAJNIK

0
250
KEDS - logo

Dy kompanië më profitabile ElektroKosova dhe Aeroporti Prishtina iu dhuruan kompanive Turke në procesin e kinse privatizimit.

ElektroKosova u bë KEDS me 2809 puntore, nga e cila lindi edhe kompania shit-blerëse e rrymës, KESCO me 203 puntorë. Aeroporti u dhurua me koncesion 20 vjeçar.

Për të penguar qfarëdo pyetje rreth kushteve të koncesionit, një ditë para kalimit në koncesion Turk, iu ndryshua emri nga Aeroporti i Prishtinës, në emrin e komandantit legjendar Adem Jashari, i cili emër tmerrësisht u keqpërdorë shumë here.

Në rastin konkret “Aeroporti Adem Jashari”:
që d.m. th. mos hetoni, as mos pyetni asgjë për kushtet e koncesionit sepse është nẽ pyetje Adem Jashari, legjenda më e keqpërdorur nga hajnat politik.

Dhe filloi mega vjedhja, prej shtetasve të Kosovës përmes KEDS-KESCO-LIMAK, e cila kulminacionin e vjedhjes e arriti në vitet 2021-2023, duke shtrenjtuar rrymën së pari 85% në vitin 2022 dhe 15% në vitin 2023.

Aeroporti i Prishtinës është kthyer në aeroport Turk Adem Yasharoglú, dhe është me i shtrenjti në rajon në qdo aspekt.

Shumica e udhẽtimeve tej-oqeanike, dhe europiane, u ri-drejtuan kah aeroporti i Stambollit dhe, vetëm nga ky segment Stambolli përfiton mbi 80 milion në vit nga aeroporti i Prishtinës.

Organizata terroriste anti-Shqiptare BIK i mundëson këto vjedhje duke i shantazhuar qeveritë e Kosovës, përmes delegetatëve islamik në Parlamentin e Kosovës.

BIK shantazhon me shkarkim të qeverive nëse qeveria nuk i kryen kërkesat e lidhura me energji, aeroport, dhe aprovim, mos-aprovim të ligjeve në parlament.

Në periudhën 2008-2024 në parlament zgjedhen afẽrsisht 8 deri 14 delegat Musliman të cilët i kontrollon politikisht organizata jo-ligjore BIK. Në konstelacionet e forcave politike mjafton edhe 1-4 delegatë të shkarkohet qeveria.

Zyrrja e Rregullatorit tẽ Energjise(ZRR) me paskrupulltësi e rriti qmimin e rrymës 2 here. Së pari 80% pastaj edhe 15%, plus e aplikoi bllok tarifën që është shtrenjtim ekstra.
Qmimi i rrymës nga KEK ende është 30Euro 1MW. Ndërsa KESCO e shet 140 euro 1MW, e sipas kontratës së vitit 2011 duhet shitur 60 euro 1MW.

Duke e shantazhuar qeverinë e tashme nuk u lejua ndërtimi i gazë-sjellësit, edhe pse ishte financuar 100% nga qeveria Amerikane, që të ruhet monopoli hajnik i KESCO-s dhe KEDS-t.

U anulua edhe tenderi për ndẽrtimin e Termocentralit Kosova e Re, sepse ishte kompania Amerikane, që e ndërtonte, dhe qẽ të ruhet monopoli i famshëm hajnik i KEDS-it dhe KESCO-s.

Me shantazhim u pamundësua edhe investimi i qindra milionẽve në rrymen me Stabilimente të Erës, duke ruajtur prapë monopolin hajnik të furniziomit me rrymë për KESCO dhe KEDS.

Përmes Muslimanve të BIKut në Parlament pengohet edhe aprovimi i Kodit Civil dhe Ligjit për Organizata Religjioze, duke e ruajtur veprimtarinë ilegale jo transparente financiare të BIK-ut.

Pengimi i ligjit mundëson për të e mbajtur nën ombrellën e BIK-ut, edhe pjesën Bektashi te Islamit nẽ Kosovë, të cilët dojnë pavarësi nga BIK-u monopolist ilegal.

Dy komisione parlamentare të krijuara me 2022 për keqpërdorimet në Sistemin Energjetik, njëra e pozitës, për periudhën 2011-2019, dhe tjetra e opozitës për periudhën 2020-2022, kanë gjetur keqpërdorime dhe vjedhje serioze multi-milionëshe, në komplet sistemin energjetik.

Dy komisionet nuk arritën të prezentojnë qështjet në Parlament nga shantazhimet e Turqisë përmes BIK-ut, dhe 14 Muslimanve parlamentar.

Poashtu shumica e mediave u koruptuan, duke përfshi edhe ato publike, që heshtën, dhe heshtin sa here flitet për mega hajnitë në KESCO KEDS dhe KEK, si dhe për çmimet astronomike të aeroportit Turqelik Adem Yasharoglú. Në vitin 2022 qeveria e shantazhuar e ndẽrtoi një shteg të ri në aeroportine e koncesionuar pẽr 33 milion euro, vetëm për 505 metra asfalt dhe ndriqim.

Elektrokosova u ble nga Turqit për 24 milion euro, dhe rata e fundit e pagesës së rrymës nga klientet, sipas kontratës i ka takuar privatizuesit, e që ishte 26 milion euro!!!
Dmth Elektrokosova, jo që nuk u pagua asnjë cent, por privatizuesi Turk i mori 2 milion euro ekstra fitim për të filluar punën si kompani private. Për një vit KEDS i përjashtoi 850 puntorë.

Kompania hajnike turke nuk e ka investuar asnjë cent nga paratë e veta, që ishte e paraparë me kontratë, por i ka bërë disa investime minimale nga fitimi prej konsumuesve!!!

Qeveritë e Kosovës pretendojnë se paguajnë rrymën për banorët e veriut, por në të vërtete, qeveria ia paguan rrymën kompanive private Turke KEDS KESCO.
Deri në vitin 2020 qeveria ia pagoi nga 10 milion euro rrymën, ndërsa në vitin 2023 qeveria i pagoi 65 milion euro për kinse banorët e veriut.

KEDS dhe KESCO në vend se të angazhojnë mbi 150 puntorë për mirëmbajtje dhe inkasim, ata qëllimisht nuk e bëjnë këtë veprim, sepse është më profitabile me ia marrë qeverisë eurot paushall apo pa matje të shpenzimit, se të punësoje dhe paguajë 150 puntorë!!!

Veriu nuk mundet me i shpenzue 65 milion energji në asnjë verzion te shpenzimit.

Përndryshe Turqia deri sot nuk e ka investue asnjë cent në Kosovë. Pretendimet e organizatës islamike TIKA për investime janë trillim, sepse qdo veprim investues, TIKA e ka bërë përmes fitimit nga kompanitë KESCO, KEDS dhe LIMAK QELIK.

Këto kompani i dërgojnë fitimet në Turqi, dhe në Turqi janë të obliguara të ndajnë një pjesë të profitit për organizatën islamike TIKA, e cila pastaj bënë meremetime islamike të shkollave dhe xhamijave në Kosovë.

Krejt këto arrihen përmes shantazhimeve të BIK-ut ndaj të gjitha qeverive të Kosovës 2008-2024.

Burim Bytyqi

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.