Të faleminderit Madam Secretary! Lamtumirë Madeleine Albright! 😢

0
351
Madeleine Albright - Time

Uk Lushi, 7 qershor 2002

E nderuar ish-sekretare e shtetit, Zonja Albright,
I nderuar Patriot, Z. Athanas,
Të nderuar ish-ambasadorë, Rayerson dhe miku im Bill Walker
Shkëlqesia Juaj Ambasador i Shqipërisë
Z. Kryetar i Këshillit Kombëtar Shqiptaro-Amerikan,

Të nderuar të ftuar dhe miq,

Kam nderin – në emër të Shoqatës së Atlantikut – të përshëndes dhe të përgëzoj dy nga më të dalluarit, marr guximin të them vetë: zonja Madeleine Albright dhe z. Anthony Athanas, marrësit e këtij viti të “Duart e shpresës” të NAAC dhe “Lifetime Achievement” respektivisht.

Pas përfundimit të luftës në Kosovë në vitin 1999, ushtarët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës u kthyen në shtëpitë e tyre, por nuk pushuan së luftuari për avancimin e të drejtave të popullit të Kosovës. Ish-ushtarët e Batalionit Atlantik vendosën se kishte shumë punë për të bërë. Ne formuam një organizatë jofitimprurëse të quajtur “Shoqata Atlantiku — The Atlantic Association, Inc.” me synimin për të ndihmuar popullin tonë të kapërcejë luftën e rindërtimit të jetës së tyre dhe për të çuar më tej mirëkuptimin mes shqiptarëve dhe amerikanëve përmes programeve të ndryshme edukative dhe informative. Për më tepër, organizata jonë zhvilloi, zbatoi (siç është ende) dhe do të zhvillojë dhe zbatojë programe, që promovojnë përparimin e popullit tonë si në Shtetet e Bashkuara ashtu edhe në Ballkan.

Sot, tre vjet pas përfundimit të luftës në Kosovë, çështjet që janë realisht shqetësuese për ne dhe për popullin e Kosovës janë të njëjtat çështje që janë realisht shqetësuese për njerëzit e botës. Njerëzit në Kosovë sot flasin për forcimin dhe përmirësimin e institucioneve të tyre demokratike, për vendet e punës, për përparimin ekonomik dhe më e rëndësishmja për një të ardhme.

Populli i Kosovës, tre vjet pas një tragjedie shkatërruese të organizuar nga kasapi i Serbisë, Slobodan Millosheviç, ka dëshmuar se është mjaft i gatshëm për të ndërtuar një shoqëri pro dhe demokratike. Në të vërtetë, në Kosovë ka ende probleme që duhet të zgjidhen, por kur flitet për problemet duhet pyetur: A ka ndonjë vend të vetëm në botë që nuk ka probleme dhe sfida të përditshme?

Për më shumë se dhjetë vjet, populli i Kosovës duroi zgjedhën, shtypjen dhe terrorin serb, ofertën dhe shpresën e saj. Dhe si u përgjigj regjimi serb? Ata nisën një fushatë terrori dhe asgjësimi kundër shqiptarëve të Kosovës, duke vrarë më shumë se 10.000 dhe duke dëbuar nga vendi i tyre një milion njerëz.

Më shumë se 500 vjet më parë, Augusti në një letër drejtuar Bonifacit shkroi: “Paqja nuk kërkohet për të provokuar luftë, por lufta bëhet për të realizuar paqen… një paqebërës, nëse është e nevojshme nëpërmjet mjeteve të luftës, në mënyrë që me fitoren tuaj të mund të jepini edhe atyre që munden avantazhin e paqes.” “Ushtria Çlirimtare e Kosovës është ngritur nga nevoja për një paqe dhe liri të tillë. Për fatin tonë të mirë, në vendin tonë të ri, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, në liderë të mëdhenj si presidenti Bill Clinton dhe ju, ish-sekretare e shtetit, engjëlli mbrojtës i popullit të Kosovës, Madeleine Albright, dhe bashkëkombës tanë shqiptarë amerikanë.

UÇK-ja gjeti mbështetje dhe së bashku me bashkësinë ndërkombëtare e çliroi popullin e Kosovës.
Zoti i bekoftë dëshmorët e UÇK-së dhe të gjithë miqtë tanë,

E nderuar ish sekretare e shtetit – Zonja Albright,
E mbyll këtu duke thënë diçka, që çdo shqiptar e thotë dhe e ndjen sot dhe do ta thotë e do ta ndjejë përderisa të ketë histori të shqiptarëve – kontributi juaj për lirinë e Kosovës ka qenë më se vendimtar dhe ju jeni heroina jonë.

Ju lutemi në emër të Batalionit dhe Shoqatës Atlantik nga thellësia e zemrës sonë pranoni respektin tonë më të thellë dhe mirënjohjen më të sinqertë.

Zoti i bekoftë shqiptarët dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.