Studiuesit e etiketojnë pacientin e hershëm të terapisë CAR-T të “shëruar”, pasi ka jetuar një dekadë pa kancer

0
659
Leukaemia

Një mostër që tregon leuçeminë mieloide. Fusha e terapisë së kancerit CAR-T ka evoluar për të përfshirë trajtimet për leuçeminë, limfomën dhe kancere të tjera.
WELLCOME COLLECTION

Nga Angus Chen, 2 shkurt 2022Statnews.comPërktheu Arben Çokaj

Në vitin 2010, Doug Olson u bë personi i dytë në botë, që mori terapinë e qelizave CAR-T, një taktikë eksperimentale për të inxhinieruar qelizat e tij imune për të luftuar kancerin. Mjekët e tij kishin zbutur pritshmëritë se sa mirë do të luftonte leuçeminë limfocitare kronike të Olsonit, një kancer gjaku i pashërueshëm – ishte një goditje e fundit në errësirë, një gjendje pa garanci.

Ishte, në atë kohë, një ide e rrugës atje,” tha Carl June, një imunolog në Universitetin e Pensilvanisë dhe studiues i vjetër në eksperiment, në një telefonatë të martën me gazetarët. “Në dokumentin e miratimit të informuar që Doug nënshkroi, ne menduam se [qelizat CAR-T] do të zhdukeshin brenda një ose dy muajsh.

Por ndërsa studiuesit gjurmuan Olson dhe një pacient tjetër, ajo që ata panë ishte e jashtëzakonshme: vit pas viti, qelizat CAR-T vazhduan, duke vëzhguar në mënyrë aktive qelizat e kancerit. Olson tani ka qenë pa kancer për një dekadë, raportuan June dhe kolegët e tij të mërkurën në Nature. Rezultatet janë aq të qëndrueshme sa qershori guxoi të përdorte një fjalë, që onkologët zakonisht e urrejnë ta thonë: je i shëruar.

Mund të themi se ishte një kurë për Doug, sepse këto janë rezultatet më të pjekura dhe më të vjetra të disponueshme të raportuara në literaturën shkencore. Sepse ata ishin të parët e trajtuar”, tha June. “Dhjetë vjet më vonë, nuk ka qeliza leuçemie, dhe ne kemi ende qeliza CAR-T, që janë në patrullë dhe mbikëqyrje nga leuçemia.” Pacienti i parë i trajtuar me CAR-T, Bill Ludwig, gjithashtu mbeti pa kancer deri në vdekjen e tij nga Covid-19, në janar 2021.

Relevante: Një startup i ri bioteknologjik duket se do të anashkalojë një problem kyç me terapitë e kancerit CAR-T

Rezultate të tilla të qëndrueshme janë një arritje shkencore historike për një fushë, që ka parë një valë përparimesh, që kur pacientët e parë u trajtuan një dekadë më parë. Tani ka terapi të aprovuara CAR-T për gjashtë indikacione të ndryshme, duke përfshirë lloje të ndryshme të leuçemisë, limfomës dhe mielomës. Por pothuajse të gjithë pacientët e tjerë të trajtuar me terapi CAR-T përjetuan përfundimisht një rikthim të kancerit, duke e bërë përgjigjen e qëndrueshme nga këta dy pacientë të parë të jashtëzakonshëm.

Është një moment historik i madh. Të bën të mendosh për gjithçka që ka ndodhur në 10 vitet e fundit,” tha Marcela Maus, një imunologe në Qendrën e Kancerit të Spitalit të Përgjithshëm Mass, e cila nuk ishte e përfshirë në punë. “Këta dy pacientë të parë ishin të dy mjaft të jashtëzakonshëm për sa i përket shlyerjes afatgjatë, dhe subjektet e një botimi që katalizoi vërtet të gjithë fushën. Ajo çoi në një stuhi të aktivitetit në hapësirën bioteknike dhe zhvillimin klinik të CAR-T si një terapi.”

Hulumtimi i ri ofron gjithashtu një vështrim nga afër se si qelizat CAR-T sillen në trup me kalimin e kohës, me të dhëna të detajuara nga tërheqjet rutinë të gjakut te Olson.

Dokumenti i ri përshkruan me të vërtetë me shumë detaje se çfarë ndodhi me dy pacientët e parë,” tha Maus. “Si imunolog, është vërtet interesante të shohësh evolucionin e një përgjigjeje shumë specifike të qelizave T, kur e di saktësisht ditën kur ata hynë dhe patën një ekspozim, më pas u ndoqën me kujdes mbi 10 vjet.”

Relevante: Shkencëtarët po i bëjnë qelizat CAR-T më të zgjuara. Ja se si mund të duket gjenerata e ardhshme

Terapia funksionon duke izoluar qelizat imune të njohura si qelizat T nga trupi i pacientit. Më pas, studiuesit përdorin një virus për të inxhinieruar gjenetikisht një receptor sintetik – të njohur si një receptor CAR ose antigjen kimerik – në sipërfaqen e qelizës T. Kjo CAR mund të lidhet me një objektiv specifik, në këtë rast një proteinë që gjendet në qelizat imune B të quajtur CD19, dhe mund të aktivizojë qelizën T për të vrarë çdo qelizë, që mban këtë objektiv. Për shkak se leuçemia limfocitare kronike, kanceri që kishin Olson dhe Ludwig, janë sëmundje malinje të qelizës B, qelizat e inxhinieruara mund të njohin qelizat B kanceroze dhe t’i shkatërrojnë ato.

Olson nuk vuri re ndonjë ndryshim në javët pasi mori infuzionin e tij të parë në dhjetor 2010. Më pas ai filloi të ndihej i sëmurë rëndë – sikur të ishte prekur nga një grip i tmerrshëm – dhe u shtrua në spital. Në këtë kohë, të dhënat sugjerojnë se qelizat CAR-T, që ai sapo kishte marrë po shumoheshin me shpejtësi si një lloj qelize T e njohur si një qelizë T vrasëse. Këto njihen si qeliza CD8 dhe po vrisnin çdo qelizë kanceroze që mund të gjenin.

Ju vrisni një numër të madh të qelizave kancerogjene dhe ato derdhin përmbajtjen e tyre në gjak. Kjo mund t’i bëjë njerëzit mjaft të sëmurë dhe të shkaktojë dëmtime në veshka, gjë që kishte Doug,” shpjegoi David Porter, onkologu i Olsonit në Universitetin e Pensilvanisë.

Olson gjithashtu përjetoi disa simptoma, që shpesh i atribuohen sindromës së çlirimit të citokinës, e cila ndodh kur qelizat CAR-T mbushin trupin me citokina, komponime imune, që qelizat e bardha të gjakut përdorin për të vrarë. Mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me gripin në disa pacientë, por në disa raste, këto stuhi citokine mund të çojnë në rrjedhje të lëngjeve në mushkëri, ethe ekstreme, dëmtime neurologjike dhe madje edhe vdekje.

Në fund të qëndrimit tre-ditor të Olsonit në spital, Porter i tha atij se rreth 18% e qelizave të bardha të gjakut ishin qeliza CAR-T. Javën tjetër, Olson u kthye për një kontroll. Si ai ashtu edhe Porter ishin të kënaqur dhe të tronditur nga rezultati.

Doug, ne nuk mund të gjejmë një qelizë të vetme kanceroze në trupin tënd. Palca juaj e eshtrave është plotësisht e lirë nga [kanceri]”, i tha Porter. U deshën afërsisht gjashtë muaj të tjerë pas trajtimit, që disa shënues të sëmundjes së mbetur të largoheshin.

Gjatë disa muajve të ardhshëm, të dhënat sugjeruan se qelizat CAR-T të pacientëve po transformoheshin nga qelizat vrasëse CD8 T në qeliza CD4 T, ose qelizat T “ndihmëse”. Këto priren të mbeten në trup dhe ndihmojnë në formimin e një kujtese imune afatgjatë, por zakonisht janë më pak të përfshira në vrasjen aktive të qelizave të sëmura.

Në vitet që pasuan, numri i qelizave CAR-T bëri atë që bëjnë normalisht qelizat tona natyrale T: zhvendosja përpara dhe mbrapa midis llojeve. Deri në nëntë vjet, studiuesit mundën të gjenin vetëm qeliza CD4, duke sugjeruar se qelizat ishin stabilizuar në një numër afatgjatë të qelizave T ndihmëse.

Kur shkencëtarët i izoluan ato qeliza CD4 nëntë vjet pas trajtimit, ata mbanin shënues, që zakonisht sugjerojnë që qelizat imune janë shumë të rraskapitura për të vazhduar të bëjnë punën e tyre. Pavarësisht kësaj, këto qeliza CD4 CAR-T ende mund të njihnin dhe shkatërronin papritur qelizat e kancerit në laborator, gjë që bëri që June dhe kolegët e tij të dyshonin se qelizat po parandalonin rikthimin e kancerit tek pacientët, duke vrarë çdo qelizë B që trupi prodhon.

Imunologët tani po spekulojnë se çfarë mund të nënkuptojnë këto vëzhgime në lidhje me evolucionin e qelizave CAR-T në trup dhe pse ato funksionojnë kaq spektakolare për disa pacientë. Ndoshta ka diçka të veçantë për një CAR në një qelizë CD4, që i bën qelizat T ende funksionale pas kaq shumë vitesh. Ndoshta të kesh një popullatë fleksibël të qelizave CAR-T, që mund të zhvendosen midis llojeve të ndryshme – duke përfshirë qelizat CD4, CD8 dhe gama-delta T – është e rëndësishme, mendon Maus i MGH. “Shumë qeliza mund të kenë efekte, dhe ndoshta më shumë se një është më mirë,” tha ajo.

Është pikërisht lloji i stuhisë së ideve, që autorët donin të nxisnin – pyetje, përgjigjet e të cilave në fund të fundit mund t’i ndihmonin shkencëtarët “të gjenerojnë përsëritjen e ardhshme të terapive“, tha Joseph Melenhorst, një imunolog në Universitetin e Pensilvanisë dhe autori kryesor i punimit.

Për Olson, rezultatet tregojnë një arsye për optimizëm, të paktën për disa pacientë, kur opsionet janë të pakta. “Atë ditë në vitin 2010 kur m’u injektua CAR-T-të e mia dhe qelizat e mia të tumorit u zhdukën – kjo do të thoshte se kishte një paradigmë krejtësisht të re trajtimi,” tha ai. “[Për pacientët me kancer], do të bënte një ndryshim të madh në shpresën e tyre. Dhe nëse nuk ka kurë për [ata] sot, ekziston mundësia që aty pranë, të ketë.”


Angus Chen

Angus Chen

Raporter i kancerit

Angus Chen është një raporter i kancerit në STAT.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.