Kufijtë drastikë të alkoolit për moshën nën 40 vjeç: Një maksimum prej dy lugë gjelle verë në ditë, sipas studimit

0
1978
1 glass bier

Nga: Juliane Gutmann, 18.07.2022FNP.dePërktheu Arben Çokaj

Më shumë se një birrë e vogël në ditë i dëmton njerëzit nën 40 vjeç

Alkooli dëmton trurin dhe mëlçinë. Prandaj, autoritetet shëndetësore paralajmërojnë kundër konsumit të tepërt. Sipas një studimi, personat nën moshën 40 vjeç nuk duhet të pinë fare alkool.

Të ulesh rehat me miqtë, kolegët ose familjen: Kështu duket fundi i ditës për shumë njerëz. Alkooli shpesh derdhet në gota në formën e përzierjeve të verës, birrës, xhinit ose rumit në bare, kopshte birre ose në oborrin e shtëpisë. Alkooli është një përbërës kimik i quajtur etanol. Kjo ka një efekt euforik dhe klasifikohet si ilaç. Konsumimi i tepërt ka pasoja fatale: cirrozë të mëlçisë, varësia ndaj alkoolit, dëmtime nervore në tru dhe madje edhe kancer. Sasitë maksimale të rekomanduara të alkoolit sipas Qendrës Gjermane për Pyetjet e Varësisë:

Të paktën dy ditë pa alkool në javë
Për gratë: jo më shumë se dymbëdhjetë gram alkool në ditë, pra jo më shumë se një gotë e vogël verë (0,125 litra)
Për meshkujt: jo më shumë se 24 gram alkool në ditë, pra dy gota të vogla birrë (0,6 litra)

Gota plastike të mbushura me birrë
Qoftë në kopshtin e birrës apo në festival: shumë njerëz pinë birrë çdo ditë.
© Imago

Më shumë se dy lugë verë në ditë tashmë janë të lidhura me rrezik më të lartë të sëmundjes për gratë e reja, që pinë më shumë. Ju nuk jeni vetëm në këtë. Alkooli nuk konsiderohet vetëm një drogë e pranuar shoqërisht në Gjermani. Shumë mjekë dhe shoqata shëndetësore paralajmërojnë rregullisht, se ky pranim ka pasoja të rënda për sistemin shëndetësor. Sepse trajtimi i varësive dhe pasojave të tyre është shpesh i gjatë dhe i shtrenjtë.

Studimet e reja po tregojnë efektet që mund të ketë alkooli në trup. Një ekip ndërkombëtar studiuesish ka arritur tani në përfundimin se njerëzit nën moshën 40 vjeç duhet të shmangin verën, birrën dhe pijet e tjera alkoolike krejtësisht. Gratë më të reja duhet të pinë jo më shumë se dy lugë gjelle verë ose 100 mililitra birrë në ditë, citon Agjencia Gjermane e Shtypit studiuesit që botuan studimin e tyre në revistën The Lancet.

Rekomandimi për meshkujt e rinj është edhe më drastik: maksimumi një gotë (40 ml) plot birrë ose dy lugë çaji verë në ditë nuk do të kishte pasoja negative, thonë ata.

Këto zakone mund të shkatërrojnë mëlçinë tuaj
Shikoni galerinë e fotove
Alkooli rrit rrezikun e kancerit

Gratë hanë shalqi

Studimi i sapopublikuar bazohet në të dhënat nga Studimi i Barrës Globale të Sëmundjeve 2020. Bazuar në këtë studim në shkallë të gjerë, ishte e mundur të analizohej se sa shpesh ndodhin goditjet e lidhura me alkoolin, sëmundjet e zemrës, fibrilacioni atrial dhe dridhjet, buzët dhe zgavrën me gojë, kanceri, kanceri i fytit, kanceri i laringut, kanceri i zorrës së trashë – dhe kanceri i rektumit, kanceri i gjirit, kanceri i mëlçisë, diabeti i tipit 2, cirroza e mëlçisë, aksidentet e trafikut, vetëdëmtimi dhe dhuna ndërpersonale.

Vlerat maksimale të përmendura më sipër (për gratë deri në moshën 40 vjeç: maksimumi dy lugë verë ose 100 mililitra birrë në ditë; për burrat deri në moshën 40 vjeç: maksimumi një gotë e shtënë (40 ml) plot birrë ose dy lugë çaji verë në ditë) nuk pati asnjë ndikim negativ në këtë seri rreziqesh për shëndetin.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.