VETERANËT E RREJSHËM, KATEGORI E LIRISË APO E HAJNISË?!

0
250
Veteranët - OVL- protestë

IDRIZ ZEQIRAJ

Statuti i veteranëve është një krim në vete. Është bërë me qëllime të poshtra, me bazë mohimin e çlirimit të Kosovës nga NATO-pakti. Dhe, kryehorrat e këti ligji idiotesk, abuziv, hajnor e, mbi të gjitha, kriminal, u dakorduan ta rrisin, artificialisht, numrin e “luftëtarëve” nga 4.500 luftëtarë aktiv dhe 8 mijë periodik dhe emërgjencë, prapavijë, i bënë 52.500 dhe tendenca është për ta arritur shifrën 65.000!?!

Me rritjen artificiale partitë-banda të PAN-it, llogaritën anën materiale, me shitjen masive të “Dëshmisë të Veteranit” dhe krijimin e klientelës elektorale partiake. Dhe, qëllimi rezervë i PAN-it, ka qenë dhe mbetet, që me ndihmën e OVL të UÇK-së, (gjithnjë, të LPK-së, ngaqë veteranët e FARK-ut janë distancuar nga ata, me mosnjohje, sepse që nga krijimi janë në mbrojtje të krimit dhe të kriminelëve), të rrëzojnë qeveritë jo-PAN-iste. Kështu vepruan me kryeministrin karrierist Isa Mustafa, i cili e bëri pjesë të krimit LDK-në, duke aprovuar listën supërkriminale të gjeneralit kontravers, Agim Çeku, dhe të komisionit të tij -njëetnik- LPK-istë, përkatësisht, PAN-istë.

Politizimi i marrëzishëm, për fujtjen e veteranëve në -pagën minimale-, e vuri në provë edhe  LDK-në. Në vend që të pronocohej hapur kundër protestës të marrëzishme të OVL të UÇK-së, repsketivisht, të krerëve të saj, disa kuadro të saj ishin konfuz, për çështjen në fjalë. Krerët e OVL të UÇK-së (të LPK-së), si dhe krerët e të ashtuquajtura “Shoqata të dala nga lufta”, që nga themelimi e deri sot janë dëshmuar si: mbrojtës të kriminelëve ekzekutorë të kundërshtarëve politikë; bashkëpuntorë të Serbisë në protestat e 2004, të organizuara nga Serbia e deri në pranimin dhe dekonspirimin e dosjeve kriminale, kryesisht, vrasjeve të kundërshtarëve politikë, nga eksponentët e partive-banda, PDK-AAK-NISMA, përkatësisht të PAN-it.

Zvarritja e qëllimshme e verifikimit të listave!

“Verifikimin e listave të veteranëve duhet ta bëjë gjykata”,- thonë krerët rrugaçë e shantazhues të OVL të UÇK-së. Këtë e thonë edhe disa juristë të partive-banda. Dhe, këtë e bëjnë qëllimshëm, që klientela elektorale partiake, e garantuar me shitjen e “Dëshmive të Veteranëve” të vazhdojë pa u cënuar. Për disa vite ka vazhduar gjyqi i 4 (katër) veteranëve të rrejshëm, tani vazhdon kundër 40 (dyzetë) veteranëve tjerë të rremë. Dhe, do të vazhdojë me vite e dekada, ndërkohë gjakderdhja financiare vazhdon. Dhe, numri aktual i veteranëve të rrfejshëm ka arritur në 40 mijë, me synimin për ta kapur shifrën 50 mijë. Kryeministri Kurti thotë se është trefishuar numri veteranëve të rrejshëm. Realisht, tani është katër-fishuar dhe tendenca është për t`u pesëfishuar. Krim dhe marrëzi!

Krimet ekonomike përfituese në kohë dhe në emër të luftës, shtetet ligjore i kanë vënë në litar e plumb: Mbretër, perandorë, presidentë, kryeministra, e komandantë me dekorata gjenerali e heroi të popullit, të kombit. Kujtoni Perandorin e Etiopisë, Haile Selasie, mikun e paangazhuar të Titos, të cilin gjykata vendore e vari në shtatorën kushtuar atij. Dëgjoni dhe reflektoni të gjithë, horra, maskerenj, hajna e kriminelë ordinierë, që fshiheni pas luftës së pabërë të UÇK-së së mirëfilltë. Ndoshta, ky popull mjeran, që sot mbushë rrugë e sheshe në mbrojtje të krimit dhe të kriminelëve, një ditë do të këndellët, zgjohet dhe mund ta pësoni meritueshëm.

E vërteta për veteranët, të vërtetë apo të rrejshëm, mund të zgjidhet brenda ditës, e shumta, brenda javës, pa gjyqe fare. Fshati dhe lagja i njeh luftëtarët e mirëfilltë. AKI është institucion që zgjdhë problemin e veteranëve, pa zhurmuar fare!

Toleranca e Qeverisë Kurti është zhgënjyese. Vazhdon një hajni e legalizuar, sa e turpshme, aq edhe kriminale. Kryeministri duhet ta shtrojë çështjen veteranëve në Parlament. Të kërkohet ndërprerja e menjëhershme dhe komplete të pensioneve të “Veteranëve”. Rastet akute, të cilat janë në vartësi të trajtimit aktual si veteranë, dhe ata janë pak dhjetra, të trajtohen si raste sociale. Shefi i Institucionit Social të Kosovës, ka deklaruar se nuk ka asnjë rast në nevojë, asnjë familje, që nuk trajtohet nga Institucioni në fjalë, edhe pse nuk është i mjaftueshëm.

Të ndryshohet ligji komplet, duke përjashtuar të gjithë ata që nuk kanë pasur angazhim me armë në luftë, përfshi Mërgatën dhe ata që kanë -mrizuar nën hijen e mimozave dhe pishave-, në Bllokun e Zi të Tiranës. Edhe ata që kanë qenë në gadishmëri të mbrojtjes klasike territoriale, të cilët nuk kanë pasur rastin ta shkrepin asnjë plumb, duhet të kenë vlerësim e shpërblim honororik dhe assesi veteranë të mirëfilltë.

Gjeneral Butka: “Dorëzova listën me186 veteranë,
por sot paguhen mbi 3.000!”

Një numër simbolik luftëtarësh nga Shqipëria, qenë pjesëmarrës në luftën e Kosovës. Janë dy kuadro ushtarakë, të cilët zotërojnë listat emërore të ushtarëve dhe të shëbimit të emërgjencës nga Shqipëria. Ushtaraku Dilaver Goxhaj ka publikuar listën emërore të luftëtarëve prej129 plesëmarrësve. Ai jep detaje nga cilat fshatra shqiptare vijnë, si dhe zonën dhe njësinë ku janë rrjeshtuar për luftë. Ndërsa kolegu i tij, Gjeneral Spiro Butka, kryetar i OVL të UÇK-së, për Shqipërinë, në listimin emëror janë 186 luftëtarë, përfshi edhe shërbimin e emërgjencës.

Ndërsa oficerët e mbijetuar nga Shqipëria, në luftën e Kosovës, thonë se shifrat e regjistrimit fillestar mund të jenë të sakta, por pjesëmarrja në luftën faktike e shtetasëve të Shqipërisë, ka qenë e pakët, simbolike. Pra, hyrje-daljet në Kosovë, qoftë edhe me uniformën e UÇK-së, nuk plotësojnë, as për së afërmi, kushtin e të qenit -Veteran-! Pikërisht, këtu ngatërrohen edhe pakica e veteranëve të vërtetë, me shumësinë e “veteranëve” të rrejshëm.

Gjeneral Butka, si kryetar përkatës, i cili ka përgjegjësinë penale e morale, për të qenë i saktë, jo vetëm që denoncon, me emër e mbiemër, shumëzuesit e numërit të “veteranëve” nga Shqipëria, por edhe ka përcjellur bizneset e hapura me paratë e shitjes  të “Dëshmive të Veteranit”, që nga Kukësi e Tropoja, deri në Tiranë! Dhe, tej kufirit çmimi i -Dëshmisë- ka qenë i lartë, sepse bëhet fjalë për pension të përjetshëm! Ai akuzon, madje me emër, njërin nga kryetarët e OVL të UÇK-së, i cili ishte i babëzitur për para, biznese e dallavere, me disa sivëllezër të tij nga Shqipëria. Rrjedhimisht, kuota e 186 veteranëve të listës komplete të luftëtarëve dhe të emërgjencës, u ngrit në 3.000 dhe vazhdon të rritet!

Partitë-banda të PAN-it, shumëzuan
gjeometrikisht shifrën e “veteranëve”!

Komandantët partiakë, të cilët realizuan përfitimin material, me shitjen masive të “Dëshmisë së Veteranit”, begatuan edhe -klientelën elektorale partiake-. Ata synojnë për ta ruajtur këtë klientelë, pa qarë kokën për abuzimin hajnor të miliona eurove, nga buxheti i lodhur i Kosovës. Për këtë kontribuojnë edhe batakçinjtë militantë partiakë të PAN-it.

Njëri syrësh, shefi i PRONTO-s, thotë se “pak janë 60 mijë veteranë!” Këtë e bënë qëllimshëm, sepse ai e di se në luftën e Kosovës kanë marrë pjesë aktive vetëm 04 % e popullsisë së Kosovës. Luftëtarët snaperistë gjermanë e anglezë, në demantin, kundërshtinë e shifrave hipërbolike, deri në idiotësi, thonë se “po të kishim 60 mijë ushtarë, do ta pushtonim Beogradin!”

Juristi Muhamet Kelmendi, dikur kuadër i LPK-së, tani i AAK-së, verifikimin, respektivisht, spastrimin e listave nga “veteranët” e rrejshëm, e sheh nëpërmjet gjykatave! Një jurist mjaftueshëm i shkolluar dhe bollshëm i informuar, për problemin, tashmë, kancer të Kosovës, shpëndanë, qëllimshëm, mjegullnajë, për ta ruajtur klientelën e partisë së tij. Të presësh zgjidhje nga gjykatat burokratike dhe korruptive të Kosovës, do të thotë ta shtyshë zgjidhjen e problemit, për në “kalendat greke!”

          Shëmbullojmë: 

Para disa vitesh, kur nga 46.300 veteranë, 33.600 ishin të rremë! Tani nga 53.000 me librezë “veterani”, 40.000 janë të rrejshëm. Dhe, janë në procesin gjyqësor 40 veteranë, të pretenduar të rremë! Llogarisni kur do t`iu vijë radha të penalizohen edhe 39.960 veteranë të rrejshëm. Atëherë, a e ka bërë këtë llogari juristi Kelmendi, apo e anashkalon qëllimshëm, për t`i bërë qejfin partisë së tij, në veçanti, dhe i PAN-it në përgjithësi.

Pyetja-dilemë e shtruar, dhimbshëm e sikletshëm:
“Veteranët e rrejshëm, kategori e lirisë apo e hajnisë?!

Të gjithë krerët e OVL të UÇK-së dhe të ashtuquajturat “Shoqata të dala nga lufta”, anëtarë aktivë të SHIK-ut kriminal, janë dëshmuar për kriminalitet, gjatë dhe pas luftës. Ata janë kallësit e -Flamurit të Dardanisë- dhe festues të ekzekutimeve të vrasjeve politike. Krerët dhe kryesitë e këtyre shoqatave, të thirrura në emër të luftës, kanë flirtuar me Serbinë, duke i sjellur Kosovës gjëmë të shumta.

Njëra prej tyre janë protestat vandaliste të përgjakshme të mars-prillit 2004, me skenar të Serbisë dhe realizim të partive-banda të PAN-it. Rrjedhimisht, BE-ja dhe ndërkombëtarët shpikën decentralizimin e pushtetit lokal, fshat e komunë, aty ku ka shumicë serbe. Dhe, deri në shpikjen makabre e fatale për Kosovën Asociacionin, respektivisht “Zajednicën!”

Kush më mirë se luftëtarët e mirëfilltë, i njehë dhe i dinë veteranët e vërtetë dhe ata të rremë? Natyrshëm, askush. Atëherë, pse heshtin ata, kur mijëra “veteranë” të rrejshëm kanë blerë “Dëshminë e Veteranit”, nga “komandantët” banditër e zuzarë, hajna zyrtarë?! Të rroftë lufta e berë, kur Atdheun e vjedhë në paqe! Veteranët e vërtetë, brenda ditës, do t`i “zbulonin” e spastronin listat emërore nga “veteranët” e rrejshëm. Sepse, secili syrësh i njeh ata, jo vetëm në nivel fshati, por edhe mëtej në nivel komune.

Dhe, heshtja veteranëve të vërtetë, i bënë ata pjesë të krimit, të hajnisë, rrjedhimisht, i penalizon skajshëm. Dhe, kjo e përligjë në plotni pyetjen: “Veteranët e rrejshëm, kategori e lirisë apo të hajnisë?!” Përfitimi, hajnia në emër të luftës, konsiderohet krim kundër popullit, Atdheut.

Abuzime, mospajtime e paqartësi edhe për statutin e dëshmorëve!

Abuzimet në emër të luftës, vazhdojnë të jenë groteske. Ishin listuar 800 dëshmorë. Tashmë, janë shumëzuar, duke kaluar shifrën 3.000 dëshmorë!? Janë rrafshuar, barazuar viktimat me dëshmorët! Varrezat e destinuara për dëshmorët e komunës të Istogut, në dalje të Vrellës, të ndërtuara kur Idriz Blakaj ishte drejtor i Institucionit për Monumentet Përkujtimore, prej vitesh kanë mbetur varre-boshe, pa i vendosur trupat-eshtra në varret e dëshmorëve, sepse kontestohen 13 persona të vrarë si luftëtarë apo viktima civile?

Edhe ngritja e obeliskut, me emrat e dëshmorëve, në qendër të qytetit në Istog, është politizuar. Në ditën e përurimit, grafitët fyese kishin pushtuar hapësirën para pllakës përkujtimore. Në njërën nga ato, padrejtësisht, akuzohej kryetari i komunës, edhe pse nuk kishte asnjë përgjegjësi për listat emërore!

Edhe disa nga fjalimet publike, ishin irrituese. Reagimi i ish të burgosurit politik, Januz Januzaj, ishte i duhuri: “Të paktën, sot duhej të ishim të dinjitetshëm, në përkujtimin e luftëtarëve të flijuar për lirinë e Kosovës”,- qortoi veprimtari i hershëm i çështjes kombëtare, Januzaj.

Për të gjitha këto pisllëqe, fajtore janë OVL e UÇK-së dhe disa biçim shoqatash, kinse, “të dala nga lufta”, madje pa hyrë në luftë fare!

Organet e drejtësisë ta adresojnë fajësinë ke ish-pushtetarët,
për katërfishimin e numrit të veteranëve!

Vazhdimi i mëtejmë i pagesës paushalle, të shumë mijëra “veteranëve” të rremë, është abuzimi dhe krimi më i madh zyrtar. Sipas një llogarie të bërë nga gazetari hulumtues, Faton Mehmetaj, rezulton se: “Vetëm për 6 muajt e parë të çdo viti, veteranët kanë shpenzuar 38 milionë e 435 mijë e 385 euro nga buxheti i shtetit!” Dhe, kjo është përgjegjësi e qeverisë aktuale. Ndërprerja e menjëhershme të komplet pagesave të veteranëve, është e domosdoshme, duke i dhënë fund shpërdorimit të miliona eurove.

Prokuroria dhe gjykata, më parë se të merren me 4 veteranë, të pretenduar si të rremë, vite më parë dhe 40 “veteranët” e penalizuar më vonë, papërfunduar asnjë proces gjyqësor, deri tani, duhet të akuzojë, penalizojë, arrestojë e dënojë protagonistët e kësaj ploje, gjakderdhje financiare.

Ligji për statutin e veteranëve, është bazë e gjithë kësaj marrëzie, që ka dëmtuar dhe vazhdon ta dëmtojë buxhetin e Kosovës. Mbi të gjitha, është ligj i menduar dhe i zbatuar, poshtërsisht e kriminalisht, gjithnjë me qëllime përfituese personale e grupore, dhe vetëdijshëm, për zhvatjen e buxhetit të Kosovës, pasurimin e disa komandatëve e partiakëve dhe krijimin e klientelës elektorale partiake.

Prokuroria dhe gjykata, pas aktit të parë të ndërprerjes të pensioneve aktuale për “veteranët”, duhet të kërkojë llogari nga:

  1. Hartuesit e ligjit abuziv, hajnor e kriminal për statutin e -Veteranit-, sepse veteran është vetëm luftëtari, i dëshmuar në fushë-betejë; dhe assesi kontribuesit mërgimtarë, pa prezencën fizike në luftime; as mriztarët nën hijen mimozave dhe pishave në Tiranë, qofshin ata edhe SHTAB-istë; as të angazhuarit në gadishmërinë në mbrojtjen territoriale, të cilët nuk janë provuar në betejat ballore, faktike; as konakxhinjtë, ushqyesit e luftëtarëve, magarxhinjtë e kualxhinjtë, bartës të armëve, të cilët janë paguar shumëfish. Për të gjitha këto kategori, ka shpërblime honororike, nderuese dhe kurrë materiale. Sepse, mbrojtja e Atdheut është detyrë obliguese dhe morale e çdo shtetasi, që nuk është e kontraktuar me shpërblim material dhe as titullor, siç është emërtesa hyjnore -Veteran i UÇK-së-. E kundërta është për mercenarët.
  2. Komandantët që lëshuan “Dëshminë e Veteranit”, lokal e zonal;
  3. Komisionin për verifikimin e listave emërore të veteranëve, i përbërë vetëm nga PAN-i;
  4. Hashim Thaçin, i cili aprovoi ligjin dhe pagesat;
  5. Agim Çekun, për mercenarizimin e popullit, “kushdo që i ka dhënë një gotë ujë ushtarit, është veteran”;
  6. Isa Mustafën, për fillimin e pagesës të “veteranëve”, pa i verifikuar listat emërore të veteranëve;
  7. Ramush Haradinaj, i cili, me komandantët e tij, e kërcënoi prokurorin me integritet, Elez Blakaj. Dhe, kjo është arsyeja, faktike, imponuese e lënies të postit të kryeministrit. Dhe, i ktheu, serishmi, në listën e pagesës 19.500 “veteranët” të rremë, të hequr nga lista nga prokurori Blakaj!? Qëllimi i lexueshëm: Mbrojtja e “komandantëve” përfitues nga shitja e “Dëshmisë të Veteranit” dhe begatimi i klientelës elektorale partiake;

8) Albin Kurtit, për tolerancën e skajshme, të abuzimit, hajnisë legale të buxhetit të shtetit, me pagesën e mijëra “veteranëve” të rrejshëm. Ai duhet të ngulmojë që Parlamenti i Kosovës të ndërpresë komplet pagesat, deri në pastrimin nga lista të veteranëve të rrejshëm.

Tashmë, Kurti, i cili erdhi në pushtet me premtimin e madh për luftimin e krimit të organizuar dhe të korrupsionit, respektivisht, të hajnisë zyrtare, nuk i realizoi në masën e duhur, sepse sistemi i drejtësisë vazhdon të jetë i kapur nga kuadrot e Hashim Thaçit dhe të Ramush Haradinaj, me bandat e tyre.

Por, çështjen e statutit të veteranëve dhe kërkesën për zhbërjen e tij, e shoqëruar me ndërprerjen komplete të pagesave, të veteranëve, duhej ta shtronte në seancën e parë të konstituimit të Ligjeslaturës kuvendore, me votimin kryeministër  Kurtin. Mosbërja e këtij akti, për afro dy vjetë qeverisje, gjithësesi, e penalizon Albin Kurtin, si kryeministër, sepse gjakderdhja financiare shumë-milionshe zyrtare, vazhdon shpengueshëm!

Vazhdimi i marrjës me 40.000 “veteranët” e rrejshëm, me tendencën për t`u bërë 50.000, nga Prokuroria dhe Gjykata vendore, do të ishte bjerrje kohe, pa kurrë zgjidhje. Është koha të merren me ish-shtetarët, pushtetarët dhe zyrtarët e tyre, të angazhuar me çështjen e veteranëve. Dhe, të cituarit në renditjen nga numri 1 deri në 8, me pak përjashtime, janë milionerë dhe shumica edhe multi-milionerë. Andaj, përveç penalizimit ligjor, duhet edhe ta dëmshpërblejnë shtetin e Kosovës, duke inkasuar në buxhetin shtetëror, shumat milionshe të shpenzuara për “veteranët” e rrejshëm.

Ligji duhet t`i obligojë t`i kthejnë pensionet e pamerituara edhe “veteranët” zhvatës, të cilët janë të pasur. Kur verifikimi i veteranëve të mirëfilltë, të jetë bërë, ata do të kompensohen me pensionet edhe për kohën e pagesës së ndërprerë. Për rastet akute, që janë në vartësi të kuotës aktuale prej 170 euro, Institucioni social i Kosovës duhet ta marrë përsipër financimin e nevojshëm.

Pas zgjidhjes përfundimtare të statutit të veteranit, pensioni duhet të ngitet në kuotën e dinjitetshme dhe të mos këtë asnjë lidhje me -pagën minimale-. Ligji dhe vullneti i mirë i pushtetit qeverisës, i zgjidhë të gjitha problemet e qytetarëve, në veçanti, të atyre -të kategorisë të lirisë-, siç janë luftëtarët veteranë të vërtetë të Atdheut-Kosovë.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.