Iku në përjetësi penarti Fadil L. Curri

0
160
Fadil L. Curri

Zymer Mehani

Dje, më 6 prill pushoi zemra e shkrimtarit, gazetarit dhe intelektualit të shquar, Fadil L. Curri

Me largimin e tij të papritur, humbëm jo vetëm një individ të shquar, por edhe një pasuri të jashtëzakonshme kulturore. Ai ishte një zë i fortë dhe i guximshëm në fushën e letërsisë dhe gazetarisë, një zë që nuk i trembej të shprehurit të vërtetësisë dhe drejtësisë në çdo kohë.

Fadili, me përkushtimin dhe talentin e tij, u bë një zë që përfaqësoi me guxim dhe dinjitet interesat dhe vuajtjet e shqiptarëve, veçanërisht në Maqedoni të Veriut, duke u bërë zëri i tyre nëpërmjet shkrimeve të tij në media të ndryshme.

Si shkrimtar, ai na dhuroi një sërë librash të mrekullueshëm, ku përfshihen poezi, romane, ese dhe vepra të tjera letrare që na japin një pamje të qartë të jetës dhe realitetit shoqëror. Veprat e tij do të mbeten si një trashëgimi e çmuar për brezat e ardhshëm.

Gjithashtu, si drejtor i kulturës, ai ndikoi në zhvillimin dhe promovimin e kulturës në rajonin e tij dhe jashtë tij, duke kontribuar në organizimin e shumë ngjarjeve kulturore dhe artistike.

Por mbi të gjitha, kujtimi i Fadil L. Currit do të qëndrojë si një frymëzim për ne të gjithë. Ai na tregoi se sa e rëndësishme është të jemi të vendosur dhe të palëkundur në përballjen me padrejtësitë dhe dhunën, dhe se fuqia e fjalës së sinqertë mund të ndryshojë botën për të mirë.

Sot, ne e përqafojmë kujtimin e tij me respekt dhe admirim. Le të kujtojmë gjithmonë kontributin e tij të jashtëzakonshëm dhe të vazhdojmë ta nderojmë trashëgiminë e tij, duke vazhduar luftën për drejtësi dhe liri nëpërmjet fjalës së shkruar dhe veprave të ndryshme që krijojmë.

Në fushën letrare, Fadil Curri është autor i mbi dhjetë librave të botuar, redaktor, recensent e lektor i qindra librave letrarë e shkencorë.

Deri sot ka këtë opus të publikuar libror:
– “A(H) FATI(H) YNË NË PESHOJË”, përmbledhje tekstesh udhëtimi nga Belgjika e Gjermania, biseda e shënime me të burgosur e të padrejtësuar dhe krimin në Bllacë të Shkupit nga çetnikët e komunistët);
– “KOHË QORRE – A BLIND TIME (tufë poezish në shqip e anglisht);
– “KRONIKË PËR NJË DASHURI” (roman me dy botime);
– “MUZAT E HANPENCIT” (panoramë letrare shkollore e Hanit të Elezit);
– “TREGIME PËR FËMIJË” (përmbledhje tregimesh për fëmijë);
– “RINJOHJA PAS VDEKJES NË…KOSOVË” (roman, vazhdim tematik i “Kronika për një dashuri”);
– “KËSHTU MENDONTE, FLISTE E SHKRUANTE ADEM KASTRATI” (autobiografi dhe shkrime të tjera);
– “ATY KU U KALITËN KAMPIONËT” ( monografi e historisë së mundjes në Han të Elezit);
– “ARKA E THESAREVE” (dramë e inskenuar dhe e shpërblyer në Festivalin Dramatim të Shkollave të Kosovës, në Skënderaj, pastaj e botuar si libër);
– “HANI I ELEZIT LEKSIKOR ME FRAZEOLOGJI” (fjalë të shënuara nga kjo anë);
– “PALLË KRITIKE MBI QEPALLËN AGONIKE” .

Ka marrë pjesë në shumë takime e karvane shkrimtarësh në Kosovë e Maqedoni, si dhe në debate shkencore. Ka qenë pjesëmarrës në shumë konkurse letrare, nga juritë e të cilave edhe është shpërblyer disa herë. Ishte edhe botues i revistës “E vërteta” në Shkup e Tetovë, Kaçanik e Han të Elezit.

Faleminderit, Fadil L. Curri, për gjithçka që na dhurove. Kujtimi yt do të qëndrojë gjithmonë gjallë në zemrat tona.

Ne do të qëndrojmë të përkushtuar për idealin tuaj dhe do të vazhdojmë rrugën që e filluat. Ju ndërruat jetë, por shpirti juaj dhe veprat tuaja do të jetojnë përjetë. Faleminderit!…

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.