Doktori gabon të djathtën më të majtën dhe operon këmbën e gabuar – “Si mund të ndodhë diçka e tillë?”

0
291
Verletztes bein

FNP.de: 12/02/2022

Këmba e majtë është e lënduar, e djathta është operuar. Ajo që tingëllon si një shaka e keqe i ka ndodhur në të vërtetë një pacienti në një klinikë në Berlin.

Berlin – konfuzion me pasoja të mëdha: Një pacient në Evangelische Elisabeth Klinik në Berlin u operua në anën e gabuar. “Na vjen thellësisht keq që pati një përzierje të ndërhyrjeve në shtëpinë tonë,” tha të enjten një zëdhënëse e Johannesstift Diakonie, së cilës i përket klinika. Gazeta Bild kishte raportuar më parë. Prandaj, burri do të operohej në fund të nëntorit për një dëmtim në këmbën e tij të majtë – operacioni u krye më pas në këmbën e djathtë. “Si mund të ndodhë diçka e tillë?”, pyeti veten pacienti pas operacionit.

Njeriu operohet në këmbën e gabuar – gabime të tilla janë “shumë, shumë të rralla”

Zakonisht ka masa sigurie për të shmangur gabime të tilla, tha zëdhënësja. Zona kirurgjikale shënohet me stilolaps që nuk lahet, shënjimi kontrollohet më vonë dhe përdoret një listë kontrolli kirurgjikale. “Me gjithë këto masa sigurie, një operacion u zhvillua në anën e gabuar”.

Zëdhënësja tha se ata aktualisht janë duke “analizuar intensivisht” se si mund të ndodhë kjo. “Sipas gjendjes aktuale të njohurive, fakti që një ndërhyrje e madhe u vonua dhe boshllëku që rezultoi u përdor për një ndërhyrje të vogël në një njoftim të shkurtër ndoshta kontribuoi ndjeshëm në shfaqjen e gabimit,” tha ai. “Ndërhyrja madhore ishte planifikuar për anën e djathtë dhe salla e operacionit ishte ngritur tashmë në përputhje me rrethanat”.

Gabime të tilla janë “shumë, shumë të rralla”, tha zëdhënësja. Pacienti do të marrë kompensim financiar, tha kryemjeku Friedrich Jah sipas njoftimit. “Ndërsa ne jemi absolutisht të vetëdijshëm se as paratë dhe as fjalët e mira nuk mund ta zhbëjnë atë që ndodhi”.

Përdoruesit e mediave sociale të tronditur nga prishja kirurgjikale – “Nuk ka asnjë justifikim për këtë”

Në rrjet, vetëm disa përdorues tregojnë mirëkuptim për defektin kirurgjik: “Ky është ndoshta një gabim që mund të ishte shmangur me pak më shumë kujdes dhe kontroll. Nuk ka asnjë justifikim për këtë”, shkruan një përdorues në Facebook. “Përpara një operacioni, gjithmonë duhet të pyesni se çfarë saktësisht po operohet në mënyrë që të shmangni gabime të tilla,” pranon një përdorues tjetër. Dhe burri nga Berlini me sa duket nuk është i pari që i ndodh diçka e tillë. “E kam edhe pas vetes. Më theu gjurin e djathtë dhe më bëri një operacion në të majtë”, komentoi njëri, ndërsa dy përdorues të tjerë shkruan: “Me siguri kam përjetuar shumë, edhe unë p.sh.” dhe “pothuajse më ka ndodhur një herë”.

Vetëm një pjesë shumë e vogël e përdoruesve mund të kuptojnë se si mund të ndodhë një gabim i tillë gjatë një operacioni. Por ka edhe disa komente mirëkuptuese. “Zoti im, gabime të tilla ndodhin”, shkruan një përdorues dhe një burrë pajtohet: “Mjekët janë vetëm njerëz dhe bëjnë gabime”. (dpa/jh)

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.