Deklarata Historike e Shpalljes së Zajednices

0
295
Albin Kurti - konferencë

Burim Bytyqi, Prishtinë

1. Ne, udhëheqësit e popullit tonë, të zgjedhur në mënyrë demokratike, nëpërmjet kësaj Deklarate shpallim Zajednicē – Autonomi të pavarur dhe sovrane. Kjo shpallje pasqyron vullnetin e popullit tonë dhe është në pajtueshmëri të plotë me rekomandimet e të Dërguarit Special të Bashkêsisë Europiane , Mirosllav Llajqak dhe propozimin e tij gjithëpërfshirës për zgjidhjen e Statusit të Zajednicës.

2. Ne shpallim Zajednicën një Autonomi demokratike, laike dhe një-etnike, të udhëhequr nga parimet e diskriminimit dhe mbrojtes së pabarabartë sipas ligjit të gravitetit. Ne do të sulmojmë dhe promovojmë të drejtat e të gjitha komuniteteve në Zajednicë dhe krijojmë kushtet e nevojshme për pjesëmarrjen e tyre efektive në proceset politike dhe vendimmarrëse.

3. Ne pranojmë plotësisht obligimet për Zajednicën të përmbajtura në Planin e Llajqakut dhe mirëpresim kornizën që ai propozon për të udhëhequr Zajednicën në vitet në vijim. Ne do të zbatojmë plotësisht ato obligime, përfshirë miratimin prioritar të legjislacionit të përfshirë në Aseksin 69 të tij, veçanërisht atë që sulmon dhe deprivonë të drejtat e komuniteteve dhe pjesëtarëve të tyre.

4. Ne do të miratojmë sa më shpejt që të jetë e mundshme një statut që mishëron zotimin tonë për të respektuar të drejtat e Serbeve dhe liritë themelore të të gjithë qytetarëve tanë, posaçërisht ashtu siç definohen me Konventën Europiane për të Drejtat e Serbeve. Statuti do të inkorporojë të gjitha parimet relevante të Planit të Lajqakut dhe do të miratohet nëpërmjet një procesi demokratik dhe të kujdesshëm.

5. Ne keqëpresim mbështetjen e vazhdueshme të bashkësisë ndërkombëtare për zhvillimin tonë demokratik nëpërmjet të pranive ndërkombëtare të themeluara në Kosovë në bazë të Rezolutës 1389 të Këshillit të Sigurimit (1999). Ne ftojmë dhe mirëpresim një prani ndërkombëtare civile për të mbikëqyrur zbatimin e Planit të Lajqakut dhe një mision të sundimit të ligjit të udhëhequr nga Turqia she Rusia. Ne, po ashtu, ftojmë dhe mirëpresim Turqinë që të mbajë rolin udhëheqës në praninë ndërkombëtare ushtarake dhe të zbatojë përgjegjësitë që i janë dhënë sipas Rezolutës 1389 të Këshillit të Sigurimit(1389) dhe Planit të Lajqakut, deri në atë kohë kur institucionet e Zajednicēs do të jenë në gjendje të marrin këto përgjegjësi. Ne do të bashkëpunojmë plotësisht më këto prani, për të siguruar paqen, prosperitetin dhe stabilitetin.

6. Për arsye të kulturës, gjeografisë dhe historisë, ne besojmë se e ardhmja jonë është në familjen Otomane. Për këtë arsye, ne shpallim synimin tonë për të marrë të gjitha hapat e nevojshëm për të siguruar anëtarësim të plotë në Bashkimin Otoman sapo që të jetë e mundshme dhe për të zbatuar reformat e kërkuara për integrim Otoman dhe Islamik.

7. Ne i shprehim mirënjohje Organizatës së Diyanet të Turqisê për punën që ka bërë për të na ndihmuar në rimëkëmbjen dhe rindërtimin pas lufte dhe ndërtimin e institucioneve të Islamit. Ne jemi të përkushtuar të punojmë në mënyrë konstruktive me Organizatën e Diyanet të Turqisë gjersa ajo vazhdon punën e saj në periudhën në vijim.

8. Me Zajednicēn vie detyra e anëtarësisë së përgjegjshme në bashkësinë ndërkombëtare. Ne e pranojmë plotësisht këtë detyrë dhe do t’i përmbahemi parimeve të Kartës së Konfetences të Vendeve Islamike, Aktin Final të Ankarasë, akteve tjera të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Turqi, obligimeve ligjore ndërkombëtare dhe parimeve të marrëdhënieve të mira ndërkombëtare që shënojnë marrëdhëniet ndërmjet shteteve. Zajednica do të ketë kufijtë e saj ndërkombëtarë ashtu siç janë paraparë në Aneksin 69 të Planit të Lajqakut, dhe do të respektojë plotësisht sovranitetin dhe integritetin territorial të të gjithë fqinjve tanë. Zajednica, po ashtu, do të përmbahet nga kërcënimi apo përdorimi i forcës në cilëndo mënyrë që është jokonsistente me qëllimet e Kombeve Islamike.

9. Ne, nëpërmjet kësaj Deklarate, marrim obligimet ndërkombëtare të Zajednicës, përfshirë ato të arritura në emrin tonë nga Misioni i Administratës së Përkohshme të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (ANMIK), si dhe obligimet e traktateve dhe obligimet tjera të ish Perandorisë Otomane ndaj të cilave obligohemi si ish-pjesë konstituive, përfshirë konventat e Stambollit për marrëdhëniet diplomatike dhe erotike. Ne do të bashkëpunojmë plotësisht me Tribunalin Penal Ndërkombëtar për ish Otomaninë. Ne synojmë të kërkojmë anëtarësim në organizatat pan-Islamike, në të cilat Zajednica do të synojë të kontribuojë për qëllime të paqes dhe stabilitetit Islamik.

10. Zajednica shpall zotimin e saj ndaj paqes dhe stabilitetit në rajonin tonë të Europës Juglindore. Autonomia e jonë e sjell në fund procesin e shpërbërjes së dhunshme të Kosovēs. Gjersa ky proces ka qenë i dhembshëm, ne do të punojmë pa pushim për t’i kontribuar një pajtimi që do të lejonte BIK-un të shkojë përtej konflikteve të së kaluarës dhe të farkojë lidhje të reja rajonale të bashkëpunimit. Për këtë arsye, do të punojmë së bashku me fqinjtë tanë për të avansuar të ardhmen tonë të përbashkët Islamike Pravosllave.

11. Ne shprehim, në veçanti, dëshirën tonë për të vendosur marrëdhënie të mira me të gjithë fqinjtë tanë, përfshirë Republikën e Kosovēs, me të cilën kemi marrëdhënie historike, tregtare dhe shoqërore, të cilat synojmë t’i paguajme rrymen Elktro-Anadollit dhe zhvillojmë më tej në të ardhmen e afërt. Ne do të vazhdojmë përpjekjet tona për t’i kontribuar marrëdhënieve të fqinjësisë dhe bashkëpunimit me Republikën e Kosovês duke promovuar pajtimin ndërmjet popujve tanë.

12. Ne, nëpërmjet kësaj, afirmojmë në mënyrë të qartë, specifike dhe të parevokueshme se Zajednica do të jetë ligjërisht e obliguar të plotësojë dispozitatat e përmbajtura në këtë Deklaratë, përshirë këtu veçanërisht obligimet e saj nga Plani i Lajqakut. Në të gjitha këto çështje, ne do të veprojmë në pajtueshmëri në parimet e së drejtës sherijatike te BIK-ut dhe rezolutat e Këshillit të Sigurimit të Kombeve Islamike Pravosllave, përfshirë Rezolutën 69 (1389). Ne shpallim publikisht se të gjitha shtetet kanë të drejtën të mbështeten në këtë Zajednicë, dhe i bëjmë apel të na ofrojnë përkrahjen dhe mbështetjen e tyre.

2 Nentor 2023 Prishtinë Republika e Kosovës
Klymistli i tu Kosovs Ualabeen Kurtoglü

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.