Mirupafshim, makina elektrike? Kompania gjermane revolucionon motorin me hidrogjen

0
698
H2 wasserstoff tankstelle am flughafen Stuttgart

Stacioni i mbushjes me hidrogjen në aeroportin e Shtutgartit.
Mbushja në vend të karikimit: Një shpikje gjermane synon të ndihmojë makinat me hidrogjen të arrijnë një përparim. © Arnulf Hettrich/Imago

Nga: Ulrike HagenKreiszeitung.de, 14/02/2022Përkthyer nga Arben Çokaj

Makinat elektrike të dizajnit aktual së shpejti mund të jenë përsëri të vjetëruara. Një shpikje gjermane synon të ndihmojë makinat me hidrogjen të arrijnë një përparim.

Këln – Pa emisione si një makinë elektrike e fuqizuar nga rrymë, e qetë dhe plot 200 kW e fortë: kompania Deutz me bazë në Këln ka zhvilluar një motor që e djeg drejtpërdrejt hidrogjenin. Makina e re me gjashtë cilindra korrespondon me vlerat e BE-së të CO2 “zero emetim”. Motori do të hyjë në prodhim në seri që në vitin 2024. A do t’i kalojë motori i hidrogjenit tani motorët elektrikë – dhe a do t’i mbushim makinat tona vetëm me gaz pa ngjyrë në të ardhmen?

Kompania: Deutz AG
Zyra qendrore: Këln
Themelimi: 31 mars 1864, Këln
Punonjës: 4586
Qarkullimi: 1,295.6 milionë euro

Makinat elektrike aktuale së shpejti të tepërta? Kompania gjermane sjell revolucion për makinat me hidrogjen

Kohët e fundit, makinat elektrike janë bërë tituj më shumë se automjetet tjera për probleme. Për shembull, për shkak se bateritë e makinave elektrike janë ndezur* dhe në qytetet e para, disa modele të makinave elektronike lejohen të parkojnë vetëm në një distancë prej 15 metrash, janë harxhuar subvencionet për stacionet private të karikimit për makinat elektrike, ose nuk ka mundësi karikimi shumë larg për makinën elektrike. Tani mund të vijë ora për motorin e hidrogjenit: Një shpikje gjermane duhet të ndihmojë makinat me hidrogjen të arrijnë një përparim, siç raportohet nga bw24.de.

Kompania gjermane DEUTZ zhvillon motor hidrogjeni pa qelizë karburanti

Motorët me fuqi hidrogjeni zakonisht punojnë në një parim të ngjashëm me atë të motorëve elektrikë. Një qelizë e karburantit djeg karburantin, hidrogjenin e gaztë. Në një reaksion kimik me oksigjenin, energjia lirohet në formën e energjisë elektrike, e cila nga ana tjetër drejton një motor elektrik. Kjo është arsyeja pse shpikja nga Deutz, një prodhues i automjeteve komerciale dhe bujqësore, është një revolucion: lloji i ri i makinës me hidrogjen nuk kërkon asnjë bateri ose qelizë karburanti. Ai djeg hidrogjenin drejtpërdrejt. Në planin afatgjatë, shpikja mund të jetë po aq spektakolare sa zbulimi i fundit i fuzionit bërthamor, i cili së shpejti mund ta bëjë të vjetëruar energjinë diellore dhe atë të erës.

Makinat elektrike mund të zëvendësohen nga hidrogjeni si shtysë e së ardhmes: neutrale ndaj CO2, e qetë dhe e fuqishme

Dr. Markus Müller, Shefi i Teknologjisë në DEUTZ AG, shpjegon se: “Motori TCG 7.8 H2 me gjashtë cilindra bazohet në një koncept ekzistues të motorit. Ai jo vetëm që funksionon neutral ndaj CO2, por është shumë i qetë dhe tashmë jep 200 kW fuqi. Në parim, motori është i përshtatshëm për të gjitha aplikimet aktuale, por për shkak të infrastrukturës së disponueshme, fillimisht duhet të përdoret në fushat e sistemeve stacionare dhe gjeneratorëve si dhe në transportin hekurudhor.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.