KOORDINIMI I STRATEGJISË PËR DIALOGUN NGA O’BRIEN KOSOVË-SERBI, LAJM I MIRË!

0
101
Faton Bislimi - Jim O'brien

Gani I. Mehmeti

Pasi ndihmëssekretari amerikan i Shtetit për Evropë dhe Euroazi, James O’Brien, tha se me të dërguarin e SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, dhe me të dërguarin e Bashkimit Evropian, Mirosllav Lajçak, janë koordinuar për strategjitë për ta çuar përpara çështjen e dialogut Kosovë-Serbi për normalizimin e marrëdhënieve.

Ne u mësuam me fjalën apo shprehjen strategji, por nuk jemi të njohur me “strategjinë” në fjalë, sepse nuk kanë dhënë asnjë ide. Dhe, pa marrë strategjinë e tyre çfare e kanë menduar, një po e them: Nëse nuk merren masa ndaj cilitdo shtet që nuk e zbaton atë për çka janë[ marrë vesh, atëherë ajo strategji është e dështuar të jetësohet.

Janë dhënë opsione të ndryshme edhe deri sot, por nuk janë marrë me atë që ka refuzuar marrëveshjet për të cilat janë pajtuar. E, është e padrejtë, pse nuk e zbaton e respekton marrëveshjen njëra pale, të akuzohet e të dënohet pala tjetër.

Shkurt, nëse Kosova refuzon marrëveshjen, le të e akuzohet Kosova. Por, jo pse Marrëveshjen nuk e zbaton Serbia – të akuzohet Kosova! Kjo është një nxitje edhe më e amdhe e moszbatimit të marrëveshjes nga Serbia, kur për fajin e saj, akuzohet e dënohet Kosova.

Kësaj i thonë: Kur nuk ka çka i bën Gomarit – i sjell samarit! E, samari nuk kafaj i jori. Gomari është ai që ka fajin.

Escobari ishte edhe më parë i dërguari I SHBA për bisedimet mes Kosovës e Serbisë, Lajçaku ashtu, ka katër vite. Mirëpo, duke ia dhënë krahun vazhdimisht Serbisë, mbetën në një vend, pa treguar asnjë rezulztat deri sot.

Escobari e Lajçaku asnjëherë nuk i thane troç Vuçiqit se Ksoova është shtet i pavarur dhe të mos mendojë, se më nuk është pjesë e Serbisë, nuk kërkuan asnjëri syresh njohjen e Kosovës shtet dhe në territorin ekzistues, se vtëm kështu do të vinte deri tek normalizimi i marrëdhënieve mes Kosovës e Serbisë. Strategjia duhet të jetë e qartë, e kuptueshme dhe më pastaj e pranueshme.

Të gjithë këta, madje nuk mbeti shtet pa kërkuar formimin e asociacionit të komunave me shumëcë serbe, ndërsa kurrë askush nuk ia përkujtoi draftstatutin e Ohrit 2023 ku kërkohet të mos e pengojë Serbia Kosovën në hyrjen e organizatave europiane e botërore, por kurrë askush nuk u mor me Vuçiqin, i cili nuk la gur pa lëvizur për të kundërshtuar pranimin e Kosovës në Këshillin e Europës, ndërhyrje që u dëgjua edhe nga Gjermania e Franca, të cilat sa ishin për PO, aq më shumë tani janë për JO!

Kështu, Kosova po dukt se është humbëse, por me mospranimin e asociacionit si kusht për KiE, është me vend, deri sa Serbia nuk pranon të zbatojë Marrëveshjen e Ohrit.

Prandaj, si strategji në të ardhmen me në krye edhe z. O’Brion, duhet të jenë parasysh të gjitha këto. Të shtohet presioni ndaj Serbisë, të zbatohen të gjitha pikat e marrëveshjes ë Ohrit e jo vetëm ato që i konvenojnë e që i pranon Serbia. Kosova nuk e ka kundërshtuar zbatimin e saj, por ka kërkuar të zbatohet nga pika një, me radhë, deri në të fundit.

Me këtë strategji, do mund të ecej përpara.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.