RENDI I RI BOTËROR KA FILLU

0
263
Mensa e studentëve, Prishtinë

Mensa e studentve në Prishtinë

Milazim Zeqiraj

Në Prishtinë më 11.3.1981 rëndi i ri botëror filloj

Më 11. Marsi 1981 në orët e mbrëmjës
Në Mensën e studentve në Prishtinë
nga studentet filloj rëndi i ri botërorë.

Bota u çuditë e shiqonte më çudi,
Apelin e studentve të Prishtinës nuk e kuptoj.

2.
Georg Orwel kohë më parë paralajmëroj
se rëndi i ri botërorë fillon më 1984.

Jo Zotri Orwel, rëndi i ri botërorë
filloj më 11.3.1981 në ora 18.30
nga studentet në mensën e tyre në Prishtinë.

3.
Babai shpesh thoshte:
„Ne Shqiptaret jemi si pëma e thanës
që ndër të parat pemë lulëzon, por e mbrama dushkon”.
Atëhere se kuptoja thënjën e mënqur të popullit,
por tani kjo situatë, thënjën e qartësojë.

4.
Studentët e Prishtinës në Pranverën 1981
thirren për kushte, liri, demokraci e Kosova Republikë.
Përkrahja nga populli dhe bota prendimore ishte e fuqishme
Ata nuk na la vetëm.

Disa qeshën së apelin e 11.3.1981 nuk e kuptuan.
U çuditë për guximin e studentve në Prishtinë
së diktataura hante hekur më dhëmb.

Bota dmokratike qëtësishtë reagoj
Apelin i studentve të Pranverës 1981
nga bota demokratike u mirë prit.
Reagimi kurr nuk do të jetë vonë.

5.
Diktatoret nuk donin ndryshim,
Thirrjet e studentve dhe popullit më1981
për liri, demokraci e Kosovën Republikë
u shtypen më dhunë.

Komunistet më ironi e dhunë përgjigjëshin,
çka doni, pasi e kemi Jugosllavin e (m.)
Tito e pas Titos Tito,
vëllazërimin e bashkimin
që isht një rrenë e madhe.

6.
Nga dhuna, Dielli nuk dukej në horizont.
Politikajt tan e kishin mirë për vete si këndej si andëj
Ata andëj na përkrahen por ndryshim së pranonin,
Lirit e njeriut andej shtypej më egersi si këndej.

Serbia më pelqimin e ndihmë Federaës Jugosllave
Thirrjet tona për liri,demokracia e Kosova republikë
të vitit 1981 i shtypi më dhunë.
Lirit e njeriut nuk çmoheshin.

7.
Në vitet 80 në Botë shendritën yjt e demokracis
Në Vashington Presidenti Ronald Regan
Në Romë Papa Vojtilla
E dinin se rëndi i ri botëror ka fillu
Levizjët demokratike në Botë duhet ndihmu.

Diktatura komuniste nga sketerr lajmrohej brutalisht
Nga yjt e demokracisë u tmerru.
Ndaj tyre sketerra ogurzezë atentate organizoj
Nga vdekja Ata shpetuan edhe Bota shpetoj.

8.
Fjalimi i Presidentit Ronald Regan në Berlin
ngjalli shpresa dhe dha forcë të madhe njerzimit.

Fjalimi i Ti për demokraci në Berlin me 1987 mbeti në histori.
Ai para Brandeburga Torë thirri më zë të lartë
Z. Gerbaqov hape derën se loja mbaroj.

9.
Diktatorë e vegjel u tmerruan,
mbeten si huti në mjegullë.
Disa zgjodhen dhunën dhe luftën,
rendin e ri botërorë demokratik më pëngu.

Dias kapen armët diktaturën më shpetu
Vepruan më dhunë e luftë për vite
Miljona njerz vranë e vende e bërën hallakamë.

10.
Ibrahim Rugova në vitet 90
Kosovës ja trasoj rrugën prendimore
Shqiptaret në Ballkan u radhitën drejt Prendimit
Bota prendimore Rugovën dhe shqiptaret i kuptoj.

11.
Serbia herë si Jugosllavi e herë Serbi
Në Kosovë një shekull bëri dhunë e lufta,
kurse nga 11. 3.1981 deri më 12.6.1999
Kosovën e donte pa popullin shqiptarë.

Në të gjitha këto vujtjë e përipeti
Kosova në rrugtimin e vet gjithëhere ka rezistu
Më 12. 6. 1999 e përmbylli më Liri e
Më 17. 2. 2008 e përmbylli më shpalljën e Pavarësisë.
Kosova u radhit më vendet demokratike.
Bota nga viti 1999 muar pamjë tjetërë.

12.
Në vitet e 20 diktatoret e konvertuar në demokratë
Për të qëndruar në fronë
bërën disa lëshime demokratike
që më vonë diktatura prap më fitu.

Bota prendimore u ngazlly
nga demokratet e konvertuar.
Për mirqenjën e popullit të tyre
filloj më mjete mi ndihmu.

13.
Botë prendimore mos e harronin Jugosllavin e m.
që për mirqenjën e popullit
vite më radhë më mjete e kan ndihmu.
Ajo më ato financa ushtarakisht u përgaditë
botën demokratike më luftë më peng.

Serbia nga arsenali luftarak që kishte
në vitet 90 katër lufta i ka zhvillu,
miljona njerz ka vra dhe vendin e ka shkatrru
Botën demokratike prendimore shumë e ka trazu.

14.
Serbia më armatimin që dispononte e disponon
ushtarakisht fqinjët i ka luftu.
kurse sot prap më luftë i kërcnon.

15.
Në Pranverën 1981 Rinia studentore
më moton kushte, liri, demokraci e Kosovën Republikë
fillon rendin e ri Botëror.

Serbia më pelqimin e diktatorve fedrativ
nga Pranvera 1981 deri më 12.6.1999
Kosovën e pushtoj dhe i luftojë më polici e ushtri
Kosovën e donte pa shqiptarë.

Pasojat e dhunës dhe luftës serbe
Shqiptaret kurr s´kanë më u harru.

16.
Kosova më popull paqësorë
Botës i treguam se jemi në drejtën tonë.

Rëndi i ri Botëror ka fillu
Ne po ecim ngadal në rrugën tonë
krah për krah më miqet tanë prendimorë.

17.
Serbija duke filluar nga marsi 1981
Kosovën shumë here e pushtoj e ripushtoj
më dhunë, krimit e luftë
e në luftën e fundit pa mëshirë
plan kishte që popullin shqiptarë më shfaros.

Bota u tmerru nga bilanci i luftës tragjike në Kosovë
më 1732 fëmij të vrarë
më13535 banorë të vrarë
edhe 4 persona mbi 100 vjet
e mbi 20000 femra më vuajtje shpitërore
e egzod të mbi një milion banorë.

Bota demokratike nga 24.3.1999 nuk ndejti durë kryq
NATO e angazhoj gjenocidin më ndalë
më bomba caqet ushtarake serbe
në Kosovë, Serbi e Mal të Zi më i bombardu.

18.
Falë botës demokratik prendimore
Kosova më 12.6.1999 lirin e relizoj
e më 17.2.2008 më Pavarësi u kororizu.

Popullin shqiptarë më orjentim prendimor
i dërmuar nga dhuna e lufta
në Kosovë prap jeton.

Faliminderimi për botën prendimorë
përhere më ju do të qëndrojmë
dhe për jetë mirësin e juaj nuk do ta harrojmë.

19.
Amerika dhe demokracia e sajë
më 11.9.2000 nga terroristet u ataku.

Bota demokratike prendimore
nga ataku terrorist në Amerikë u shoku.

Presidenti Bush në bashkpunim më Europën
në menyrën më të mirë ka reagu,
armikun në sketerre e ka gjunjezu.

20.
Rëndi i Ri Botëror që ka fillu
më 11.3.1981 nga studentet në Prishtinë
Nga atëhere deri më sot diktatura
më dhunë, terror e luftë është duke e luftu.

Sebashku jemi në një front
njeri tjetrin duke e ndihmu.

Durim dhe qëndrushmeri do të kemi
Se edhe kjo situatë ka fund,
kur shumica e diktatorve smund të mbijetonë
lirit e njeriut kanë më u pranu.

21.
Diktatoret janë dhelpër,
presin momenti
Botën më dhunë e luftë më e mbushë
e diktatura më gjalleru.
Botën më ndarë si ka qën më parë

Populli i jonë i mënqur e ka një fjelë të urtë
“Ujku qimën e ndrron por zanatin se harron”.

22.
Mos ti mbyllim syt para mediokritve
më mëndimin së përmisohen.
Ata njohin vetem dhunën dhe luftën.
Të jemi syqel e më kohë bashkarisht më reagu.

Mediokritet e armatosur
më luftë demokracin prendimore e kërcnojnë
por ka frigë së mund të reagojnë.

23.
Bota është trazu nga njeriu që nuk respektojnë njeriun,
Ajo po dridhet si thupra në uji.
Diellin e lirisë donë popujve më ja errsu.

Bota po mbrohet në Kjevë
Kjeva e jonë në Drenicë po qëndron në istikam.

24.
Në Prishtinë më 11.3.1981 rëndi i ri Botëror ka fillui.

Prseidenti Rugova më 1989 në Prishtinë i ka proklamu
parimet njerzore Liri, Pavarësi dhe Demokraci.
Më 12.6.1999 lirin Kosova më miq e ka realizuam
Më 17.2.2008 Pavarësin në Prishtinë e ka promovuan.
Demokracin ështe duke e zhvillu
Janë parime njerzore që duhet respekttu

Për ne është e kjartë së rendi i ri botëror qe ka fillu
Tani nëpër etapa po kalon
Durim dhe kujdës mos të bëhem aktorë për dramë.

25.
Ne apeluam dhe përhere apelojmë
Liria e Demokracia për njeriut është hyjnore
Të bashkuar e ndihmojmë e mbrojmë.

E kaluara e diktatoriale ka përfundu
Jemi në rrugë tonë që njerzimi po e kërkon.

26.
Botë demokratike
ktheje kokën prapa shiqon në Prishtinë.
Porosin e studentave më 11.3.1981
kushte, liri, demokraci e Kosova Republikë
ishte dëshirë e popullit,
studentet e artikuluan.
Thirrja ishte, ju lutëm, mos na leni vetëm.

Porosin e Ibrahim Rugovës më 23.12.1989
Liri, Pavarsi e Demokraci
janë shtyla të lirisë njerzore.
Ishte dëshirë e popullit,
Presidenti Rugova e artikuloj.
Thirrja ishte, ju lutëm, mos na lini vetëm.

Faliminderit,ne nuk ishim vetëm asnjëhere
ase më 1981, 1989, 1998, 1999
së më 12.6.1999 lirin e fituam
e më 17.2.2008 Pavarësin e Kosovës e realizuam
Ne nuk ishim dhe nuk jemi vetëm.

27.
Se loja luhet çdo kund
Demokracia prendimore fiton
së mbron lirin e njeriut.

Ne në Kosovë lirin e fituar po e ndijmë,
Ju lutëm mos na lini vetëm,
se ne përhere jemi më ju.

28.
Sot si atëhere Diellin po e thrrasim
Lirit e njerzimit mbrohen bashkarisht
Bota është shtëpia e jonë e përbashkët.

Më 11.3.1981 në oret e mbrëmjës në
Mensën e studenve në Prishtinë
Ishtë fillimi i rëndit të ri demokratik Botërorë.

Deri më sot në etapa po kalon
durim, fund edhe kjo situatë do të kët
si atëhere kur Prsidenti Regan më 1987
në Berlin e thirri Z.Gerbaqov hape dërën se loja mbaroj.

15.1.2024, Offenburg

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.