Një krah i tharë i Nilit jep një tjetër të dhënë se si egjiptianët i ndërtuan piramidat

0
299
Piramidat e Gizës

Piramidat e Gizës. Jeremy Bezanger/Unsplash

Natyra mbetet një nga marrëdhëniet më të rëndësishme të njerëzimit.

NGA JOCELYN SOLIS-MOREIRA | 31 GUSHT 2022 – Popsci.comPërktheu Arben Çokaj

Për të kuptuar se cilat çështje mjedisore janë përpara për planetin tonë në ngrohje, gjeografët shpesh shikojnë prapa në të kaluarën për përgjigje. Një studim i ri, i botuar më 29 gusht në Proceedings of the National Academy of Sciences (Punimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave) detajon se si peizazhi i Egjiptit të lashtë i lejoi ata të krijonin piramidat e Gizës – një nga fenomenet më ikonike të krijuara nga njeriu në botë.

Në një krah tashmë të tharë të lumit Nil të quajtur dega Khufu, autorët e studimit zbuluan se njerëzve u duhej rruga ujore për të transportuar mjete dhe materiale të tjera si gurë dhe gurë gëlqerorë në Rrafshnaltën e Gizës, për ndërtimin e piramidave. Nili ishte një burim jetik jo vetëm për transport, por për ushqim, tokë për bujqësi dhe ujë për Egjiptin e lashtë, shpjegon Sheisha Hader, një gjeografe fizike në Universitetin Aix-Marseille në Francë dhe autore kryesore e studimit.

Nivelet e mira të Nilit i premtuan stabilitet shoqërisë së lashtë egjiptiane,” thotë Hader. “Në të kundërt, thatësira si rezultat i niveleve të ulëta të Nilit do të ishte katastrofike dhe një arsye për trazira sociale dhe ndonjëherë edhe luftëra civile.

Në maj 2019, Hader dhe ekipi i saj studiuan kokrrat e polenit të marra pas shpimit të tokës pranë vendit ku dikur qëndronte dega Khufu e Nilit. Dy nga vendet e studimit ishin në pellgun e supozuar të Khufu. Rreth 109 mostra që datojnë midis periudhave Predinastike dhe Dinastike të Hershme-Mbretërisë së Vjetër u mblodhën për analizë dhe u ndanë në grupe të ndryshme bazuar në shtatë modele vegjetacioni.

Modelet e vegjetacionit të kombinuara me grupe të tjera të dhënash, që përfshijnë aktivitetin vullkanik aty pranë që mund të nxiste ndryshimet e motit, rrezatimin diellor dhe nivelet e ujit afrikan në atë kohë, i ndihmuan gjeografët të gjurmonin ndryshimin e niveleve të ujit dhe pikturuan një pamje se si dukej klima gjatë 8000 viteve të fundit në Egjipt. Ky afat kohor përmbledh datat kur tre piramidat e Gizës – Khufu, Khafre dhe Menkaure – u vlerësuan të përfundonin, midis 2686 dhe 2160 pes.

Rindërtimi i një artisti të degës Khufu të lumit Nil tashmë të zhdukur, e cila dikur mundësonte transportimin e materialeve të ndërtimit në kompleksin e Piramidës së Gizës. Alex Boersma/PNAS

Hader thotë se ajo nuk ishte aq e befasuar, por më tepër e mahnitur nga “inxhinierët e zgjuar të mbretërisë së vjetër, të cilët mund të shfrytëzonin plotësisht mjedisin e tyre dhe dinamikën e Nilit për ta kthyer të pamundurën në realitet“. Me lumin, ajo thotë se egjiptianët e lashtë ishin në gjendje të projektonin një port në buzë të shkretëtirës ku kanali i vogël Khufu do të lëvizte në ujë pa rrezikun e përmbytjes. “Ata gërmuan zonën e përmbytjes në pjesën perëndimore të kanalit dhe lanë ujin të rrjedhë dhe anijet të lundrojnë për të siguruar furnizimin logjistik për ndërtuesit.”

Joseph Manning, një profesor i klasikëve dhe historisë në Universitetin Yale thotë se, para këtij studimi, se si uji arriti në piramidat e Gizës nuk ishte kuptuar mirë. “Ne e dinim se kishte ujë që i afrohej rrafshnaltës së Gizës, që është mënyra se si ata po marrin gurë nga guroret Tura [burimi kryesor i gurit gëlqeror të egjiptianëve] përtej lumit deri në Giza,” shpjegon ai. “Mendova se po ndërtonin kanale që lidheshin, por duket sikur është një kanal natyror lumi.”

Manning thotë se gjetja e karakteristikave të lumit natyror kornizon mënyrën se si njerëzit ndërvepruan dhe përfitonin nga mjedisi i tyre, duke krijuar projekte jo aq të thjeshta si piramidat. Megjithatë, një shqetësim që ai thekson në studim është se si studiuesit analizuan të dhënat mbi shpërthimet vullkanike gjatë asaj periudhe kohore. Gjetjet e tyre sugjerojnë se shpërthimet vullkanike luajtën një rol të madh në luhatjet në degën Khufu, gjë që në këtë rast çoi në një ulje të përmbytjeve të verës së Nilit.

Vetëm për shkak se keni një sekuencë vullkanike nuk ju thotë domosdoshmërisht asgjë për kushtet e Nilit,” shpjegon ai. Për shembull, disa shpërthime të mëdha në rajone me gjerësi të lartë, si Islanda ose Alaska, dihet se ndikojnë në musonin e Afrikës Lindore – i cili mund të ndryshojë nivelet e ujit në Nil. Por jo çdo shpërthim ka një efekt, thotë Manning, duke shpjeguar se faktorë të tjerë si koha e vitit, vendndodhja dhe shkalla e shpërthimit do të ndikojnë në reagimet e musonit në Lindjen e Mesme.

[E ngjashme: Me sa duket ka një zbrazëti gjigante në Piramidën e Madhe. Ja pse ne nuk e dimë se çfarë ka atje.]

Christophe Morhange, një ekspert në gjeomorfologji në Universitetin Aix-Marseille dhe autor i lartë i studimit, thotë se studimi shkon përtej njohjes së origjinës së këtyre monumenteve masive. “Janë gjithashtu gjurmët njerëzore në mjedis [dhe] rëndësia e arkeologjisë së peizazhit.”

Ngritja dhe rënia e perandorisë së lashtë egjiptiane u varën nga ndryshimet në Nil, shpjegon Hader. Shqyrtimi i një shoqërie që u ngrit në pushtet duke përdorur ekosistemin lokal mund të mësojë/informojë shkencëtarët e klimës sot.

Është e rëndësishme të dimë se si “rruga e historisë së tyre dhe si mjedisi mund të drejtojë një perandori të lulëzuar si mbretëria e vjetër”, thotë Hader. “[Por] ndryshimi klimatik-mjedisor, duke qenë e njëjta arsye për të cilën u shemb perandoria është një pikë thelbësore, për të kuptuar nëse duam të përballemi me sfidat tona mjedisore aktuale dhe të ardhshme.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.