Kongresi i Hititologjisë mbahet në Univeristetin e Stambollit vitin e ardhshëm, po akademitë shqiptare a do të marrin pjesë?

0
467
Gdhendje në gur

shkruan Fahri Xharra

“Kongresi Ndërkombëtar i Hititologjisë, i cili mbahet çdo tre vjet që nga viti 1990, u shty për një vit për shkak të pandemisë dhe u mbajt online këtë vit nga Universiteti Hitit lajmëron: https://arkeonews.net/the-international-congress-of-hittitology-will-be-held-in-istanbul-for-the-first-time-in-its-history/ Me zgjedhjet e mbajtura në përfundim të kongresit, u vendos që kongresi i ardhshëm të mbahet në vitin 2023.

Universiteti i Stambollit festoi 100-vjetorin e Hititologjisë me një takim ndërkombëtar në 2015 dhe botoi librin e punimeve të tij në 2017.

Si e shihni pra, Universiteti i Stambollit festoi 100-vjetorin e Hititologjisë me një takim ndërkombëtar në 2015. Kongresi Ndërkombëtar i Hititologjisë, në të cilin do të bashkëpunojnë shumë institucione dhe organizata, veçanërisht Universiteti Hitit, do të mbahet në Stanboll

Tani më imponohet pyetja se a kemi ndonjë specialist të hititologjisë në të Akademitë shqiptare?

Sa kishte me qenë krenari sikur edhe shqiptarët të merrnin pjesë në këtë Kongres.
E lexuat që Univeristeti i Stambollit e ka festuar 100 vjetorin e Hititilogjisë që në vitin 2015.

Ku ishim në aso kohe? Ishim në Shqipëri por bënim luftë për mbijetesë si komb dhe si shtet. A dinte kush aso kohe për historinë e të parëve tanë mijëra vjeçar që ishin në Azinë e Vogël Pellazgjike? Jo dhe jo!

Kur në vitin 1961 erdhi Zacharie Mayani në Tiranë nga Parisi për ta takuar Ramiz Alinë, duke e sjellur librin e tij të famshëm: “Etruskët filluan të flasin shqip“, dhe duke iu lutur që të krijohen kuadro që të studjojnë etruskologjinë, hasi në veshë e sy të mbyllur. U kthye “i gjori” me një krenari që e kishte lexuar se si etruskët flisnin, por me një dëshprim të madh se si u prit dhe u përcoll nga Ramiz Alia dhe Akademikët shqiptarë. Për këtë ngjarje mund ta pyesni akademikun Emil Laf e i cili edhe sot jeton me frymën e kohës së Ramiz Alisë duke i quajtur vullnetarët: ”Pellazgoman, pra të çmendur”.

Shefi i Departamentit të Hititologjisë, Profesor i Asociuar Metin Alparslan tha se është jashtëzakonisht emocionuese të presësh një organizatë të tillë dhe se të gjitha autoritetet që punojnë për gjuhën dhe kulturën hitite në botë do të vijnë në Stamboll.” Po shkenca e jonë a do të jetë aty? A do të kemi ndonjë referat, që të ndihet zëri i shqiptari në botën shkencore.

Ndoshta kishte me qenë mirë që Akademia ta delegon të vetmin shumerolog që e kemi, Zotin Anastas Shuke.

Shefi i Departamentit të Hititologjisë në Universitetin e Stambollit, Ass. Dr Metin Alparslan shkruan:
Shkencëtarët dhe studentët tanë të rinj do të dëgjojnë rezultatet më të fundit të kërkimit në shkollat e tyre. Ata do të jenë në gjendje të takohen dhe të bisedojnë me këta njerëz. Ky është një përparim i rëndësishëm për departamentin tonë dhe ne duam ta përdorim atë në mënyrën më të mirë të mundshme.”

O shqiptar, a e dini që nuk jemi askund? Jetojmë si në ëndërr.

Fahri Xharra, 26.01.22
Gjakovë

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.