Përkujtim për dëshmorin e kombit, Mehmet Maliq Ejupi (11 tetor 1965 – 27 mars 1989)

0
168

(Në 35-vjetorin e rënies)

Sot, më 27 mars 2024, përkujtohet një moment i rëndësishëm për historinë tonë kombëtare: shënohen 35 vjet nga vrasja e dëshmorit të shqiptarëve, Mehmet Maliq Ejupi nga Sekiraça e Podujevës.

Viti 1989 ishte një vit që do të shënojë një kthesë të madhe në rrugën drejt ngritjes së popullit kundër dhunës së përhershme serbe ndaj shqiptarëve. Në atë kohë, Serbia kishte ndërmarrë një sërë masash kundër Kosovës, duke synuar të ndërhynte në autonominë dhe liritë e shqiptarëve. Mehmeti dhe shumë të rinj të tjerë, burra dhe gra u ngritën me organizim dhe guxim në demonstrata kundër kësaj dhune të pashoqe, kundër shkeljes së kushtetutës dhe përpjekjeve për të anashkaluar autonominë e Kosovës të garantuar nga kushtetuta e vitit 1974.

Vrasja e Mehmetit dhe e shumë dëshmorëve të tjerë në këtë periudhë u shndërrua në një shkëndijë që shtyu nevojën për organizim dhe rezistencë ndaj dhunës së shtetit serb. Shpirti dhe sakrifica e tyre u bënë shembull dhe frymëzim për të gjithë ata që ndjenin se nuk mund të duronin më dhunën dhe shtypjen.

Me vrasjen e Mehmet Ejupit dhe të tjerëve u bë e qartë se shqiptarët nuk do të pranonin më të jetojnë nën hijen e dhunës dhe shtypjes serbe.

Në këtë ditë të veçantë, përjetohet lavdi e përhershme për dëshmorin Mehmet Ejupi dhe për të gjithë dëshmorët e tjerë që sakrifikuan jetën për lirinë dhe demokracinë e popullit tonë. Le të mbajmë gjallë kujtimin e tyre dhe të vazhdojmë rrugën që ata e nisën, drejt një të ardhmeje ku çdo shqiptar do të jetë i lirë dhe i barabartë. Lavdi dhe nderimi për dëshmorët! Liri e demokraci për të gjithë!

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.