Centrali i parë bërthamor i gjeneratës së ardhshme të Amerikës

0
108
Bill Gates - TerraPower

Bill Gates dhe pjesëmarrës të tjerë duke gërmuar me lopata në ceremoninë e fillimit të centralit me Natrium. Një buldozer dhe ekskavator janë në sfond dhe shenja TerraPower është në plan të parë.

Nga Bill Gates | 11 qershor 2024

Kohët e fundit isha në Kemmerer, Wyoming, për ceremoninë e themelimit të objektit bërthamor më të përparuar në botë: centralit të parë me Natrium. Ky projekt i avancuar do të sjellë në jetë teknologjinë e sigurt bërthamore të gjeneratës së ardhshme. Dhe përfaqëson një moment historik të madh për ekonominë lokale, pavarësinë energjetike të Amerikës dhe luftën tonë kundër ndryshimeve klimatike.

Për dekada, inovacioni bërthamor kishte ngecur për shkak të pengesave rregullatore, shqetësimeve të perceptimit publik dhe investimeve të pamjaftueshme. Por nëse do të arrijmë emetime neto zero deri në vitin 2050 dhe do të shmangim efektet më të këqija të ngrohjes së planetit, do të kemi nevojë për energji bërthamore. Kjo është arsyeja pse ne themeluam TerraPower në 2008-për t’u mundësuar shkencëtarëve bërthamorë të zhvillojnë teknologji bërthamore më të sigurta, më ekonomike dhe më të besueshme. Që atëherë e kam mbështetur punën e tyre novatore.

Energjia bërthamore ka potencial të jashtëzakonshëm për të ofruar energji elektrike të përballueshme, të besueshme dhe pa karbon për të fuqizuar botën tonë moderne. Por çlirimi i këtij potenciali kërkon mendim të guximshëm dhe partneritete të zgjuara private-publike si ai që bëri të mundur këtë fabrikë Natrium. Jam i emocionuar kur shoh se po ndërtohen dhe që bota do të dëshmojë fuqinë e kësaj teknologjie të gjeneratës së ardhshme.

Ju mund të lexoni më shumë rreth këtij projekti novator, partnerëve instrumentalë të përfshirë, shkencës që qëndron pas dizajnit të reaktorit me Natrium, mendimet e mia se pse bërthama është thelbësore për zgjidhjen e ndryshimeve klimatike dhe çfarë vjen më pas në Gates Notes tani. Do të vazhdoj të ndaj përditësimet pasi ky objekt i mahnitshëm të marrë formë gjatë muajve dhe viteve të ardhshme.

[ Lexo më shumë në anglisht ]

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.