Yazilikaya vazhdon të flasë shqip

0
548
Gjuha antike shqipe

Anna Hida në një postim në Facebook

Në dy shkrimet e tjera kemi sjellur mbishkrimet e vjetra pellazgjike të tempullit të Yazilikasë në Turqi, të cilat flasin shqip…
Edhe në shkrimin e tretë do të sjellim se çfarë thuhet në një tjetër mbishkrim që gjendet aty, sepse edhe ky mbishkrim shqipërohet me anë të shqipes.

MATERAN: ARESASTIN: BONOK: AKENANOGAFOS
FREKYN : TELATOS: SOSTYTYTAS: AE: ENOS: AKENAN NOGAFOS
MOSE SAIT: MATERES: EFETEKSETIS: OHEFIN: ONOMAN: LAKET: IL
KELOKEL FENAFTYN: AFTAS: MATERES

Materan: “Në gjuhën e vjetër Japigje illirike quhej një vend me shkëmbinj… Këtë emër e ka sot një qytet në Itali Matera, që italianët e quajnë qyteti i shkëmbinjve”

Materan – shkëmb

“Alcuni studiosi parlano di Mateola antica città japigia dove accanto scorre un’alta fossa attraversata da torrenti.
I Greci la chiamarono Mataios olos, tutto vacuo, da cui il nome di Mataia ole, trasformatosi poi in Mateola.
Secondo altre fonti storiche, il nome Matera deriverebbe dalla radice Mata, cioè mucchio, cumulo di rocce.”

Kështu shkruhet në: e …

https://www.isassidimatera.com › storia › origine-del-no.

Ares as Tin (Tinia o Tin (secondo alcune versioni d’epoca romana si registra anche Tunia) è la più importante divinità etrusca, marito di Thalna o di Uni, “corrisponde” allo Zeus greco o al Giove romano… Tin sipas versioneve të epokës romake thuhet edhe Tunia , është hyjnia më e rëndësishme etruske, burri i Thalnës ose Unit, që korrespendon me Zeusin grek dhe me Gjoven romak”… (Sipas Wikipedias…)

“Ares -Ares (in greco antico: Ἄρης, Árēs) nella religione greca è il figlio di Zeus ed Era. suo luogo di nascita e la sua vera residenza si trovavano in Tracia, ai limiti estremi della Grecia, paese abitato da genti barbare e bellicose;e proprio in Tracia Ares decise di ritirarsi dopo che venne scoperto con Afrodite. … Në besimin antik grek ishte i biri i Zeusit dhe Erës, vendi i tijë i lindjes dhe i banimit ndodhej në ekstremin grek vend i banuar nga njerëz barbarë e luftarakë…dhe pikërisht në Thrakë venfosi të vendosej pasi u zbulua lidhja e tijë me Afërditën) pra Ares është Thraka zoti i luftës ku thuhet se mori pjesë edhe në luftën e Trojës. Pamë që “Tin” për etruskët ishre Mbreti…”

Ares as Tin – Asht mbreti Ares
Bonok- banoka

Akenongafos- Akenan gaf Os “Akenon është një personazh mitologjik i treti brez pas Adamit e Evës”. Sipas Giuseppe Catapano në librin e tijë “Antichita della Lingua Albanese faqja tetë thotë: “që Iliriku është një ekuivalencë … e pellazgjishtes dhe e gjuhës së At- Lantidës, e tirrenëve, të quajtur etruskë prej romakëve, i dardano – trojanëve dhe i hititëve, të pranishëm dhe dominues edhe në Palestinë, Kanan Ka-na – an “ka ana jonë, para 3500 vjetësh…” Pra fjala Akanan shpjegohet lirshëm me sbqipen Akenani osht gaf… dmth. Akenani që thonë se është këtu nuk është e vërtetë…

Rreshti i dytë

Frekin : Telatos: sostytytasae: Enos: Akenongafos

“Frekin- Frigin- Frigjët: te ylli atit osht ( janë) : Sos- (mbaruan- u zhdukën, ) Tititat : Eno: Akenon gaf është: Frigjët janë tek ylli i atit, Hititët janë sosur Eno, Akenon që thonë që është këtu nuk është e vërtetë.

Rreshti i tretë: Mose : Sait: Materes: Efeteksetis: Hefin : Onoman: Laket : il Mose- Moisiu, (personazh biblik) i shenjtë tek shkëmbi ( tempulli) u tha tek shetiste Onoman la kët yll… “Onoman on + oman – un + emën, duhet të ketë qenë perëndia e emrit… e cila analizonte personin mbi bazën e emrit por dhe bënte hyjnizimin e tyre”

Moisiu i shenjte lëviste (predikonte) në tempull tha që la Yllin Onoman…

Rreshti i katërt

Kel o Kel fenaftin aftas Materes
Keli fe na ftin aft as Materes

“Keli sipas dorëshkrimeve egjiptiane ishte udhëheqësi i tempullit shumë i përgatitur .. Keli i aftë (i ditur) na thotë dhe na fton tek shkëmbi (tempulli).

Po t’a përmbledhim: Tek ky shkëmb (tempull) banon mbreti Ares dhe jo Akenani. Frigjlt janë tek ylli i atit, Hitëit, Eno janë sosur, Akenani nuk është këtu…

Moisiu i shenjtë kur predikonte në tempull thoshte që është perëndia e emrit… Keli i shquar (aftë) na fton tek shkëmbi ( tempulli).
Si tek Muri i madh i tempullit, gjejmë në majë në formën e lules diellin me dy kokë o dy sy. Diellin përfaqëson Zeusin, Zotin e pellazgëve, prandaj dhe në ato vite kultura dhe gjuha pellazge iliro shqipe lulëzonte në ato vende të anadollit të lashtë…

Yazilikaja flet shqip, me shkrimin pellazgo ilir, që në ato vite ishte përmirësuar shumë duke kompozuar edhe fjalët e para dy rrokëshe…

Yazilikaja me mbishkrimet e veta është akoma dëshmitare e lashtë e gjuhës dhe kulturës sonë shqipe…

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.