PASAPORTA E EMËRVENDEVE TË ROGANËS

0
263
Atdhe Geci

Atdhe Geci, Prof. dr. Refik Kryeziu

Refik Kryeziu
Refik Kryeziu

Rogana ka histori të pasur me toponime dhe emërvende të shumta. Fshati Roganë është i lashtë sa fjala shqipe, bukë, kripë, dhe ujë. Për Roganën ka dëshmi të pamohueshme për lashtësinë e saj. Rogana në vitin 1999 u kryqëzua me emrin Roganë. Rogana sot ka rreth 3 mijë banorë. Fshati Roganë aktualisht ka 8 doktor shkencash, 21 magjistra, dhe disa profesorë që presin doktorantën. Në Roganë ka figura të shquara kombëtare. Nga Rogana është prof. Dr. Shaban Geci, Mr Tefik Geci, Albanalogu i shquar, Prof. Dr. Bahtijar Kryeziu, Poeti dhe veprimtari i çështjes çame, Atdhe Geci, Ekonomisti dhe studiuesi, Prof. Dr. Refik Kryeziu, Kompozitori i shquar i Himnit të Çamërisë, Izet Kallaba, Gjenerali i njohur, Ramadan Qehaja, Shkrimtari, Sadik Geci, Përkthyesi i shquar nga Gjuha Gjermane në Shqip, Prof. Dr. Naim Kryeziu, Profesori i Sportit të Kosovës, Dr. Artan Kryeziu, Regjisor me 25 çmime ndërkombëtare, Prof. Dr. Durim Kryeziou, Shkrimtarët, Hasije Kryeziu, Xhavit Kryeziu, Bajram Kryeziu, Xhevdet Kallaba, Selim Kryeziu. Klubi “Alpinistët” është krenari jo vetëm e Roganës por e gjithë kombit. Në Roganë ka piktorë e skulptorë të jashtëzakonshëm. Rogana në Luftën Çlirimin e Kosovës maturoi me 3 Dëshmorë të Kombit.

Për Roganën kam shumë për të thënë e shkruar por kësaj here unë dhe Prof Refiku po japim një listë të papërfunduar të emërvendeve. Lexim të këndshëm;

Roganë

Mbiemrat: Kryeziu, Rrudhani, Kallaba, Geci, Suliqi, Mehmeti, Kastrati, Abdullahu, Surdulli, dhe mbiemrat e familjeve nga Breznica dhe Kronidelli etj.

Lagjet – Kryeziu, Geci, Rrudhani, Kallaba, Veseli, Hima, Suliqi, Sinani, Katushnica, Banimi i Ri. Kastrati, Shtëpitë e Breznicëve, Surdullëve etj.

Rrugët – Rrugët kryesore: Rr. Emin Kryeziu, Rr. Selver Kryeziu, Rr. Nevzad Kryeziu, Rr. Sejdi Kryeziu, Rr. Hafez Kallaba, Rr. Kamer Thaçi.

Rrugët dytësore: Rr. Sabit Rrudhani, Rr. Ramadan Kallaba, Rr. Dijes, Rr. Selman Trena, Rr. Banimi ri, Rr. Mërgimtari, Rr. 16 Qershori, Rr. Agim Ramadani.

Rrugicat e lagjeve – Rr. Murat Kryeziu, Rr. 17 Shkurti, Rr. Xhafer Kryeziu, Rr. Ramadan Halimi, Rr. Haxhi Xhemaili, Rr. Hafiz Kryeziu, Rr. Rrudhani, Rr. Mulla Shefkiu, Rr. Haxhi Salihu, Rr. Shaban Surdulli.

Rrugët periferike – Udha Fungishtës, Udha Livadheve, Udha Grykave, Udha Therrave, Udha Kanikut, Udha Harrnicës, Udha Halimit, Udha Kodrës, Udha Shtëpisë së Vjetër, Udha e Fshatit të Ri, Udha e Sterllocit, Udha e Malit, Udha e Guramelit, Udha e Fushtërllakut, Udha Përronit të Madh, Udha e Arës së Re, Udha e Linit.

Shtigjet – Shtegu Atletëve, Shtegu Alpinistëve.

Monumentet – Lapidari i Dëshmorëve Selver e Emin Kryeziu, Busti i Dëshmorit Nevzad Kryeziu, Busti i Dëshmorit Metush Krasniqi.

Objektet arsimoree shëndetësore – SHFMU “Metush Krasniqi”, Shkolla e Mesme “Sejdi Kryeziu”, Qendra e mjekësisë familjare “Dr. Shaban Geci”.

Objektet fetare – Xhamia, Mejtepi, Tyrbja e Shehut, Vorrezat.

Objektet e rezistencës – Shtëpitë e Luftës.

Arat – Ara Fongishtës, Ara Linit, Ara Kodrës, Ara Prronit të Madh, Ara e Dardhës, Ara e Sërrnishtave, Ara, Kryet e Njeriut, Arat te Grykat, Ara Pjetrit, Ara Re, Ara Tushës, Ara Sterllocit, Ara te Gurinat, Ara Rrafshit, Ara e Zezë, Ara e Bijave, Ara e Zenelit, Ara e Nikut, Ara e Tepsijave, Ara e Kanikut, Ara andej Kanikut, Ara Balës, Ara e Katushnicës, Arat te Reka e Madhe, Ara Luga Haxhisë, Ara te Xharrinat, Arat Lugu i Hordhinës, Ara e Frashërit, Ara Jonuzit, Arat te Vada, Ara te Lluka, Ara Gojfilit, Ara e Zahirit, Ara e Metushit, Arat e Gjata, Arat e Romëve, Konoplishta.

Fushat – Te Livadhet, Fusha Cukelit, Fongishta, Livadhi Kukit, Rrëzë Brija, Livadhi Ymerit, Livadhi Mehmetit, Gurameli Ulët, Gurameli Epërm, Fusha e Fierit, Fusha e Frakamenit, Bari Kuajve, Livadhi Ahmetit, Livadhi Sinanit, Kullosa Zabelit të Madh, Kullosa; Ara Zenelit, Livadhi i Sherifit, Lugu I Hordhinës, Lugaja e Madhe.

Malet – Shpati, Zabeli Madh, Sterlloci, Kodra Brijës, Zabeli i Gecit, Shpati Rojeve, Zabeli i Veselit, Bugazi, Minarja Halitit, Skarramoni, Shpati Hordhinës, Hijet e Bungut, Pishat e Bardha, Fushtërllaku i Ulët, Fushtërllaku i Epërm, Vendi i Arushave, Shpati i Shkozës, Bagremi, Therrat e Kuqe, Therrat e Zeza, Zabeli i Osmanit, Lloçi i Thiut, Rrënxa e Fytit, Shpati i Bletës.

Lumejt, Përrojt, Puset ose ( Buranët ), Lumi i Madh, Përroni i Madh, Përroni i Grykave, Përroni i Pojatës, Vija e Mullinit, Kalanicat e Ujit, Përroni i Linit, Përroni Kanikut, Përroni Lisit, Përroni Daullës, Përroni Shelgut, Përroni Tojës, Përroni i Qershisë, Përroni Maleve, Përroni Lugajës, Përroni Buallicave.

Burimet e ujit – Çeshma e Poshtme, Çeshma Epërme, Çeshma Ultë, Çeshma Kanikut, Çeshma Sadrisë, Çeshma te Zabeli Madh, Çeshma Ahmetit, Çeshma Hallës Jetë, Kroni Gurëve, Kroni Lisit, Kroni Bojkut, Kroni te Livadhet, Kroi Kanikut.

Pemët, Drujt – Lisi i Cukelit, Thanat e Shpatit, Bostoni i Kamerit, Molla Nuses, Dardhat e Kodrës, Te Hija Rrushit, Lisi i Gjatë.

Mullitë: Mullini Fetahut, Mullini Gecëve, Mullini Limonit, Mullini Ymerit, Mullini Mehmetit, Mullini Ahmetit, Mullini Ramadanit, Mullini Suliqëve, Mullini Tahit, Mullini Shaqirit, Mullini Veselit, Mullini Sinanit, Mullini Kallabëve.

Minierat – Antimoni, Miniera Bungut, Argjila Kuqe, Mella Bardhë, Argjila Malushit, Dheu Çerpiqëve.

Urat – Ura Epërme, Ura Poshtme, Ura te Rrudhanët, Ura Balës, Ura Katushnicës, Ura te Tyrbja e Dervishëve, Ura te Livadhet, Ura te Selimi, Ura e Nagipit.

Gurët e veçantë – Guri Gatë, Guri Madh, Gurët e Këqij, Guri Akullit, Guri Mprehtë, Gurët e Gjarpërijve.

Fshati i Ri

Mbiemrat: Rrudhani, Lenjani, Kallaba, Bajrami, Azizi.

Lagjet – Sinani, Balajt, Musajt, Rrapi, Emini, Jahjat, Sahitajt.

Rrugët – Blinaja, 11 Maji, Egnatia, Te Lumi.

Objektetfetare – Xhamia, Vorrezat.

Arat – Ara Lecit, Ara Ledinave, Ara te Kodra, Ara e Katunit, Ara e Shpatinave. Arat nër Vadë, Qermenica, Shortët, Llugat, Bregi, Ara Tafës, Ara Hajdarit, Ara Muratit, Ara Canit, Katushnica, Ara Monit, Ara Dumës, Te Lluga, Ara Marjanit, Ara te Rrushi, Gërlica.

Fushat – Rrafshi i Çeshmes, Xharrinat, Lluga Breznicës, Kryet e Fushës Madhe, Shpati i Katunit, Shpatina e Leut.

Malet – Shpati i Katunit, Shtëpija e Selimit, Shpati, Bregu i Fshatit, Zabeli i Musahit, zabeli Katunit, Te Duma, Te Xhurreli.

Lumejt&Përrojt – Përroni Katushnicës, Përroni i Katunit, Përroni Arës së Lecit, Përroni Lendinës, Përroni i Majës, Përroni i Fushës.

Burimet e ujit – Puset ( Bunarët ), Pusi Katunit, Livadhi Bozës, Livadhi Gatë, Xhumeli.

Urat – Ura Katunit, Ura Musajve.

Muhaxherët

Mbiemrat: Kryeziu, Thaçi.

Lagjet – Huruglica, Vraja.

Rrugët – Rr. Molla e Kuqe, Rr. Ahmet Huruglica.

Monumentet – Vendbanimi Vjetër ( Shtëpitë e Vjetra ).

Objektetfetare – Vorrezat.

Arat – Ara Lumit, Arat e Gata, Ara e Sylës, Ara Hysenit, Ara Selimit, Ara Malit, Ara e Kadrisë, Ara Sadrisë, Ara Kallabëve, Ara Sylejmanit, Ara Fehmisë, Ara Salihut, Arat te Bregu, Arat te Udhëkryqi, Ara Raifit, Ara Xhemailit, Ara Halimit.

Malet – Zabeli Madh, Zabeli Selimit, Zabeli Linit.

Ledinat – Trojet e Vjetra, Ledina e Hajrës, Ledina e Ahmetit

Lumej&Përroj – Përroi i Madh.

Burimet e ujit – Puset ( Bunarët ), Çeshma Zahirit, Çeshma Ahmetit, Çeshma Hajrës.

Pemët – Pemishtja e Hajrës.

Urat – Ura Zahës.

Lagja Kronidel

Mbiemrat: Lakna, Qehaja, Thaçi, Shabani, Salihu.

Rrugët – Rr. Rexhep Qehaja, Rr.Kaçarrit

Arat – Arat e Kodrës, Ara Bahtjarit, Ara Demirit.

Fushat – Parku Lagjës

Malet – Mali Dardhës, Shpati Demës, Rrafshi Ulët, Rrafshi Epërm, Avarenat, Pas Kodre, Guri Madh, Guri Akullit, Rogat e Sonës, Guri Kronidelit, Livadhi Selimit, Gurinat, Dushku i Keç.

Lumejt, Përrojt – Prroni Madh, Prroni Bukrrimës, Prroni Qershisë.

Burimet e ujit – Puset ( Bunarët ) .

Mullijt – Mullini i Tahit

Minierat – Miniera e Madhe, Miniera e Vogël.

Kufizimi i Roganës – Rogana kufizohet me këto fshatra: Analumi, Odaniku, Shtëpia Vjetër, Bllata, Shipashnica Poshtme, Shipashnica Epërme, Kronideli, Breznica, Karaqeva Ultë dhe Karaqeva Epërme.

Kontribuan: Ilaz Rrudhani, Agim Lakna dhe Ramush Kryeziu.

Prof. Dr. Refik Kryeziu dhe Atdhe Geci

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.