Një vikend në mesin e monumenteve historike në qytetin e Strasburgut – Francë

0
832
Strasbourg

Strasburgu dhe përshkrimi i tij si qytet i Francës.

Nga Asllan Dibrani

Vikendi i këtyre ditëve ishte i zymte te qëndrosh ne shtëpi pa e thyer me ndonjë udhëtim dikund. E pikërisht vendosem familjarisht te përqendrohemi ne qytetin francez Strasburgun e bukur me një kulture te bujshme dhe histori të pasur. Stutgardi na ndante vetëm një ore e gjysme nga Strasburgu.

Ne dëshirojmë të tërheqim vëmendjen tuaj në një përshkrim të shkurtër të pamjeve, historisë dhe kulturës se Strasburgut me ndonjë një foto të vizitojmë dhe te përshkruajmë këtë qytet të bukur për të parë shkëlqimin e tij me sytë tanë.

Strasburgu është një qytet në Francën lindore, kryeqyteti i Alsas, një rajon në kufi me Gjermaninë.

Strasburgu u themelua nga romakët, të cilët ngritën një kamp ushtarak këtu gjatë fushatës gjermane të 14-16.Argentorat atëherë quhej vendbanim.

Pamje nga një vizite e jona me miqtë tanë Aza Peci, Igballe Dibrani, Mentor Peci, Arta Dibrani dhe unë Asllan Dibrani

Në shekullin IV. Strasburgu u bë selia e peshkopit. Në 357, një betejë e madhe u zhvillua në periferi të qytetit midis trupave gjermane të Alemanni dhe Perandorit Julian, në të cilën mbreti gjerman u kap, dhe Julian u bë perandor romak disa vjet më vonë.

Por në vitin 366 alemanni pushtuan Strasburgun dhe Alsasin, si dhe pjesën më të madhe të Zvicrës. Në V. qyteti ra nën sundimin e hunëve, e më pas edhe të frankëve.
Në 1262, Strasburgu u bë një qytet i lirë. Reformimi filloi rreth vitit 1520, pas publikimit të doktrinës fetare të Martin Luterit.

Në 1681, Luigji XIV aneksoi Strasburgun në Francë.
Strasburgu kapitulloi në Prusi në 1870.

Në vitin 1940, trupat gjermane pushtuan qytetin dhe aneksuan Alsasin. Strasburgu u çlirua në vitin 1944.

Strasburgu u zgjodh selia e Këshillit Evropian në vitin 1949, dhe që nga viti 1952 edhe Parlamentit Evropian.

Le të fillojmë rrugën tonë përmes Strasburgut nga qyteti i Kleber, ky shesh është i lehtë për t’u arritur në këmbë nga stacioni i trenit.

Sheshi Kleber – sheshi më i madh në qytet, i quajtur pas gjeneralit Jean-Baptiste Kleber, një pjesëmarrës në Luftërat Napoleonike, i cili lindi në Strasburg. Statuja e tij zbukuron sheshin. Ndërtesë e mrekullueshme Aubette me ngjyrë tullash, e ndërtuar 1765-1778. arkitekti Jacques François Blondel. Tre artistë, Sophie Teuber-Arp, Jean Arp dhe Theo van Doesburg, punuan në dizajnin e brendshëm të ndërtesës, kjo është arsyeja pse ajo u bë e njohur si Kapela Sistine e Artit Abstrakt.

Rruga të çon në vendin Sheshi Gutenberg … Statuja e Johann Gutenberg, argjendari dhe shpikësi, i njohur për të qenë nga shekulli i 15-të. ai krijoi metodën e shtypjes me shkronja lëvizëse. Në qendër të sheshit është një karusel.

Përmes rrugës së ngushtë hapet një pamje e Katedrales Hulk të Notre Dame, e cila është ndërtesa kryesore fetare e qytetit Historia Strasburgu ndodhet në bregun perëndimor të lumit Rhine dhe ka zënë një pozicion strategjik në Luginën e Rhine-it të Epërm që nga parahistoria. Ajo ishte vendosur tashmë nga viti 1300 para Krishtit e tutje, dhe u zhvillua në një qytet tregu kelt të quajtur Argentorate. Romakët pushtuan zonën rreth vitit 12 para Krishtit, dhe e riemëruan në Argentoratum, dhe u zhvillua në një bazë ose kastra të rëndësishme ushtarake, duke stacionuar Legjionin e 8-të nga viti 90 pas Krishtit e tutje.

Pas rënies së Perandorisë Romake, Alsace u pushtua nga Alemanni, një fis gjermanik, të cilët përfundimisht u zhytën në perandorinë Franke. Diku në mesjetën e hershme, qyteti duhet të ketë ndryshuar emrin e tij në Stratisburgum. Pas ndarjes së Perandorisë Franke në shekullin e 9-të, Alsace u bë pjesë e Perandorisë së Shenjtë Romake dhe mbeti brenda perandorisë gjermane deri në shekullin e 17-të, madje edhe kur Strasburgu mori statusin e qytetit të lirë në 1262.

Strasburgu ishte vendi i një prej masakrave më të këqija të mesjetës në vitin 1349, kur mbi një mijë hebrenj u dogjën publikisht për vdekje dhe hebrenjtë u diskriminuan dhe u ndoqën penalisht deri në shekullin e 18-të. Strasburgu ishte një nga qytetet e para gjermane që përqafoi besimin protestant, luteran në fillim të shekullit të 16-të. Për shkak të kësaj, ajo u bë një qendër e mësimit humanist dhe shtypjes së librave; gazeta e parë në Evropë u shtyp në Strasburg. Në 1681, qyteti u aneksua nga mbreti francez Louis XIV, i cili përfitoi nga kaosi pas Luftës 30-vjeçare në Gjermani.

Megjithatë, ndryshe nga pjesa tjetër e Francës, besimi protestant nuk ishte i jashtëligjshëm. Statusi i Strasburgut si qytet i lirë përfundoi me Revolucionin Francez. Pas luftës franko-gjermane të vitit 1870, gjermanët aneksuan qytetin dhe zbatuan një politikë gjermanizimi, duke çuar në mërgimin e atyre që preferonin të qëndronin francezë. Pas disfatës gjermane në Luftën e Parë Botërore, qyteti u kthye në Francë dhe tani ishte radha e francezëve që të përpiqeshin të zhduknin gjurmët e pushtimit gjerman.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, nazistët i konsideronin alsasët si bashkë-gjermanë, dhe shumë u detyruan të luftonin në ushtrinë gjermane – një situatë që i bëri ata të akuzoheshin në mënyrë të rreme për bashkëpunim pas luftës. Sot, Strasburgu është qyteti i nëntë më i madh në Francë me gati gjysmë milioni banorë në një zonë metropolitane që shtrihet përtej lumit në qytetin gjerman të Kehl, në bregun lindor të Rhein.

Vetë qyteti është selia e Këshillit të Evropës, Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, Ombudsmanit Evropian, Eurocorps, Observatorit Evropian Audiovizual dhe, më e famshmja, Parlamentit Evropian i cili gjithashtu mban sesione në Bruksel.

Çfarë mund të shihni në qytetin e Strasburg?

Ky është emri i lagjes së vjetër romantike të Strasburgut, e cila sot është në listën e famshme të UNESCO-s si trashëgimia kulturore e njerëzimit. Përmendja e parë e Francës së Vogël u regjistrua në shekullin e 16-të.

Në ato kohëra të largëta këtu jetonin zejtarë të thjeshtë me familjet e tyre. Shumë prej tyre janë përfshirë në kujdesin e lëkurës, kështu që aroma në bllok ka qenë e frikshme për dekada. Sot, Franca e Petit është një pjesë e bukur e Strasburgut që adhurohet nga turistët.

Ky shesh ndodhet në lagjen historike të qytetit. Shpesh mbahen manifestime të ndryshme, festa shtetërore e të qytetit, festa publike etj.

Sheshi mban emrin e një banori të famshëm të Strasburgut, gjeneralit Kleber, i cili mori pjesë në luftërat në anën e Napoleonit. Është skulptura e tij që qëndron në qendër të sheshit. Dhe përreth ka oborre administrative dhe restorante të shkëlqyera me ushqim të mirë.

Pamje e Katedrales se Strasburgut ne Francë
dhe rrugët e vogla e saj me objekte te vjetra te bukura!

Kjo katedrale katolike filloi të ndërtohet në shekullin e 11-të. Në vend të saj dikur ishte një faltore e lashtë romake. Gjatë qindra viteve, tempulli është rindërtuar dhe restauruar disa herë: nga stili arkitekturor romanik në gotik.

Turistëve më së shumti u pëlqen ora astronomike e vendosur këtu në shekullin e 14-të. Në numrin e orës mund të shihni orbitat e planetëve me gabimet e bëra nga astronomët mesjetarë në të kaluarën e largët.

Kjo është ndërtesa më e famshme në Strasburg dhe padyshim që ia vlen të shihet. Është ndërtuar në fillim të shekullit të 15-të mbi parimin e gjysmës së drurit. Më vonë ajo u restaurua disa herë derisa mori një fasadë të gdhendur të detajuar.

Fasada e shtëpisë Kammerzel ka 75 dritare dhe shumë gdhendje me një përshkrim biblik të personazheve të përrallave, shenjave të Zodiakut, muzikantëve të famshëm të atyre kohërave të largëta, si dhe imazheve femra të Besimit, Shpresës dhe Dashurisë.

Përballë katedrales është një tjetër atraksion i Strasburgut dhe i gjithë Francës
– Sheshi Gothenberg.

Ky njeri e bëri qytetin të famshëm në të gjithë botën duke shpikur një font grumbullues. Që atëherë, parimi i shtypit nuk ka ndryshuar.

Kjo ndodhi në mesin e shekullit të 15-të dhe Bibla u bë libri i parë i shtypur. Në shesh qëndron një statujë e Gothenberg, duke mbajtur një fletë të madhe letre në duar. Nëse shikoni nga afër, mund të shihni se kjo është një nga faqet e Biblës.

Kjo është një nga pamjet më të famshme historike të Strasburgut, një monument arkitektonik i barokut. Pallati strehon tre muze në Strasburg: arkeologjik (që ndodhet në bodrum), dekorativ dhe art.

Pallati u ndërtua në vendin e rezidencës së kryepeshkopit në gjysmën e parë të shekullit të 18-të me udhëzimet e kardinalit vendas Rogan. Këtu jetonte mbreti francez Louis XV, ishte Napoleoni I me gruan e tij Josephine dhe njerëz të tjerë të famshëm dhe të mëdhenj.

Ky muze ndodhet në një vilë të bukur të shekullit të 16-të, e cila ishte një thertore për disa qindra vjet. Vetëm në fillim të shekullit të 20-të, me urdhër të autoriteteve të qytetit, ndërtesa u dha për nevojat e muzeut.

Pamje mahnitëse sheh njeriu aq ma thell qe hynë ne brendësinë dhe shpirtin Stasburgut?

Do të gjejmë një aplikim për këtë qytet, përveç aplikimit në Gjykatën e të Drejtave të Njeriut në Strasburg. Nga Parisi mund të shkoni në Strasburg për 1 ditë. Udhëtimi zgjat më pak se 2 orë. Dhe do të ketë mësime të mjaftueshme për tërë ditën!

Katedralja North Dame de Strasburg është një nga atraksionet kryesore të qytetit. Është një kishë e bukur gotike e ngjyrës origjinale rozë-kafe me vetëm një kullë. Notre Dame është e bukur në vetvete, dhe zona përreth saj është e bukur. Por futuni brenda dhe futuni më thellë, aty do të gjeni një orë të vjetër që tregon jo vetëm kohën, por edhe muajin, vitin, shenjën e zodiakut, pozicionin e planetëve dhe një emetim të vogël çdo gjysmë ore.

Ju këshillojmë gjithashtu të ngjiteni në observatorin e katedrales. Nga këtu hapet një pamje shumë e mirë. Vetëm mos harroni se duhet të ngjiteni në këmbë. Hyrja e shkallëve është në anën e djathtë të katedrales.

Nëse do te jeni mysafir i këtij qyteti bëni një shëtitje rreth ishullit do te jetë i pa hareshëm!
GrandIle është një pjesë historike e Strasburgut. Të gjitha tërheqjet kryesore të qytetit janë të përqendruara këtu. Pjesa më e madhe e ishullit është shëtitje. Prandaj, është interesante dhe e këndshme të ecësh këtu. Kujdes nga çiklistët :).

Ne kemi përgatitur për ju një kronike tematike duke përfshirë disa pika interesante referuese të qytetit siç janë:
Franca e vogël.
Urat e mbuluara dhe galeria Vauban
Vizitë në Katedralen e Strasburgut (brenda dhe jashtë)
shumë sheshe, rrugë të ngushta, pallate dhe ura
histori dhe legjenda interesante. Epo, për shembull, do të zbuloni se si u përcaktua në Mesjetë deri me tani.

Merrni kanalet me tramvaj lumi është një shëtitje përrallore!

Tramvaji i lumit në Strasburg praktikisht zëvendëson turneun e qytetit. Do të lundroni nëpër kanale dhe do të shihni pothuajse të gjitha atraksionet kryesore të kryeqytetit të rajonit.

Ekziston edhe një udhëzues audio ne gjuhën franceze dhe atë gjermane. E cila është kompozuar jashtëzakonisht mirë dhe interesante, por jo pa pasaktësi. Përveç kësaj, gjatë turneut do të gjeni disa surpriza: dyer me brava dhe ura të lëvizshme.

Udhëtimi me tramvaj lumi është gjithashtu pjesë e Strasburgut City Pass, e cila gjithashtu përfshin hyrjen falas në një nga muzetë e qytetit dhe më shumë. Mësoni më shumë dhe blini një kartë broshure qe do te keni informatat me te sakta.

Shijoni kuzhinën lokale edhe me ushqime tradicionale!

Strasburgu është një tenxhere e mrekullueshme për shkrirjen e kulturave të ndryshme. Kjo vërehet në pamjen e qytetit, e veçanërisht në kuzhinën e tij. Për shembull, choucrut konsiderohet pjata kryesore alzastike. Shukrut është lakër turshi i skuqur me lloje të ndryshme mishi. Kjo pjatë është më gjermane dhe shërbehet me birrë. Në një restorant të mirë është më mirë të marrësh një për dy, përndryshe nuk do t’ia dalësh. Foie gras dhe vera e bardhë e ëmbël janë gjithashtu shpikje të Strasburgut, dhe ju rekomandojmë t’i provoni.

Pini kafe ose darkë në Francën e Vogël

Franca e vogël është pjesa më e bukur e qytetit. Mund të mos jetë historia më e këndshme për të, por tani është shumë e këndshme të ndalosh apo të bësh një shëtitje këtu. Zgjidhni një kafene me pamje nga kanali dhe shijoni bukurinë përreth!Strasburgu është i pasur me parqet e tij. Por më e dashura ndër banorët e qytetit është Orangerie. Ajo u ndërtua me urdhër të Napoleonit për gruan e tij – Josephine.

Nuk u ndal këtu, por parku mbeti për njerëzit e Strasburgut. Është një arkitekturë e bukur peizazhi dhe diçka po lulëzon vazhdimisht. Dhe të kesh një piknik në këtë kopsht është një kënaqësi.

Strasburgu është një nga tre kryeqytetet e Bashkimit Evropian.

Strasburgu është një nga tre kryeqytetet e Bashkimit Evropian. Për nder të kësaj mbahen shumë ngjarje interesante dhe jo vetëm këtu. Qyteti dikur hapi tregjet kryesore të Krishtlindjeve, një festival shatërvanësh, një festival teatri në rrugë dhe më shumë. Përpara se të udhëtoni për në Strasburg, është më mirë të zbuloni nëse ka ndonjë gjë interesante sot.

Vendoseni në pjesën e vjetër të qytetit

Ju jetoni në qendër të qytetit – në ishull. Mund të jetë më e shtrenjtë se në pjesët e tjera të Strasburgut, por shumë më komode. Qyteti i vjetër nuk është vetëm një stil i mahnitshëm arkitekturor, por edhe një kopsht i qytetit. Këtu lulëzojnë manjolitë dhe shtretërit e luleve dhe banorët dekorojnë dritaret dhe ballkonet e tyre me lule.

Ky është një nga qoshet më piktoreske të Francës. Ju mund të jeni me fat dhe të jetoni në një shtëpi kaq të bukur si në foto, duke admiruar kullën e katedrales, çatitë e qytetit dhe shtratin e luleve në ballkonin tuaj. Shikoni listën e hoteleve më të mira në Petite France dhe ndiqni këtë lidhje.

Vizitoni një nga muzetë në Strasburg

Strasburgu është i pasur me muzetë e tij. Më të mirët prej tyre janë Muzeu Historik i Qytetit, Muzeu i Alsas dhe Muzeu i Artit Modern. Koleksione mjaft interesante dhe shumë gjëra interaktive janë mbledhur këtu. Kjo punë nuk do të marrë shumë kohë, por do të lërë ndjesi të këndshme.

Strasburgu është një qytet antik i vendosur në lindje të Francës, pothuajse në kufi me Gjermaninë, kryeqytetin e Alsas. Konsiderohet si një nga qytetet më të bukura në Evropë: trashëgimia arkitekturore e Strasburgut është një sintezë e dy kulturave – franceze dhe gjermane. Katedralet gotike, kanalet, shtëpitë dhe kështjellat e vjetra, rrugët e ngushta duket se kanë zbritur nga ilustrimet në një libër me përralla. Qendra e saj historike – Grand Ile – është në listën e UNESCO-s.

Qyteti është i njohur edhe për mbajtjen e seancave të Parlamentit Evropian këtu.

Informacion i përgjithshëm mbi popullatën ne këtë qytet, klimën dhe pozitën gjeografike.

Strasburgu, qyteti i mbi 275,000 njerëzve (sipas të dhënave të vitit 2013), ndodhet në lumin pranë bregut të majtë të Rhein. Zona ku ndodhet kryeqyteti i Alsas është kryesisht e rrafshët, lartësia e saj është 140 metra mbi nivelin e detit. Klima është kontinentale: dimrat janë mjaft të ftohtë, reshjet janë të shpeshta dhe në ditët e verës këtu është nxehtë. Në Strasburg, i mbrojtur nga dy anët nga vargmalet malore, pothuajse nuk ka erëra të forta. Zona e qytetit është 78.26 km².

Vendbanimet e para kelte pranë kryeqytetit aktual të Alsas u shfaqën në vitin 1300 para Krishtit. e. Në atë kohë qyteti quhej Argentorat. Romakët e pushtuan atë në shekullin I pas Krishtit dhe u bë kështjella e tyre kufitare. Pas kësaj, qyteti fillimisht u pushtua nga fiset gjermane, dhe më pas kaloi në duart e Frankëve. Gjatë mesjetës mori emrin e sotëm. Pas rënies së Mbretërisë Franke, Strasburgu ishte pjesë e Perandorisë së Shenjtë Romake deri në shekullin e 17-të. Në 1681 qyteti u bë pjesë e pasurisë mbretërore franceze.

Strasburgu është një nga qytetet më piktoreske në Francë

Ndryshimi i vazhdueshëm i shtetësisë pati një ndikim të rëndësishëm në pamjen arkitekturore dhe kulturën e Strasburgut. Duke u rikuperuar shpejt nga pushtimi i një tjetër pushtuesi, sot qyteti është kthyer në një nga qytetet më piktoreske dhe më të zhvilluar ekonomikisht në Francë.

Pamjet më të mira në Strasburg

Historia shekullore e Strasburgut është e pasur me ngjarje, ndaj ka shumë vende interesante në qytet që ia vlen t’i vizitojnë turistët. Zemra e qytetit është ishulli Grand Ile, i lidhur me pjesën tjetër të Strasburgut me ura të famshme. Këtu janë atraksionet kryesore dhe kalojnë rrugët turistike më interesante.

Ndërtimi i një prej ndërtesave më madhështore gotike në Evropë, Notre Dame de Strasbourg, përfundoi në vitin 1439.

Kulla e saj 142 metra e lartë është më e larta në Francë. Nga vrojtimi i katedrales, e cila të çon në 322 shkallë, ka një pamje të mrekullueshme të rrethinës. Një nga dekorimet kryesore të katedrales, e cila tërheq gjithmonë turistët, është ora astronomike. Në numrin e tyre, planetët janë pozicionuar ashtu siç imagjinoheshin në Mesjetë. Fasada e katedrales është zbukuruar me qindra figura, të cilat përfaqësojnë një imazh gjigant të temave mesjetare. Ranori rozë i përdorur për muret e strukturës ndryshon ngjyrën në varësi të dritës. Të gjithë mund të vizitojnë katedralen pa pagesë.

Adresa: Place de la Cathedrale.”Notre Dame de Strasbourg” 142 metra është më e larta në Francë

Kisha e Shën Thomait

Kisha e St. Tome, ndërtimi i të cilit përfundoi në 1521, është Lutheran. Kjo ndërtesë konsiderohet si një nga veprat më të mira arkitekturore gotike dhe katedralja e dytë më e rëndësishme në Strasburg. Brenda kishës ndodhet mauzoleumi i komandantit të jashtëzakonshëm francez – Maurice i Saksonisë, i bërë nga skulptori i oborrit Louis XV.

Kisha e St. Tome – Kisha protestante, një kryevepër e artit gotik në Alsace

Kisha e Palit
Kisha Protestante aktive e St. Pali, i vendosur në ishullin e Shën Helenës, nuk është ndërtesa më e vjetër në Strasburg – ajo u ndërtua në fund të shekullit të 19-të në stilin neo-gotik. Lartësia e kullave të kishës arrin 76 metra, dhe brenda tempullit mund të shihni piktura murale madhështore dhe organin e njohur si monument historik.

Adresa: Quai Saint Nicolas.

Kisha e St. Paul – një ndërtesë e bukur neo-gotike e fundit të shekullit të 19-të

Kisha e St. Petra Mladog
Kisha e Saint-Pierre-le-June, e ndërtuar në shekullin e 11-të, është e njohur kryesisht për afresket e saj dhe foltoren më të madhe në Alsace. Dritaret me njolla dhe oborri i brendshëm i objektit janë ruajtur që nga koha e ndërtimit.

Adresa: 3 Rue de la Nuee Bleue.

Kisha e Pjetrit të Ri është e famshme për afresket, foltoren dhe dritaret e vjetra me njolla.

Ju mund të vizitoni çdo tempull në Strasburg pothuajse në çdo kohë, plotësisht pa pagesë. Qasja për turistët zakonisht mbyllet vetëm gjatë shërbimeve të së dielës. Sidoqoftë, në kishë, si rregull, fotografimi është i ndaluar, dhe njoftimet paralajmërojnë. Të gjithë, pavarësisht nga feja, mund të shijojnë shkëlqimin e dizajnit të brendshëm, të ndjejnë atmosferën e veçantë të antikitetit.

Sheshi Kléber, i vendosur brenda kufijve të qytetit të vjetër, është më i madhi dhe konsiderohet sheshi qendror, sepse ai pret ngjarjet më të rëndësishme në qytet. Në veçanti, këtu pema e Krishtlindjes vendoset në Krishtlindje. Përgjatë perimetrit të sheshit ka restorante, galeri, dyqane dhe ndërtesa historike.

Sheshi Kleber është vendi për ngjarje dhe panaire të ndryshme,
ku është vendosur pema kryesore e Vitit të Ri të qytetit.

Sheshi Gutenberg dhe Rruga e Haberdashery

Gutenberg, i quajtur sipas shpikësit të famshëm të shtypshkronjës, ndodhet afër Notre Dame de Strasburg. Deri në shekullin e 18-të ishte qendra e qytetit. Mbi të është një monument i shpikësit. Rruga e Haberdashery shtrihet nga sheshi deri në Katedralen e Strasburgut. Duke ecur nëpër të, ju mund të admironi shtëpitë e vjetra prej druri dhe të blini suvenire dhe produkte të ndryshme të zejtarëve vendas.

Place Gutenberg është disa hapa nga Notre Dame de Strasburg “Sheshi Brogley”

Për shkak të formës së tij të zgjatur, Sheshi Brogley i ngjan një bulevardi dhe duket shumë i respektueshëm. Të gjitha ndërtesat dhe shtëpitë verore në të janë ndërtuar në stilet e Art Nouveau ose Neoklasicizmit. Midis tyre: Shtëpia e Operës së Rhine, Bashkia dhe Banka e Francës. Ekziston edhe një monument për Marshallin Leclerc, komandant i njësive që çliruan qytetin nga nazistët.

Sheshi Brogley duket më shumë si një rrugicë e gjatë Sheshi i Republikës

Të gjitha godinat e Sheshit të Republikës janë të habitshme në masivitetin e tyre. Më madhështorja prej tyre është Pallati i Rhine, i kryesuar nga një kube e madhe. Këtu mund të shihni edhe godinën e Teatrit Shtetëror dhe Bibliotekës Universitare.

Ndërtesa kryesore në Sheshin e Republikës – Pallati Rhine

Franca e vogël dhe ura të mbuluara

Franca e Vogël konsiderohet si këndi më i qetë dhe më piktoresk i Strasburgut. Rrugët anësore të kësaj zone janë të mbushura me shtëpi simpatike, tradicionale prej druri për një gjë të vogël apo kafe të paharrueshme. E veçanta e shtëpive të tilla janë shkallët e bëra me mjeshtëri, dyshemetë që duken të varura njëra mbi tjetrën dhe çatitë me pjerrësi të madhe. Qarku mori emrin e spitalit ku trajtoheshin pacientët me sifiliz. Sëmundja quhet ndryshe franceze. Spitali nuk ekziston më, por emri mbetet.

“Petite France” – një nga vendet më të bukura në Strasburg, zona e këmbësorëve

Ju mund të arrini në rrugët e La Petite France duke ecur përgjatë Urave të Mbuluara, të cilat dikur ishin pjesë e fortesave. Përkundër faktit se urat nuk kanë më çati, emri i tyre i vjetër mbeti – Les Ponts Couverts. Secila nga katër kullat masive të ruajtura në ura ka emrin e vet: French, Executioner, Heinrich, Hans von Altheim. Ata janë përdorur prej kohësh si burgje.

Urat e mbuluara janë pjesë e fortifikimeve historike të qytetit

Diga e Vaubanit

Diga, e quajtur sipas projektuesit të saj, inxhinier Vauban, duhej të mbronte pjesën jugore të qytetit. Dizajni i strukturës bëri të mundur, duke mbyllur harqet, ngritjen e shpejtë të nivelit të ujit në lumin Ile. Sot, platforma panoramike e digës ofron një pamje të mrekullueshme të qytetit.

Adresa: Vendi Hans Jean Arp.

 Platforma panoramike e digës ofron një pamje të mrekullueshme të Strasburgut

Pallati Rogan

Sot, apartamentet e Pallatit Rogan, të ndërtuara në shekullin e 18-të me urdhër të kardinalit A. M. de Rogan-Soubise, strehojnë tre muze njëherësh – arkeologjik, të aplikuar dhe artistik. Kjo ndërtesë konsiderohet një kryevepër e barokut francez.

Adresa: 2 – Place du Chateau.
Orari i hapjes së muzeut: çdo ditë, përveç të martës, nga ora 10:00 deri në orën 18:00.
Biletat: të rritur – 6 €, çmim i reduktuar 3 €.

Pallati Rogan – një monument historik në Grand Ile, i cili sot strehon 3 muze:
Muzeu Arkeologjik, Muzeu i Arteve të Bukura dhe Dekorative

Shtëpia Kammerzel, e ndërtuar në shekullin e 15-të, është një përzierje e stilit gotik të vonë, drurit dhe rilindjes. Ndërtesa e vjetër duket shumë e bukur. Fasada e ndërtesës ka 75 dritare, të përshtatura me mjeshtëri me imazhe të skenave të ndryshme nga Bibla, personazhe mitologjike, shenja të Zodiakut. Sot, në ndërtesën e vjetër ka një hotel dhe një restorant, sallat e të cilit janë të dekoruara në stilin origjinal.
Adresa: 16 – Place de la Cathedrale.

Shtëpia Kammerzel është një ndërtesë prej druri me një fasadë të gdhendur të bukur,
e ndërtuar në shekullin e 15-të.

Stacioni i qytetit

Ndërtesa e stacionit të bën përshtypje me dizajnin e saj të pazakontë – ajo ka një kube të madhe xhami. Ky është qendra më e rëndësishme e trafikut në Francë me një qendër moderne të kontrollit kompjuterik. Salla e stacionit është e pajisur me gjithçka që ju nevojitet, dyshemetë e saj janë të ngrohta.
Adresa: Place de la Gare.

Ndërtesa e stacionit të Strasburgut duket si një kube xhami

Ndërtesa e vjetër doganore

Sot ajo strehon një galeri arti dhe në mesin e shekullit të 14-të kjo ndërtesë u ndërtua për të mbledhur taksat doganore. Pamja origjinale nuk është ruajtur plotësisht. Rinovimi i ndërtesës së vjetër, të shkatërruar gjatë Luftës së Dytë Botërore, u krye në vitet 1950.

Adresa: 6 Rue de la Douane.
Sot në vendin e ish-doganës ndodhet një galeri arti.

Pamje e objektit të organizatës të Bashkimit Evropian

Qyteti është zgjedhur si selinë e tij nga shumë organizata të Bashkimit Evropian – janë më shumë se 20, të cilat të gjitha ndodhen në të ashtuquajturën Lagje Evropiane. Stili modern në të cilin janë ndërtuar të gjitha ndërtesat e rrethit është në kontrast të plotë me pamjen historike të qendrës së qytetit.

Lagjia Evropiane përfshin disa qarqe – Robertsau, Wacken dhe Orangerie

Muzetë në Strasburg

Në Strasburg ka disa muze, një vizitë që do t’ju ndihmojë të njiheni më mirë me kulturën, traditën dhe historinë e qytetit.
Muzeu Historik i stasburgut

Koleksionet e Muzeut Historik janë ekspozuar në një vilë simpatike të shekullit të 16-të. Këtu janë paraqitur shembuj interesantë të armëve të lashta, sendeve shtëpiake dhe dizajnit të brendshëm. Ndër ekspozitat më të vlefshme janë librat e vjetër, duke përfshirë Biblën e shtypur të Gutenberg.

Adresa: 2 rue du vieux marche aux poisson.

Muzeu Historik i Strasburgut është vendosur
në një ndërtesë piktoreske të shekullit të 16-të

Muzeu i Alsas

Tema e muzeut është kultura dhe jeta e Alsas. Brendsia, tipike për shekullin e 18.-19, është rikrijuar këtu në shtëpi të jashtme. Vizitorët mund të shohin rrobat dhe sendet e ndryshme shtëpiake të përdorura nga banorët e Alsas më shumë se dy shekuj më parë.
Adresa: 23-25 quai St-Nicolas.

Biletat: për të rritur 6 €, çmim i reduktuar për fëmijë 3 €.

Në Muzeun e Alzasë mund të shihni rroba, vegla dhe sende shtëpiake,
që janë përdorur në Alsace 100-200 vjet më parë

Muzeu Notre Dame

Koleksionet e Muzeut Notre Dame i kushtohen arteve dhe zanateve të Mesjetës. Këtu mund të shihni shembuj të bukur të artit të Rhine të shekullit të 15-të: piktura, skulptura, xhami me njolla. Ndër kopjet e veprave të I. Strigel dhe G. Baldung të paraqitura në muze janë edhe natyra të mrekullueshme të qeta të S. Stoskopff.
Adresa: 3 place du chateau.

Biletat: të rritur 6 €, çmim i reduktuar 3 €.

Në Muzeun Notre Dame mund të shihni vepra arti nga Mesjeta

Muzeu i Artit Modern

Muzeu i Artit Modern të qytetit operon një nga institucionet më të mëdha të tilla në Francë. Ndërtesa e saj prej xhami në formë kubi duket shumë origjinale. Koleksionet e tij bazohen në një koleksion arti të dhuruar nga një koleksionist vendas. Sot, muzeu shfaq rreth 19,000 vepra.

Adresa: 1 vend Hans Jean Arp.
Biletat: të rritur 7 €, zbritje 3,5 €.

Ndërtesa e Muzeut të Artit Modern duket si një kub xhami dhe duket shumë origjinale.

Të gjithë muzetë në Strasburg janë të hapur çdo ditë, përveç të martës, nga ora 10:00 deri në orën 18:00. Të gjitha mund t’i vizitoni me një biletë: për 1 ditë – 10 €, të privilegjuar – 5 €, për 3 ditë – 15 €, të përballueshme 10 €. Të dielën e parë të muajit, hyrja në të gjithë muzetë është falas. Sa ditë ia vlen të udhëtosh

Tërheqjet kryesore të Strasburgut mund të shihen në 1-2 ditë. Disa nga vendet më të vizituara në qytet janë distrikti Petite France si dhe Katedralja e Strasburgut. Ata që duan të qëndrojnë më gjatë në qytet duhet të sigurohen që të rezervojnë dhoma në një nga hotelet e shumta. Shumë hotele dhe bujtina janë të vendosura në qytetin e vjetër. Kostoja e jetesës në to varion nga 75 euro. Më shumë opsione buxhetore mund të gjenden më afër periferisë.

Me selinë e shumë organizatave ndërkombëtare në Strasburg, siguria dhe rendi janë në një nivel të lartë këtu. Mjafton të ndiqni rregulla të thjeshta sjelljeje – mos demonstroni shuma të mëdha, shikoni kuletat dhe xhepat tuaj, mos vizitoni zona të rrezikshme (lagje industriale dhe mikro të vendosura në periferi të qytetit). Ju duhet të mbani gjithmonë pasaportën tuaj me vete dhe ta paraqisni atë me kërkesën e parë të një oficeri të zbatimit të ligjit.

Është i përshtatshëm për të lëvizur nëpër qytet me autobus ose tramvaj, pasi të keni blerë një biletë, e cila shitet në çdo stendë gazetash ose gazetë, ose në një makinë speciale në stacionin e autobusëve. Çmimi i tij do të jetë rreth 4 euro. Është gjithashtu i përshtatshëm për të marrë me qira një biçikletë – do t’u kushtojë turistëve rreth 7-10 euro. Kthimi i makinës rreth qendrës është mjaft i vështirë – shpesh ka bllokime trafiku, dhe shumica e rrugëve këtu janë këmbësorë.

Fotoreportazh nga Strasburgu, Francë 16.04.2022

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.