KËSHILLIME MIQËSORE TEMASH TË TRAJTUESHME PËR SESIONIN SHKENCOR TË SHOQATËS “TROJET E ARBRIT”

0
473
Mustafa Kruja

QË MBAHET NE PRIZREN ME 12.06.2022 ME TEMËN:

“Personaliteti shumëplanësh i Mustafa Merlika-Krujës dhe ndihmesa e tij themelore
Në jetën kulturore e politike të kombit shqiptar”

Me rastin e 135 vjetorit të lindjes

1.“Historia e parahistoria” Roli i historisë dhe parahistoria.
2. “Pellazgët dhe na shqiptarët. Ilirët, stërgjyshën t’Arbënvet.
3. “Invadimi sllav në Balkanet. Perandoria e dytë bullgare.”
4. “Otomanët nga fillimi deri në kalimin e tyne n’Evropë.”
5.” Arbëreshët e Greqisë.”
6. “Dinastij’e Kastriotëve dhe betejat e Kosovës.”
7. “Historij’ e Skënderbeut.”
8. “Lidhja e Prizrenit.”
9. “Ali Tepelena.”
10. “Të Shpallët e Pamvarësisë. Kuptimi i 28 Nandorit.”
11. “Kulturë shqiptare.”
12. “Shqipnia 1912 – 1924.”
13. “Rreth kryengritjes së 1912.”
14. “Familja, lindja, fëmijëria, shkollat e para” të rrëfyera nga Mustafa Kruja në “Kujtime vogjlije e rinije.”
15. “Kah fati i im, rinia, studimet universitare, drejtimi në jetë.”
16. “Letër e hapur e Mustafa Krujës Sulejman Nazifit në Stamboll. I del zot gjuhës e kombit.”
17. “Dokumenta të revistës “Leka” të viteve 1908 – 1911, ku dalin në pah përpjekjet e Mustafa Krujës, në dobi të shkollave shqipe e të mësimit të shqipes në to”
18. “Kryengritja e Shqipërisë së Mesme, 1911-1912, e tre projekte për të dhe kërkesat e saj për autonomi.”
19. “Mbas Shpalljes së Pavarësisë, misioni i Abdi Toptanit dhe Mustafa Krujës në Tiranë. Pretorija e Durrësit.”
20. “Periudha e Princ Viedit dhe rebelimi i Shqipërisë së Mesme. Letër e Mustafa Krujës Ahmet Zogollit.”
21. “Përse Mustafa Kruja nuk mori pjesë në Kongresin e Lushnjes?” Arsyet në një letër drejtuar Prof. Stavro Skëndit.”
22. “Mustafa Kruja në Konferencën e Parisit.”
23. “Veprimtaria parlamentare në Këshillin kombëtar.”
24. “Esat Pashë Toptani dhe dorëzimi i Shkodrës.”
25. “Bisedimet me Giovanni Giro para pushtimit të Shqipërisë.”
26. “Përshpagimet shqiptare – çështja e kufijve dhe e dëmshpërblimeve për dhunën e ushtruar nga fqinjët e Shqipërisë.”
27. “Kosova dhe Mustafa Kruja, një dyshe e përjetëshme .”
28. Intervistë e Mustafa Krujës dhënë dekanit të gazetarisë italiane, Indro Montaneli: “Në bisedë me Kryetarin e Qeverisë “.
29. “Mustafa Kruja dhe Kosova”
30. “Mustafa Merlika Kruja” nga Henrik Lacaj
31. “Shpëtimi i Hebrenjve- dëshmia e Francesco Jacomonit”
32. Kumtesë me rastin e 50-vjetorit të ndërrimit jetë të Mustafa Merlika Krujës , nga Mërgim Korça.
33. “Revolucioni i Kosovës” një shkrim i pambaruar dhe i pabotuar.
34. “Vetëparaqitje”, teksti i kërkesës së Mustafa Krujës Departamentit të Imigrimit të SHBA, nëpërmjet të cilit mori strehimin politik n’atë Vënd.
35. “Karakteret historike e natyrore të Shqipërisë së Madhe” Ligjërata e mbajtur më 30 maj 1941 n’Akademinë italiane të arteve e shkencave.
37. “Në hulli të historisë” Konferencë e mbajtur më 22 nëndor 1942, në teatrin “Savoja” në Tiranë. Analizë e çastit historik të Shqipërisë.
38. “Zemër prindi” – një shkrim i Mustafa Krujës mbi ndërrimin jetë të të birit, Besim.
39. “Mustafa Kruja si gjuhëtar” Shkrime të Ernest Koliqit, Atë Zef Valentinit dhe Kolec Topallit.
40. “Mendime mbi trajtimin e një gjuhe letrare shqipe”
41. “Kush e zhduku Fjalorin e Mustafa Krujës? Nga Mehmet Elezi dhe materiale të AQSH.
42. “Abetari i të Mërguemit”
43. “Qukrrime gjuhësore”
44. “Nji studim analitik “Gjuha e Frang Bardhit dhe shqipja moderne”
45. “Fjaluer kritik i shqipes – gërmat A e B”
46. “Ledi Shamku: “Mustafa Kruja mes Thamusit e Deridas”; “Trinija metodike e Krujës”
47. Mustafa Kruja si përkthyes: “Shqiptarët e Fuqitë e Mëdha” nga dr. Vladan Gjorgjeviq; “Ilirët dhe indogjermanizimi i Evropës” nga Hans Krahe; “Vëzhgime iliro – shqiptare” nga Dr. Ludwig von Thallòczy; “Pyrri” nga Plutarku.
48.”Kuvend letrash me miqtë” vëllimi I Letërkëmbim i Mustafa Krujës me Ndue Gjomarkaj; dhe Zef Nekaj.
49. “Kuvend letrash me miqtë” vëllimi i II. Letërkëmbim i Mustafa Krujës me: Ernest Koliqin; Karl Gurakuqin; Martin Camajn; Namik Resulin; Atë Zef Valentinin; Stavro Skëndin.
50. “Kuvend letrash me miqtë” vëllimi i III. Letërkëmbim i Mustafa Krujës me: Familjen mbretërore; Eqerem bej Vlorën; Dhimitër Berattin; Baba Rexhepin; Abaz Kupin; Tahir Kolgjinin, Fan s. Nolin; Kol Bib Mirakaj; Ago Agajn; Ismail Goranin.
51. “Kuvend letrash me miqtë” vëllimi i IV. Letërkëmbim i Mustafa Krujës me Atë Paulin Margjokajn.
52. “Kuvend letrash me miqtë” vëllimi i V. Letërkëmbim i Mustafa Krujës me Luigj Gurakuqin; Dom Lazër Shantojën; Anton (Nue) Palucën; Miftar Spahinë; Hamdi Oruçin; Preng Grudën; Fiqret Jukën; Agim Karagjozin; Reshat Agajn; të ndryshëm.

BIBLIOGRAFI
1. “Anthologji historike” Sejko 2001
2. “Vëzhgime iliro-shqiptare” Camaj-Pipaj 2004
3. “Aleksandr’ i Madh” Volaj 2005
4. “Letër-këmbim Mustafa Kruja- Atë Paulin Margjokaj” Camaj-Pipaj 2006
5. “Kujtime vogjlije e rinije” Shtëpia botuese 55 2007
6. “Nji studim analitik – Gjuha e Frang Bardhit dhe shqipja moderne” Çabej 2007
7. “Fjaluer kritik i shqipes Gërmat A dhe B” Çabej 2008
8. “Shkrime historike” Omsca 1 Tiranë 2011
9. “Rishkrimi i historisë dhe figura e Mustafa Krujës” Botime Françeskane Shkodër 2011.
10. “Mustafa Kruja në historinë shqiptare” Omsca 1 Tiranë 2012
11. “Kuvend letrash me miqtë” vëllimi i I Omsca 1 Tiranë 2012
12. “Probleme gjuhe” Omsca 1 Tiranë 2012
13. “Kuvend letrash me miqtë” vëllimi i II Omsca 1 Tiranë 2013
14. “Kuvend letrash me miqtë” vëllimi i III Omsca 1 Tiranë 2013
15. “Kuvend letrash me miqtë” vëllimi i IV Omsca 1 Tiranë 2014
16. “Gjysmë shekulli me penë në dorë” Publiçistika Omsca 1 Tiranë 2015
17. “Shqiptarët e Fuqitë e Mëdha” Klubi i Poezisë Tiranë 2015
18. “Kuvend letrash me miqtë” vëllimi i V Omsca 1 Tiranë 2017
19. “Lashtësi shqiptare” Berk 2021

Shënim: I lutemi shumë studjueseve e studjuesve të nderuar që për materialet e temave të ndryshme t’i drejtohen Eugjen Merlikës me këtë adresë elektronike: eugjen.merlika@gmail.com. Të gjithë kontaktet duhet të mbahen nëpërmjet komunikimit elektronik.

SHOQATA MBARËKOMBËTARE “TROJET E ARBRIT”

Kryetari
NUE OROSHI

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.