KATALOG I BËRË ME PËRKUSHTIM DHE MUND TË SHËRBEJË SI MODEL DHE PËR TË TJERËT

0
776
Katalogu i Hasan Hasanit

Ajete Zogaj

Butrint Hasanaj – Përkola,  “Hasan Hasani – Përkola – Katalogu i botimeve 1967-2022”, “Faik Konica” Prishtinë 2022

Ajete Zogaj Pesëdhjetë e pesë (55) vjet veprimtari botuese të shkrimtarit Hasan Hasani – Përkola, janë përmbledhur në një Katalog, i cili përfshin botimet e tij të viteve 1967- 2022.

“Hasan Hasani – Përkola, Katalogu i Botimeve 1967 – 2022”,  sheh dritën e botimit, pas kalimit në amshim të autorit, Hasan Hasani – Përkola, përgatitur me përkushtim nga Butrint Hasanaj – Përkola, botuar nga shtëpia botuese “Faik Konica” Prishtinë 2022.

Botimi i këtij Katalogu, thënë figurativisht, është një ‘bibliografi më vete’, ku ndriçohet rrugëtimi  letrar i njërit prej autorëve tanë të dëshmuar në fushën e letërsisë dhe të kulturës shqiptare.

Duke e shfletuar këtë Katalog shpërfaqet mirëfilli profili i njërit ndër autorit e rëndësishëm të letërsinë sonë, gazetarit, redaktorit, hartuesi të veprave leksikografike, autorit të monografive, tregimtarit e kritikut letrar.

Për përgatitjen këtij Katalogu, hartuesi Butrint Hasanaj – Përkola, ka ndjekur dy parime të botimeve të veprave të autorit: parimin kronologjik dhe atë të ndarjes sipas llojeve.

Përmes këtij Katalogu studiuesit e veprës së Hasan Hasanit – Përkolës do të kenë mundësinë të njohin në mënyrë të plotë gjithë krijimtarinë e tij letrare të botuar,  por edhe punën tjetër të vyer shumëdimensionale. Pra, botimi i këtij Katalogu, i hap rrugë njohjes më të plotë të veprës së tij, duke e bërë të pavdekshme, veprën dhe shëmbëlltyrën e një njeriu me vlera të larta njerëzore e intelektuale.

Katalogu është hartuar në 10 kapituj, ku shpaloset krijimtaria letrare 55 vjeçare e Hasan Hasanit:

I. Poezi për të rritur;

II. Poezi për fëmijë;

III. Tregime për të rritur;

IV. Romane për të rritur;

V. Kritikë letrare;

VI. Monografi;

VII. Vepra publicistike;

VIII. Vepra leksikografike;

IX. Vepra letrare 1-15; X.

Të tjerët për shkrimtarin.

Katalogu  i botimeve 1967-2022, është një lloj modeli, i cili do t’u shërbejë edhe shkrimtarëve të tjerë që të bëjnë një gjë të ngjashme.

Ajo që e bën të veçantë hartimin e këtij Katalogu, është rëndësia letrare, faktografike e bibliografike.

Mund të them me bindje të plotë se botimi i këtij Katalogu është një ‘abazhur drite’ që ndriçon në secilën faqe të librave të këtij autori, për të depërtuar deri tek lexuesit e studiuesit e veprës së tij; është një homazh përkujtimi e nderimi për Të dhe për veprën e tij.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.