Vuçiqit duhet t’i jepet një leksion, siç iu dha Millosheviqit

0
517
Vuçiq

Skënder MULLIQI

Pas Luftës së Dytë Botërore, dhe nga përvoja në Holokaustit, lufta formalisht dhe praktikisht është shpallur si jo ligjore. Dhe, secili që në një formë apo tjetër e ka provokuar luftën është konsideruar nga bota demokratike si njeri i çmendur. Vëtem të para mendohet të vritën dhe masakrohen njerëzit e pafajshem është e pa kuptueshme për njerëzit normal të kësaj bote. Ideja së paqja është mbi të gjitha, dhe së është vlerë imediate njerëzore, është diqka shumë normale dhe shumë e natyrshme për secilin përson në këtë botë.

Të jesh kundër luftës në Serbi, që është shumë normale, nuk është normale për regjimet autokratike dhe fatkeqësisht edhe për shumcën e këtij populli të indokrinuar më logjikën e luftës. Aq me keq dhe tragjike për një shtet dhe për një komb është kur nuk e largon një logjikë të tillë pushtuese ndaj tokave të huaja. Dhe, aq më keq kur kjo rrjedhë nga shtresa intelektuale, Akademia dhe nga Feja. E gjithë kjo fletë për rrënjët e mykura të hegjemonisë serbomadhe.

Më këtë logjikë të prishtë edhe e shkaktuan luftën më rastin e shpërbërjës të ish –Jugosllavisë. Nuk hoqën dorë nga logjika fashiste e luftës ndaj shqiptarëve. Vranë njerëz të pa fajshem, vranë dhe maskaruan gra dhe fëmijë. Kjo është karketeristikë e popujve te mbrapambetur dhe më kod gjenetik të prishur. S’ka si të kuptohet ndryshe një logjikë e tillë e instaluar e luftës në këtë fillim shekull. Bota demokratike ishte dashur të jetë shumë më e rrept ndaj kësaj logjike e cila po e kërcënon paqën në Ballkanin Perëndimor.

Serbia kurrë nuk bëri një shoqëri të rregulluar dhe demokratike, të nivelit të shteteve të civilizuara perëndimore. Serbisë të Vuçiqit duhet dhënë edhe një leksion, siç ju dha Millosheviqit në vitin 1999 nga NATO. Këta është vërtetuar së njohin vetëm gjuhën e forcës, e asgjë tjetër. Nuk bën që Serbia për të gjitha këto marifete politike por edhe të kërcenimeve më luftë të shpëton pa u ndëshkuar nga Evropa dhe Amerika.

Ekvivalenca e luftës, vrastarëve, dhunuesve, rrënuesve të çdo vlere njerëzore, është e turperuese të tolerohet në shekullin 21. Kjo është tregues edhe e historisë se vërbuar serbe. Shumica sot e rinisë në Ballkan dhe në botë janë për paqe, zhvillim dhe për prosperitet… Popujtë e civilizuar duhet të krijojnë ura të ndërsjella ndërlidhëse, e jo t’i shkatërrojë ato, siç po e bënë këtë Serbia, më një luftënxitës siç është presidenti Aleksander Vuçiq…

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.