Një vit stabilitet politik pa zhvillim ekonomik!

0
380
Vjosa - Albini - Glauku

Shkruan: Florim Zeqa, 06.04.2022

Edhe përkundër ndërrimit të pushtetit, pas një viti në Kosovë po ndodhë ajo që ju intereson ndërkombëtarëve-stabiliteti politik, pa liberalizim të vizave dhe pa asnjë ndryshim, sa i përket imazhit të shtetit dhe mirëqenjes së qytetarëve.

Vazhdon “Status Quo”-ja e vendnumërimit

Për dallim prej qytetarëve, po vazhdon avazi i vjetër i ngritjes së mirëqenjes së pushtetarëve, bashkë me ketë edhe rritja e nepotizmit në të gjitha institucionet deri në majat e pushtetit.

Edhe pse ka kaluar një vit nga ndërrimi i pushtetit, asnjë hap pozitiv në politikën e jashtme, pa asnjë njohje dhe pa asnjë përpjekje për anëtarësim të Kosovës në organizatat ndërkombëtare: INTERPOL dhe UNESCO, BE dhe OKB, por as një nismë për anëtarësim të Kosovës në NATO, aspirata dhe shpresa këto të qytetarëve!

Nuk jam nga ata që e kritikojnë qeverinë për gjithçka dhe për çdo gjë, por as që e mbështesë opozitën në opozitarizmin e saj të çakorduar, që shpeshëherë i ngjet një gramafoni të prishur, duke i përseritur të njëjtat fjalë, pa ndryshuar asgjë në kursin e saj politik!

Një vit i qeverisjes nuk është shumë, por nuk është edhe pak për të vërejtur nismat e para të ndryshimit, të cilat nuk shihen as në horizont!

Albin Kurti mund të kritikohet për mosmbajtjen e shumë premtimeve elektorale, por jo edhe për krizën energjetike të trashëguar, për krizën pandemike dhe për krizën ekonomike (të shkaktuar nga faktorët e jashtëm) me të cilën po përballen shtetet e rajonit dhe shtetet më të fuqishme të Bashkimit Europian dhe në mbarë botën.

“Qeveria e shpreses”, fundi i të gjitha shpresave për ndryshim

‘Qeveria Kurti’ doli të jetë më e votuara nga paslufta, jo pse ishte më e mira, por pse ishte mbetur e vetmja alternativë e paprovuar në qeverisjen qendore!

Me qeverinë e re, qytetarët kanë pritur përmirësim të sistemit shëndetësorë dhe atij arsimor, kanë pritur përmirësim të sistemit të drejtësisë, barazi sociale dhe qytetare.

Sukseset e një qeverie nuk maten me pjesëmarrje nëpër akademi përkujtimore të liderëve shtetërorë dhe as me numrin e vizitave jashtë shtetit, por me rritje të zhvillimit ekonomik, me thithjen e investimeve të jashtme të cilat gjenerojnë hapje të vendeve të reja të punës për të rinjët.

Thonë “shpresa vdes e fundit”, por në mungesë të sinjaleve të para të ndryshimeve të pritura, qytetarët kanë filluar ta humbin besimin edhe në ‘qeverinë e shpresës’. Qytetarët me shpresa të thyera, janë duke u larguar me të madhe nga Kosova, për shkak se nuk i besojnë më asnjërës nga partitë e skenës politike. Ngase secila prej prej partive politike në mënyrën e vet i kanë zhgënjyer qytetarët me mashtrime të njëpasnjëshme pa ju ofruar asnjë përspektivë të sigurtë në vendin e tyre!

Politikanët pa projekte dhe pa vizion, e morën në qafë një popullatë të tërë

Falë kësaj klase politike në pushtet dhe opozitë, qytetarët e Kosovës tani e 23 vjet nga përfundimi i luftës kanë mbetur të vetmit në rajon dhe Evropë pa sigurime shëndetësore, sikurse që kanë mbetur të vetmit të izoluar, pa të drejtë levizje të lirë drejt shteteve të BE-së.

Për të qenë ironia më e madhe dhe paradoksi më absurd i kohës, Kosova është ndër vendet me prezencën më të madhe dhe më të fuqishme politike dhe ushtarake në rajon dhe ndër vendet e para që ka pranuar valuten EURO (të imponuar) të Bashkimit Evropian, porqë qytetarët e saj nuk mund të lëvizin drejt këtij “UNIONI” të cilin e aspirojnë si të vetmin shpëtim nga varfëria dhe denigrimi social që ua shkaktuan politikanët pa etikë dhe pa vizion për të ardhmen prosperuese në atdheun e tyre!

Zbrazja në heshtje e Kosovës nga popullata e saj, është pasojë e klasës politike vendore dhe burokracisë perëndimore e cila u bë krahë i politikave antishtetërore dhe antikombëtare e armiqëve të Kosovës.

Projektim im i Alternatives së Re politike (emrin e të cilës nuk mund ta bëjë publik para kohe) për dalje nga situata e krijuar është i thjeshtë dhe praktik, i pranueshëm për të gjithë qytetarët dhe i realizueshëm në afatet e përcaktuara kohore për krijimin e fondit të sigurimeve shëndetësore dhe sigurimin e barnave esenciale në të gjitha spitalet për të gjithë pacientet me sëmundje kronike, rregullimin e rrjetit të ujësjellësit dhe kanalizimineve brenda një viti në tërë territorin e vendit. Po ashtu me përgjegjësi të plotë e deklaroj se brenda një viti do ta përmbyllja dialogun me Serbinë dhe realizoja liberalizimin e vizave për qytetarët, për të arritur në fund edhe tek anëtarësimi i Kosovës në të gjitha organizatat ndërkombëtare.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.