ABDIXHIKU: TË MBYLLEN KAPITUJT E SË KALUARËS NË LDK

0
240
Abdixhiku në Bruksel - LDK

Kryetari i LDK-së, Lumir Abdixhiku, me ekipin e tij, në takimin me anëtarët e partisë në Bruksel

IDRIZ ZEQIRAJ

Në kuadrin e aktivitetit partiak në Mërgatë, kryetari i LDK-së Lumir Abdixhiku, me ekipin e tij, mori pjesë në 32 vjetorin e themelimit të Degës të LDK-së në Beneluks. Ai shoqërohej nga anëtarët e Kryesisë: Anton Quni, Kujtim Shala, Sokol Haliti, Armend Zemaj, Shqipe Mjekiqi, Rrezarta Krasniqi, koordinatori Shkumbin Gashi.

Për ta pritur ekipin e ri, ekipin e reformave, ekipin e ndryshimit të shumëpritur në LDK, kishin ardhur drejtuesit e Degëve të LDK-së nga Gjermania e Zvicra, përkatësisht, Osman Ferizi dhe Ahmet Kosumi, me bashkëpunëtorët e tyre. Vërtet, takimi me udhëheqjen e re të LDK-së, mesazhi i kryetarit Abdixhiku, me shokë, ishte lëndor, përmbajtësor, ia vlente një ditë dhe një natë rrugëtim, aq sa bëmë ne nga Mynihu.

Dega e LDK-së në Beneluks, përkatësisht, Belgjikë, Luksenburg, Holandë, me kryetarin simpatik drenicar, Bahtir Kastrati, me Kryesinë e tij, kishte bërë përgaditjet e duhura, për shënimin festiv të 32-vjetorit të themelimit të kësaj Dege, me ç`rast po e nderonin me pjesëmarrje edhe kryetari reformator i LDK-së, Lumir Abdixhiku, me disa anëtarë të Kryesisë.

Hapjen e manifestimit e bëri sekretari i Degës vendore, Xhavit Belaj. Ndërsa kryetari Bahtir Kastrati përshëndeti të pranishmit dhe mysafirët. Ai bëri një ekspoze të veprimtarisë së begatë të kësaj Dege, duke kujtuar edhe veprimtarët e shquar: Gani Azemin, Ramiz Zekollin, Isuf Rugovën, Beqir Selmanin, Musa Rugovën, tashmë, të amëshuar.

Përmes duartrokitjeve dhe ovacioneve të masës pjesëmarrëse, fjalën e mori kryetari Abdixhiku, i cili përshëndeti dhe falenderoi kryetarin Bahtir Kastratin, me kryesinë e Degës, si dhe të pranishmit në sallë. Në mes tjerash, kryetari Abdixhiku tha se ndjehem i lumtur në mesin tuaj, në shtëpinë tonë ideologjike, në shtëpinë tonë politike. Kemi ardhur për ta falenderuar Mërgatën tonë, për kontributin e dhënë në dekada, në kohë paqe si dhe në luftën për çlirim. Trashëgimia është garantë e së ardhmes të Kosovës. Dr. Ibrahim Rugova themeloi partinë e parë pluraliste, LDK-në, e cila i dha projektet më të mëdhaja për vendin.

Mërgata është pasuria më e madhe, e cila me kontributet e saja në dekada, dogji etapat zhvillimore në Kosovë, me punën, mundin, djerësen e saj, për ta begatuar Kosovën. Ju ndihmuat Atdheun, popullin e Kosovës, për të mbijetuar, kur pushtuesi shtoi dozën e represionit, largimet masive nga puna; ju përballuat luftën me fondet e juaja, për të siguruar bazën materiale ushtarake, në përballjen me armikun serbo-sllavë, duke qenë në një raport disproporcional me pushtuesin. Ju i dhatë Kosovës bijtë e bijat më të mira, në luftën për çlirim dhe liri.

Politika e urtë e Presidentit Rugova, me drejtimin moral e faktik të popullit të Kosovës, në rrethana të pushtimit superspecifik, u bë shpresë për ndërhyrjen të NATO-s. Liria e Kosovës mbanë vulën e LDK-së. Ky mision u kurorëzua me shpalljen e pavarësisë, më 17 shkurt 2008. Rrjedhimisht, LDK-ja mbanë vulën e pavarësisë të Kosovës.

Kauzat e LDK-së, janë kauza të shtetit të Kosovës, kauza të shtetndërtimit. LDK-ja është shtëpi e demokracisë, rugovizmi na mbanë në këmbë të sigurta.

Duke folur për gjendjen politike aktuale, kryetari Abdixhiku tha se projekti ende nuk është i plotë, miqësia me SHBA duhet ruajtur e pacënuar. LDK-ja duhet të jetë prijetare në proceset politike të vendit. Dhe, kjo është domosdoshmëri. Politika jonë nuk guxon të jetë peng e popullizmit. Kosova nuk e ka luksin të akomodohet, pa afrimin me SHBA. Ata që mashtrimin e kanë normë, duhet të kenë besim të plotë në SHBA.

Ne në Mërgatë nuk duhet të kërkojmë vetëm vota e para. Nga ju kërkojmë:

1) Organizimin e Shkollës shqipe, në mjediset ku jetojnë mërgimtarët tanë;
2) Të krijohen qendra kulturore, për ta ruajtur dhe kultivuar trashëgiminë kombëtare tek fëmijtë shqiptarë;
3) Investimet strategjike të mërgimtarëve, janë pjesë programore e LDK-së.

Të regjistroheni në platformën programore.

Ne besojmë në vlerat tona. Mesazhin e 14 shkurtit e kemi marrë të qartë: Plagët e shkuara, duhet t`i shërojmë. Të ftojmë të larguarit, të ftojmë të rinjtë, të bëhen pjesë në rrugëtimin tonë rugovist demokratik. Vazhdimi i reformave është domosdoshmëri. Kosovës i duhet ideja jonë e djathtë ideologjike.

Hyrja jonë në Evropë e NATO, është misioni ynë, në miqësi të përhershme me SHBA, siç na porosiste Presidenti historik, Dr. Ibrahim Rugova.

Zoti e bekoftë LDK-në!

Zoti e bekoftë Kosovën, – përmbylli fjalën e tij, përmes duartrokitjeve të sërishme, kryetari mbushamendës, Lumir Abdixhiku.

Dega e LDK-së në Beneluks ndau mirënjohje për 4 (katër ish-veprimtarët, tashmë, të ndarë nga jeta si dhe për disa veprimtarë të shquar të Degës të saj dhe kryetarët të Degëve Gjermani e Zvicer, përkatësisht, Osman Ferizit dhe Ahmet Kosumit.

Pas dite, kryetari Abdixhiku, së bashku me ekipin e tij, bëri një takim me kuadrot e tri degëve të LDK-së: Beneluksit, Gjermanisë dhe të Zvicrës.

Pasi bëri një ekspoze për zgjedhjet humbëse të 14 shkurtit dhe ato përmirësuese të 14 tetorit, tha se “që nga 2004, LDK-ja nuk ka pasur ofertë qeverisje. Për të qenë të parë, duhet bërë organizim në parti. Atje ku nuk kemi pasur suksese, do të bëjmë zgjedhje të parakohshme. Konventa programore tregoi se partia është në rritje. Kemi krijuar disa komisione pune, për ta ngritur cilësinë organizative, që do t`i inspektojnë nënkryetari Kujtim Shala dhe anëtarja e Kryesisë Hikmete Bajrami.

Çdo temë është e hapur. Debati i sinqertë Qendër – Mërgatë duhet të intensifikohet. Procesi i gjatë organizativ në Mërgatë, tashmë, duhet të japë rezultate. Kriza e përbotshme, ka prekur edhe Kosovën. Çmimet janë ngritur. Nuk ka projekte përballuese. Krizat e brendshme janë brengosëse. Mospjesëmarrja në proceset euroatlantike, është shqetësuese. Projekti i Kosovës është projekti i LDK-së. Na kemi dhënë kurajo e vullnet, për procese të mëtejmë.

Të mbyllën të gjithë kapitujt e së kaluarës, të zemëruarit dhe të hatëruerit, të kthehen në shtëpinë e tyre ideologjike dhe politike, në LDK-në tonë të përbashkët. Duke e mbyllur kaptinën e vjetër dhe duke e hapur kaptinën e re. Të kemi projekte të qarta dhe jo siç bëhet aktualisht nga Kurti me shokë. Ne do të jemi në Mërgatë, sepse Mërgata është pjesë integrale e Atdheut, – premtoi e siguroi kryetari i LDK-së, Lumir Abdixhiku, me vullnetin e mirë, për të vazhduar reformat, gjithnjë në frymën e rugovizmit, si zgjidhje më ideale.

Fragmente nga fjala e kryetarëve të degëve Gjermani e Zvicër dhe të anëtarëve të Kryesisë të LDK-së:

Osman Ferizi – ish-bashkëluftëtar i heroit Sali Çekaj, i përgaditur ushtarakisht në Surrel të Tiranës, i cili me grupin e armatosur, hyri në Kosovë, në dhjetor 1991; kryetar aktual i Degës të LDK-së për Gjermani, ndër të tjera, tha se çështja e bashkëpunimit normal të Degës së Gjermanisë me LDK-në në Kosovë, është e vonuar. Formalitetet, fasadat, mospërfilljet, veç tjerash, kanë sjellur 14 shkurtin 2021.

Kryetari Ferizi bëri një ekspoze të shkurtër të punës të Degës të LDK-së në Gjermani. Një pjesë e Kryesisë, me nostalgjinë për udhëheqjen e kaluar, ka qenë dhe vazhdon të jetë bllok, në moshzbatimin e Statutit të LDK-së. Këtë e kanë manifestuar në moskryerjen e detyrave, mospërfillja ndaj kryetarit dhe të Kryesisë, të zgjedhur me votën e fshehtë demokratike, në Kuvendin e radhës, të vitit 2019, i monitoruar nga LDK – Qendër.

Besojmë se nga ky debat do të dalim më të fortë. Detyrë parësore është ta zgjerojmë rrethin tonë, ta aktivizojmë anëtarësinë, elektoratin e LDK-së në Mërgatë, në radhë të parë, në Gjermani.

Ahmet Kosumi – kryetar i Degës të LDK-së, në Zvicër, foli më shkurt, me porosinë se vetëm të bashkuar, mund të ecim të sigurtë, përpara drejt fitorës.

Por, bashkëpartiaku i Degës së tij, Ismet Mjaku, e plotësoi bollshëm: “Më pëlqen angazhimi i kryetarit Abdixhiku, me ekipin e tij. Ekipi nga Kosova, po më duket i mangët pa Faton Bislimin. Të respektojmë hierarkinë.

Anton Kolaj – ish-nënkryetar i LDK-së, bashkëpunëtor besnik i Presidentit Rugova, bashkëthemelues i UÇK-së të mirëfilltë, më 28 Nëntor 1991, i dënuar në mungesë, veç tjerash, tha:

Po ndjehem mirë. Po shoh gadishmërinë e kryetarit Lumir, t`i kthejë mendiet në veprime. Po flasim në rrafshin popullor. Pa një besim reciprok, nuk mund të kemi mirëkuptim të mjaftueshëm. Adresa Institucionale, është parimi ynë. Të krijojmë një kulturë politike, me bazë trashëgiminë rugoviane. Kam votuar Fatmirin, por ka fituar Isa, e kam mbështetë.

Idriz Zeqiraj – zëdhënës i Degës të LDK-së, në Gjermani, fillimisht, bëri dy pyetje, për kryetarin Abdixhiku dhe ekipin e tij:

1) A do ta krijoni, më në fund,  – Institucionin e Përgjegjësisë -, për LDK-në?

2) Votimin me – Aklamacion -, të hapur, me ngritje dore, a do ta shpallni të paligjshëm, sepse kjo formë e votimit fiktiv, të rrejshëm, ka rrënuar LDK-në, duke e sjellur në 11 %, më 14 shkurt 2021!

Pastaj vazhdoi: Edhe pse nuk keni qenë pjesë e klanit Mustafa, nuk mund të amnistoheni për heshtjen me tepri! Dhe mos provoni ta mohoni, se LDK-ja qe bërë bisht dhe patericë e PDK-së, PAN-it, sepse e thelloni fajësinë dhe irritoni anëtarësinë, elektoratin.

Pastaj folën  anëtarët e Kryesisë të LDK-së:

Sokol Haliti – kryetar i suksesshëm i Vitisë, paksa i ashpër me parafolësin Zeqiraj: “Nuk lejohet të sulmohet partia jote!” Ndërkohë, gazetari Zeqiraj, në kritikat e tij, kurrë nuk ka sulmuar LDK-në. Përkundër, e ka mbrojtur, duke kritikuar një klan, brenda Kryesisë të LDK-së, i cili ka marrë vendime fatale për Kosovën. Kujtojmë: Demarkacionin, Asociacionin, zgjedhjen banditeske të Hashimit president, pa përfillur popullin, anëtarësinë, Këshillin e Përgjithshëm, Grupin e deputetëve, madje as vet Kryesinë e LDK-së!

Kryetari i përkushtuar Haliti, i di këto mëkate, deri në tradhti, por, reagon nga – zemra e plastë -. Përndryshe, ai është kuadër dhe njeri i mirë. Andaj, i falet edhe lëndimi i të tjerëve.

Kolonel Anton Quni – hero i gjallë, në dyshën e parë komanduese në Luftën e Kosharës, legjitimuese e UÇK-së, absurditet pse nuk gradohet Gjeneral, super-meritor?! I emocionuar për pritjen, respektin dhe dashurinë e dlirë  njerëzore, që shfaqin mërgimtarët e Brukselit dhe të tjerët nga Gjermania, Zvicra, tha se “ekipi ynë ndjehet sa i privilegjuar, aq edhe me përgjegjësi. Debati i hapur, raportet që bëhen në takime, i dorëzohen kryetarit, për t`i shqyrtuar çështjet.

Kërkesat janë të mëdha, mundësitë e pakta. 28 grupe punuese, kërkesa të ndryshme. LDK-në e presin ditë më të mëdha. Tema të nivelit strategjik. Problemet primare organizative. Kemi Lidership të ri. Ndarja Fatmiri – Daci; Fatmiri – Isa; Isa – Vjosa, ndarje që kanë sjellur dëmtime. 54 vjeçar i kam besuar kësaj ideje. Presim nga ju si duhet punuar më mirë. Nuk duhet të këtë frustrim  në mesin tonë. Problemin e madh e kemi me Serbinë. Ta krijojmë një besëlidhje.

Armend Zemaj – Kemi një agjend të caktuar nga kryetari. Figurën e re të LDK-së. Keqpërdorim lobimi për parti tjetër, por, duke e përdorur flamurin e rugovizmit. Për rastin mospajtues në Zvicër, individët nuk mund të na pengojnë.

Akademik Kujtim Shala – Takim i rëndësishëm në kuptimin personal. Nuk kemi probleme me pikëpamjet. Për të tjerat merremi vesh. E dimë pse na votojnë apo nuk na votojnë. Por, pse nuk votohemi mjaftueshëm në Bruksel?! Nuk kemi asnjë problem me udhëheqësit e Kosovës. Qysh të organizohemi më lehtë. Në dy palë zgjedhjet e fundit, rezultatin e ka vendosur Mërgata. Lidhje e juaja me ne, duhet të jenë të përhershme. Ju organizohuni edhe me ndihmën e ekipit. Ju thuani mos na privilegjoni. Por na themi se duhet të privilegjoheni.

Çështja e shtruar për zgjedhje me votim të fshehtë, nga baca Idriz. Në Pejë e zgjodhëm me aklamacion kryetarin Gazmend  Munhaxheri. Por, ai fitoi 65 % të votave nga elektorati. Bashkëpunimi me subjektet tjera është e pashmangshme. Gjysma e partisë u nda. Nuk kemi fuqi për ndarje të reja. Kemi kryeministër që nuk di çka thotë. Sepse qeverinë e drejton PDK-ja. LDK-ja, nëse nuk i fiton zgjedhjet, nuk ka çka lypë në qeveri.

Kryetar Lumiri bazohet në dy principe:
1) Demokraci, të flasim hapur e drejtë;
2) Institucionalizmin partiak, të debatojmë, pikëpamje të njëjta.

Në takim folën edhe disa kryetarë të Nëndegëve, në mes tyre, Isa Shabani e Jakup Gërguri, Ilmi Gashi, përkatësisht, nga Hanoveri dhe Esseni.

Takimet e nismuara nga kryetari reformator, Lumir Abdixhiku, me ekipin e tij, po mirëpritën nga anëtrësia e LDK-së në Mërgatë. Udhëheqja e re, e dalë nga Kuvendi i Jashtëzakonshëm i LDK-së, është pranuar si risi e nevojshme, pas disa  Kuvendeve farsë e klishe, që shpien LDK-në në humnerë. Kjo udhëheqje po pranohet dhe pëlqehet, gjithnjë e më shumë,  jo vetëm në Kosovë, por edhe në Mërgatë.

LDK-ja, si parti-lëvizje, paqe dhe luftë-bërëse, shtetformuese dhe shtetndërtuese, është domosdoshmëri vënia e saj në drejtim të shtetit dhe të pushtetit, gjithnjë, në koalicion me Lëvizjen Vetëvendosje. Sepse partitë-banda të PAN-it, kanë përgjakur popullin e Kosovës, ende pa u shëruar plagët e luftës. E kanë zhvatur Kosovën dhe popullin e saj: me haraç të dhunshëm, deri në përgjakje, me uzurpime, tenderime korruptive, privatizime skandaloze dhe mënyra të tjera të pista e mujëshore!

Për fund, fillimi i lidershipit të ri të LDK-së, është i mbarë dhe meriton përkrahjen, madje të parezerva, të LDK-së në Mërgatë. “Topi është në fushën tonë”, të aktivizohemi për fitore. Sepse, deri më tani, jemi larg të një organizimi të mirëfilltë e cilësor.

Nga Kosova, përkatësisht, nga kompleksi hotelier e kreativ, “TROFTA”, me pronar Ismail Bytyçi, erdhi një përshëndetje vëllazërore e biznesore, njëherësh, për shënimin e 32 vjetorit të themelimit të Degës të LDK-së, në Beneluks. Më këtë rast, për të pranishmit, në këtë ngjarje të shënuar, për LDK-në dhe demokracinë, zotëri Bytyçi porositi kryetarin e Degës, Bahtir Kastrati, që në emrin dhe llogarinë e tij, të shtrojë drekë.

Ismail Bytyçi, Gani Azemi, Ramadan Gashi, Ramiz Zekolli, ma bashkëpunëtorët e tyre mërgimtarë, 32 vjetë më parë, themeluan Degën e LDK-së për Beneluks: Belgjikë-Luksenburg, Holandë. Veprimtaria e tyre e begatë, ka lënë një trashëgimi të shkëlqyer, duke u pasuar nga vajzat dhe djemtë e tyre krenarë – për prindërit dhe bashkëpunëtorët tjerë. Vlen të përmendet për të mirë, se zotëri Bytyçi, me vëllezër, djemë e nipa, ka justifikuar, plotësisht dhe pozitivisht, veprimtarinë investuese bizmesore, duke mbështetur nisma kulturore e sportive, në nivel komunal e mëtej.

Tu rritë ndera dhe t`u shtoftë bereqeti, Ismail Bytyçi – miku ynë i nderuar!

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.