6 në 10 amerikanë thonë se Trump duhet të akuzohet për trazirat e 6 janarit: SONDAZHI

0
286
Trump - Freedom house

Ish-Presidenti Donald Trump mban fjalimin kryesor në Koalicionin Faith & Freedom gjatë “Konferencës së tyre vjetore të Politikës Rruga drejt shumicës” në Qendrën Gaylord Opryland Resort & Convention, më 17 qershor 2022, në Nashville, Tenn.
Seth Herald/Getty Images

Shumica e amerikanëve mendojnë gjithashtu se komiteti i 6 janarit ka qenë i drejtë.

Nga Meredith Deliso19 qershor 2022ABCNEWS.go.comPërktheu Arben Çokaj

Trump i përgjigjet seancave dëgjimore të 6 janarit
Ish-presidenti sulmoi komitetin dëgjimor dhe ish-zëvendëspresidentin Mike Pence, ndërsa fliste në një mbledhje të konservatorëve fetarë.

Me përfundimin e javës së parë të plotë të seancave për hetimin e komisionit të përzgjedhur të Dhomës së Përfaqësuesve për sulmin e 6 janarit në Kapitolin e SHBA-së, gati 6 në 10 amerikanë besojnë se ish-presidenti Donald Trump duhet të akuzohet për një krim për rolin e tij në incident, këto janë gjetjet e reja të sondazhit të ABC News/Ipsos.

Gjashtë në 10 amerikanë besojnë gjithashtu se komiteti po kryen një hetim të drejtë dhe të paanshëm, sipas sondazhit.

Në sondazhin, i cili u krye nga Ipsos në partneritet me ABC News, duke përdorur KnowledgePanel të Ipsos, 58% e amerikanëve mendojnë se Trump duhet të akuzohet për një krim për rolin e tij në trazira. Kjo është pak më shumë nga fundi i prillit, përpara se të fillonin seancat, kur një sondazh i ABC News/Washington Post zbuloi se 52% e amerikanëve mendonin se ish-presidenti duhet të akuzohej.

Një sondazh i ABC News/Washington Post, që bëri një pyetje të ngjashme disa ditë pas sulmit në janar 2021 zbuloi se 54% e amerikanëve mendonin se Trump duhet të akuzohej për krimin e nxitjes së trazirave.

MË SHUMË: 6 janar, zgjedhjet paraprake kombinohen për të nxjerrë në pah ‘rrezikun e qartë dhe aktual’: Shënimi

Qëndrimet nëse amerikanët mendojnë se Trump është përgjegjës për sulmin në Kapitolin e SHBA mbeten relativisht të qëndrueshme. Në sondazhin e ri të ABC News/Ipsos, 58% e amerikanëve mendojnë se Trump mban një “pjesë të madhe” ose “një sasi të mirë” përgjegjësie për sulmin në Kapitol. Kjo është e pandryshuar nga një sondazh i ABC News/Ipsos në dhjetor 2021 dhe i ngjashëm me gjetjet e një sondazhi të ABC News/Washington Post të kryer menjëherë pas sulmit në janar 2021.

Sondazhi ndahet sipas linjave partiake, me 91% të demokratëve që mendojnë se Trump duhet të akuzohet për një krim në krahasim me 19% të republikanëve. Nëse Trump mban një “pjesë të madhe” apo “një sasi të mirë” përgjegjësie për sulmin, 91% e demokratëve dhe 21% e republikanëve thonë se ai e ka.

Mes të pavarurve të vetë-përshkruar, 62% mendojnë se Trump duhet të akuzohet dhe 61% mendojnë se ai mban një “pjesë të madhe” ose një “sasi të mirë” përgjegjësie.

Në këtë fotografi të dosjes së 6 janarit 2021, mbështetësit e presidentit të atëhershëm Donald Trump mblidhen jashtë ndërtesës së Kapitolit në Uashington, D.C.
Anadolu Agency nëpërmjet Getty Images, FILE

Sondazhi i ABC News/Ipsos u krye pasi komiteti mbajti të tretën nga shtatë seancat dëgjimore publike të planifikuara për këtë muaj, të cilat detajojnë atë që komiteti thotë se ishte një “plan i sofistikuar, shtatëpjesësh” nga Trump dhe mbështetësit e tij për të përmbysur humbjen e tij në zgjedhjet e vitit 2020 ndaj Presidentit Joe Biden.

Të premten, Trump kritikoi seancën, duke e quajtur panelin “mashtrues”, ndërsa vazhdoi të transmetonte pretendime të rreme për zgjedhjet e 2020.

MË SHUMË: Trump i përgjigjet komitetit të 6 janarit, i quan seancat ‘performancë të turpshme’

Nuk ka asnjë shembull më të qartë të frymës kërcënuese që ka gllabëruar të majtën amerikane sesa performanca e turpshme e organizuar nga komiteti i pazgjedhur,” tha Trump në një konferencë të organizuar nga Koalicioni Besim dhe Liri në Nashville, Tenesi.

Në përgjithësi, 60% e amerikanëve mendojnë se komiteti po kryen një hetim të drejtë dhe të paanshëm, ndërsa 38% thonë se nuk është kështu, zbuloi sondazhi i ri i ABC News/Ipsos. Kjo u nda në mënyrë të barabartë në 40% në sondazhin e prillit ABC News/Washington Post, i cili gjithashtu zbuloi se 20% e amerikanëve nuk kishin asnjë mendim për këtë çështje vetëm dy muaj më parë.

MË SHUMË: Seanca dëgjimore e 6 janarit: Komiteti paralajmëron demokracinë ‘në rrezik’

Kur bëhet fjalë për drejtësinë e komitetit, amerikanët janë përsëri të ndarë sipas linjave partiake në sondazhin e fundit, me 85% të demokratëve që e shohin hetimin të drejtë dhe të paanshëm, krahasuar me 31% të republikanëve. Pikëpamjet e të pavarurve bien në mes në 63%.

Demokratët kanë më shumë gjasa të ndjekin seancat. Në përgjithësi, 34% e amerikanëve po ndjekin seancat dëgjimore shumë ose disi nga afër, me 43% të demokratëve dhe 22% të republikanëve që e thonë këtë. Për të kujtuar se ku është vëmendja politike, pak më pak se një në 10 (9%) amerikanë thonë se po ndjekin seancat dëgjimore nga shumë afër.

Në lidhje me faktin nëse hetimi do të ketë ndikim në votime, pak më shumë se gjysma (51%) e amerikanëve thonë se ajo që ata kanë lexuar, parë ose dëgjuar për seancat dëgjimore nuk ka bërë asnjë ndryshim në atë se kë planifikojnë të mbështesin në zgjedhjet e këtij nëntori. Ndërkohë, 29% thonë se kanë më shumë gjasa të mbështesin kandidatët demokratë dhe 19% thonë se kanë më shumë gjasa të mbështesin kandidatët republikanë.

Kryetari Bennie Thompson, qendër, flet ndërsa komiteti i përzgjedhur i Dhomës së Përfaqësuesve, që heton sulmin e 6 janarit në Kapitolin e SHBA mban dëgjimin e parë publik, për të zbuluar gjetjet e një hetimi njëvjeçar, në Capitol Hill, më 9 qershor 2022, në Uashington., D.C. /Andrew Harnik/AP

Komiteti dypartiak, i udhëhequr nga kryetari Bennie Thompson, D-Miss., dhe nënkryetarja Liz Cheney, R-Wyo., është në mes të përmbledhjes së hetimit të tij 11-mujor për sulmin. Deri më tani seancat dëgjimore janë përqendruar kryesisht në mënyrën se si Trump shtyu “gënjeshtrën e madhe” të një gare të vjedhur të vitit 2020 dhe fushatën e presionit ndaj nënpresidentit të atëhershëm Mike Pence.

Paneli ka shpërndarë gjithashtu pamje të papara ndonjëherë nga trazirat dhe intervista me zyrtarë të administratës Trump dhe Shtëpisë së Bardhë.

Ky sondazh i ABC News/Ipsos u krye duke përdorur Ipsos Public Affairs’ KnowledgePanel® 17-18 qershor 2022, në anglisht dhe spanjisht, midis një kampioni kombëtar të rastësishëm prej 545 të rriturish. Rezultatet kanë një diferencë të gabimit të kampionimit prej 4,5 pikësh, duke përfshirë efektin e projektimit. Ndarjet partizane janë 28-26-40 për qind, demokratë-republikanë-të pavarur. Shikoni rezultatet kryesore të sondazhit dhe detajet mbi metodologjinë këtu.

Dan Merkle dhe Ken Goldstein i ABC News kontribuan në këtë raport.

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.