Sa kohë qëndron COVID-19 në trupin tuaj? Raporti i ri ofron të dhëna.

0
619
Scanner - Covid

Një paciente i nënshtrohet një skanimi CT të gjoksit në Poliklinikën Gemelli në Romë, për të kontrolluar gjendjen e saj të mushkërive pas COVID-19. – FOTOGRAFI NGA MARCO CARMIGNAN

SHKENCË | MBULIMI I KORONAVIRUSIT

Një studim gjithëpërfshirës zbuloi se mbetjet virale mund të mbijetojnë me muaj pas infektimit në njerëz të caktuar, ndoshta duke shkaktuar disa simptoma të COVID-it të gjatë.

BYSANJAY MISHRA, 20 MAJ 2022NationalGeographic.comPërktheu Arben Çokaj

Shumica e pacientëve me COVID-19 shërohen nga infeksioni i tyre akut brenda dy javësh, por pjesë të virusit jo gjithmonë zhduken menjëherë nga trupi i pacientëve. Tani një studim i ri, një nga më të mëdhenjtë; që fokusohet te pacientët e shtruar në spital me COVID-19, tregon se disa pacientë strehojnë këto mbetje virale për javë deri në muaj, pasi simptomat e tyre primare të COVID-19 zgjidhen.

Studimi sugjeron se kur materiali gjenetik i virusit, i quajtur ARN, qëndron në trup për më shumë se 14 ditë, pacientët mund të përballen me rezultate më të këqija të sëmundjes, të përjetojnë delir, të qëndrojnë më gjatë në spital dhe të kenë një rrezik më të lartë për të vdekur nga COVID- 19 krahasuar me ata që e pastruan virusin me shpejtësi.

Qëndrueshmëria e virusit mund të luajë gjithashtu një rol në COVID-in e gjatë, grupin dobësues të simptomave që mund të zgjasin me muaj. Vlerësimet sugjerojnë se midis 7.7 dhe 23 milionë njerëz vetëm në Shtetet e Bashkuara tani janë të prekur nga COVID-i për një kohë të gjatë.

Pa imunitet nga vaksinimi ose një infeksion i mëparshëm, SARS-CoV-2 – virusi që shkakton COVID-19 – përsëritet dhe përhapet në të gjithë trupin dhe derdhet përmes hundës, gojës dhe zorrëve. Por për shumicën e njerëzve të infektuar, nivelet e virusit në trup arrijnë kulmin midis tre dhe gjashtë ditëve pas infeksionit origjinal dhe sistemi imunitar e pastron patogjenin brenda 10 ditëve. Virusi i derdhur pas kësaj periudhe në përgjithësi nuk është infektiv.

Edhe pas llogaritjes së ashpërsisë së sëmundjes, pavarësisht nëse pacientët ishin të intubuar ose kishin sëmundje shoqëruese mjekësore, “ka diçka këtu që sinjalizon se pacientët që janë vazhdimisht pozitivë PCR kanë rezultate më të këqija,” thotë Ayush Batra, një neurolog në University Feinberg School of Medicine, i cili udhëhoqi studimin e ri.

Studimi i Batra tregon se pacientët që kishin derdhje të zgjatur gjatë një infeksioni akut rrezikojnë rezultate më të rënda nga COVID-19, thotë Timothy Henrich, një virolog dhe imunolog në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkimin e ri. Por studimi nuk heton nëse ky virus i vazhdueshëm është drejtpërdrejt përgjegjës për një kohë të gjatë të COVID.

Ka shumë hipoteza kryesore atje për shkakun e COVID-it të gjatë, duke përfshirë qëndrueshmërinë virale, dhe mund të jetë që ka rrugë të shumta në lojë, ndoshta në një farë mase të ndryshme në çdo person,” thotë Linda Geng, një mjeke në Stanford. Kujdesi Shëndetësor, i cili bashkëdrejton një Klinikë të Sindromës Post-Akute të COVID-19 të sapohapur për trajtimin e të sëmurëve prej kohësh COVID-19.

Virusi i vazhdueshëm shkakton rezultate më të këqija të COVID-19

Batra dhe ekipi i tij filluan të studionin infeksionet e vazhdueshme të koronavirusit, pasi vëzhguan se disa pacientë, që po ktheheshin në spital ishin akoma pozitivë për virusin katër ose pesë javë pasi u diagnostikuan me infeksionin fillestar.

Për studimin e tyre të ri, ekipi analizoi 2,518 pacientë me COVID-19 të shtruar në sistemin e kujdesit shëndetësor të mjekësisë veriperëndimore midis marsit dhe gushtit 2020. Ata u fokusuan në testet PCR, të cilat konsiderohen standardi i artë, sepse teste të tilla zbulojnë materialin gjenetik nga virusi dhe kështu janë shumë të ndjeshme dhe më pak të ngjarë të kthejnë negativë të rremë.

Ekipi zbuloi se 42 përqind e pacientëve vazhduan të testonin PCR pozitiv dy javë ose më gjatë pas diagnozës së tyre fillestare. Pas më shumë se 90 ditësh, 12 përqind e atyre me derdhje të vazhdueshëm ishin akoma pozitivë; një person doli pozitiv 269 ditë pas infeksionit origjinal.

Persistenca virale është vërejtur më parë në studime më të vogla të mëparshme. Studiuesit treguan se edhe pacientët pa simptoma të dukshme të COVID-19 kishin SARS-CoV-2 për disa muaj e më tej. Në disa pacientë me imunitet të kompromentuar, virusi mund të mos pastrohet për një vit. Katër përqind e pacientëve me COVID-19 në një provë për infeksionin kronik COVID-19 në Stanford vazhduan të derdhnin ARN virale në feces shtatë muaj pas diagnozës. Megjithatë, studimi i Batra-s ilustron se një numri më i madh pacientësh kërkon më shumë kohë për të pastruar virusin sesa ishte kuptuar më parë.

Rrjedhja e vazhdueshme e ARN-së do të thotë se ka ende një rezervuar virusi diku në trup,” thotë Michael VanElzakker, një neuroshkencëtar i lidhur me Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts, Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe Universitetin Tufts. Rezervuarë të tillë mendohet se lejojnë që virusi të vazhdojë për një periudhë të gjatë kohore dhe mund të shkaktojë që sistemi imunitar të veprojë në mënyrë të gabuar, ndoshta duke shkaktuar COVID-in e gjatë.

Disa pacientë, për një sërë arsyesh, nuk janë në gjendje ta pastrojnë këtë rezervuar, ose sistemi i tyre imunitar reagon në një mënyrë jonormale, që rezulton në këto simptoma të vazhdueshme, që janë quajtur si COVID i gjatë,” thotë Batra.

Megjithatë, shumë shkencëtarë nuk mendojnë se ka ende prova të mjaftueshme për të lidhur qëndrueshmërinë e ARN-së virale me COVID-in e gjatë.

Viruset e fjetur

Lista e indeve njerëzore ku SARS-CoV-2 fshihet shumë kohë pas infeksionit fillestar po rritet. Studimet e kanë identifikuar virusin, ose materialin gjenetik prej tij, në zorrët e pacientëve katër muaj pas infeksionit fillestar, dhe brenda mushkërive të një dhuruesi të vdekur më shumë se njëqind ditë pas shërimit nga COVID-19. Një studim që ende nuk është rishikuar nga kolegët e zbuloi gjithashtu virusin në apendiksin dhe indet e gjirit 175 dhe 462 ditë, përkatësisht, pas infeksioneve me koronavirus. Dhe hulumtimi nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i SHBA-së, i cili gjithashtu nuk është rishikuar ende nga kolegët, zbuloi ARN e SARS-CoV-2 që vazhdonte në nivele të ulëta nëpër inde të shumta për më shumë se shtatë muaj, edhe kur ishte i pazbulueshëm në gjak.

Nuk është për t’u habitur të gjesh viruse të hasura gjatë jetës“, që mbijetojnë në indet njerëzore, thotë Kei Sato, një virolog në Universitetin e Tokios. Në të vërtetë, puna e Sato-s ka treguar se njerëzit shpesh grumbullojnë viruse si virusi Epstein-Barr, virusi varicella zoster (i cili shkakton linë e dhenve) dhe shumë viruse herpes në forma të fjetura. Këto viruse të vazhdueshme janë zakonisht të pranishëm në nivele të ulëta, kështu që vetëm sekuenca gjenetike e gjerë mund t’i identifikojë ato.

Kjo nxjerr në pah se sa e ndërlikuar është të provosh ose hedhësh poshtë lidhjen midis SARS-CoV-2 të vazhdueshme dhe COVID të gjatë. Herpes, për shembull, ndodh dekada pas një infeksioni të lisë së dhenve, kur virusi latent riaktivizohet gjatë stresit imunitar.

Po kështu, SARS-CoV-2 e zgjatur mund të shkaktojë probleme shëndetësore afatgjata. Henrich mendon se kur virusi mbillet në inde të thella, ai potencialisht shkakton që sistemi imunitar të zhvendoset në një gjendje inflamatore të çrregulluar. Një gjendje e tillë është “ndoshta dëshmi se virusi është i aftë të vazhdojë, dhe ndoshta të bjerë në një lloj armëpushimi të vështirë me trupin“, thotë VanElzakker.

Megjithatë, lidhja e çdo virusi të zgjatur me COVID-in e gjatë do të kërkojë studime të gjera. “Ne ende nuk dimë mjaftueshëm për të nxjerrë konkluzione të forta në lidhje me ndonjë nga mekanizmat aktualë të propozuar, por kërkimet janë duke u zhvilluar në mënyrë aktive për t’iu përgjigjur këtyre pyetjeve,” thotë Geng.

Pastrimi i virusit të vazhdueshëm mund të kurojë COVID-in e një kohë të gjatë

Të dy grupet e Geng dhe Henrich kanë raportuar raste studimore paraprake, që tregojnë një përmirësim të simptomave të gjata të COVID, pasi pacientët u trajtuan me Paxlovid oral antiviral të Pfizer COVID-19. Paxlovid ndalon virusin të riprodhohet, kjo është arsyeja pse disa ekspertë mendojnë se mund të pastrojë çdo virus të mbetur. Por të dy autorët kërkojnë kujdes përpara se të supozojmë se Paxlovid do të jetë i sigurt, efektiv ose i mjaftueshëm dhe në këtë mënyrë një kurë e besueshme për COVID-in e gjatë.

Ka disa hipoteza interesante se si Paxlovid mund të jetë i dobishëm në trajtimin e COVID-it të gjatë, por ne do të na duheshin hetime të mëtejshme dhe prova klinike përpara se të arrijmë në ndonjë përfundim,” thotë Geng.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ka paralajmëruar kundër përdorimeve jashtë etiketës së Paxlovid, i cili nuk është i aprovuar për trajtim të gjatë për COVID. Agjencia i ka dhënë Paxlovid një autorizim për përdorim urgjent për të trajtuar COVID-19 të butë deri në mesatar në ata që janë në rrezik të zhvillimit të sëmundjes së rëndë, dy herë në ditë për pesë ditë menjëherë pas një testi pozitiv.

Do të ishte e rëndësishme të merret në konsideratë kohëzgjatja optimale e trajtimit [të Paxlovid] për të siguruar rezultate afatgjata dhe të qëndrueshme,” thotë Geng.

Presidenti Joe Biden e ka drejtuar Sekretarin e Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore për të krijuar një plan kombëtar veprimi për COVID-in afatgjatë dhe NIH ka nisur një studim shumëvjeçar të quajtur RECOVER (shërimi) për të kuptuar, parandaluar dhe trajtuar efektet afatgjata shëndetësore që lidhen me COVID- 19.

Ndërkohë, vaksinat jo vetëm që vazhdojnë të mbrojnë kundër sëmundjeve të rënda, por po shfaqen edhe prova që ato mund të parandalojnë shumë simptoma të gjata të COVID. Një studim i ri krahasoi 1.5 milionë pacientë të pavaksinuar COVID-19 me 25,225 pacientë të vaksinuar me infeksione të reja dhe zbuloi se vaksinat e reduktuan ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të simptomave të gjata të COVID-19 28 ditë pas një infeksioni. Efekti mbrojtës i vaksinimit u bë edhe më i madh në 90 ditë pas infektimit.

Edhe pse shumica e njerëzve nuk zhvillojnë një kohë të gjatë COVID, sigurisht që është një rrezik dhe COVID nuk ndalet pas 10 ditëve të para të infektimit,” thotë Henrich. “Për ata që nuk e marrin seriozisht COVID-in, mund të jetë që jeta ndryshon.”

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.