DEKLARATA PUBLIKE E LQSHA PËR KOSOVËN

0
115
Joe Dioguardi

Jemi të befasuar nga qëndrimet e fundit të presidentit francez Emmanuel Macron dhe kancelarit gjerman Olaf Schulz, të cilët janë të përgatitur që të kundërshtojnë anëtarësimin e Republikës së Kosovës në Këshillin e Evropës nëse Kosova së pari nuk pranon të themelojë Asociacionin e Komunave Serbe.

Kosova i ka përmbushur të gjitha kushtet dhe obligimet për pranim. Lidhja e kësaj çështjeje me Asociacionin e Komunave Serbe bie ndesh me interesin evropian të shprehur në mbështetjen e saj për zgjerimin e numrit të vendeve të pranuara në Bashkimin Evropian.

Për fat të keq, qeveria e SHBA-së ka zënë vendin e dytë ndaj dialogut të lehtësuar nga BE-ja ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, gjë që ka rezultuar me atë që Departamenti i Shtetit të qetësojë agresorin dhe të ushtrojë presion mbi viktimën. Nevojitet një ndryshim i plotë i politikës në Ballkan.

Përqafimi i demokracisë nga qeveria e Kosovës dhe marrëdhënia e saj me Evropën Perëndimore dhe Shtetet e Bashkuara është vërtetuar mirë. Dhe kontrasti midis Kosovës dhe Serbisë është zbuluar në mënyrë befasuese nga artikulli i 9 majit i Andrew Higgins në The New York Times, duke vendosur lidhjen midis Presidentit të Serbisë Aleksandar Vuçiq dhe Presidentit të Kinës Xi Jinping.

Artikulli i Higgins (“Vigjilenca e përbashkët ndaj SHBA-së çimenton aleancën Kinezo-Serbe”) e bën të qartë se presidenti serb Vuçiq nuk ka në plan që të bashkohet me Evropën dhe Shtetet e Bashkuara. Lidhjet e tij me Kinën dhe Rusinë janë të vendosura mirë.

Ndërkohë, presidenti Vuçiq vazhdon të ndërmarrë hapa për destabilizimin e Ballkanit dhe kërcënimin e paqes në Evropë duke e kundërshtuar sovranitetin dhe integritetin territorial të Republikës së Kosovës.

Ne mbështesim deklaratën e kryeministrit të Kosovës Albin Kurti të bërë më 9 maj se Kosova “duhet të jetë pjesë e familjes evropiane” dhe se avancimi i Kosovës në rrugën drejt BE-së do të ishte një sinjal pozitiv për vlerat demokratike”.

Ne mbështesim masën e udhëhequr nga deputetja e Britanisë së Madhe, Alicia Kearns, kryetare e Komisionit të Punëve të Jashtme të Mbretërisë së Bashkuar, duke i bërë thirrje BE-së, SHBA-së dhe Britanisë së Madhe që të anulojnë të gjitha masat negative kundër Kosovës dhe të rifillojnë bashkëpunimin e plotë me Qeverinë e Kosovës.

Ne i bëjmë thirrje Kongresit Amerikan dhe Administratës së Bidenit që të përfshihen më shumë në gjetjen e një zgjidhjeje të drejtë dhe përfundimtare për të vendosur paqen dhe sigurinë në Evropë.

Në emër të Bordit të Ligës Qytetare Shqiptaro-Amerikane,

Shirley Cloyes DioGuardi Joe DioGuardi
Këshilltare për Çështjet e Ballkanit President

ENGLISH

AACL PUBLIC DECLARATION FOR KOSOVA

We are surprised by the recent positions of French President Emmanuel Macron and German Chancellor Olaf Schulz, who are prepared to oppose the membership of the Republic of Kosova in the Council of Europe unless Kosova first agrees to establish the Association of Serb Municipalities.

Kosova has fulfilled all conditions and obligations for admission. The connection of this issue with the Association of Serbian Municipalities contradicts the European interest expressed in its support for expanding the number of countries admitted to the European Union.

Unfortunately, the US government has taken a back seat to the EU-facilitated dialogue between Kosova and Serbia, which has resulted in the State Department’s approach of appeasing the aggressor and putting pressure on the victim. A complete change of policy in the Balkans is needed.

The Kosova government’s embrace of democracy and its relationship to Western Europe and the United States has been well established. And the contrast between Kosova and Serbia has been strikingly revealed by Andrew Higgins’ May 9th article in The New York Times, establishing the connection between Serbia’s President Aleksandar Vucic and China’s President Xi Jinping.

Higgins’ article (“Shared Wariness of US Cements Chinese-Serbian Alliance”) makes it clear that Serbian President Vucic does not plan to join Europe and the United States. His ties to China and Russia are well-established.

Meanwhile, President Vucic continues to take steps to destabilize the Balkans and to threaten peace in Europe in his opposition to the sovereignty and territorial integrity of the Republic of Kosova

We support Kosova Prime Minister Albin Kurti’s statement on May 9 that Kosova “should be part of the European family,” and that Kosova’s advancement on the path toward the EU would be a positive signal for democratic values.”

We support the measure led by UK MP Alicia Kearns, Chair of the UK Foreign Affairs Committee, calling on the EU, US, and the UK to reverse all negative measures in place against Kosova and resume full cooperation with the Government of Kosova

We urge the US Congress and the Biden Administration to become more involved in finding a just and final solution to establish peace and security in Europe.

On behalf of the Board of the Albanian American Civic League,

Shirley Cloyes DioGuardi Joe DioGuardi
Këshilltare për Çështjet e Ballkanit President

 

Dërgoi për publikim:
Skënder Karaçica
Executive Director
Albanian-American Association
of Intellectuals Businessmen and Activists

Phone: +1 (708) 983-5394 | Email: S_Karaqica99@Hotmail.Com

K O M E N T E

Ju lutem, shkruaJ komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaJ emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.